Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Anders Besseberg får russisk støtte

Visepresidenten nekter å overta for Besseberg. Skylder på USA

Skiskytterlegenden Vladimir Dratsjev forsvarer Anders Besseberg og gir USA skylden for anklagene mot nordmannen i en ny konspirasjonsteori. Visepresident i IBU, Victor Maigurov, vil ikke overta Bessebergs oppgaver.

<p>FERDIG: Anders Besseberg trakk seg i dag som IBU-president. Kritikken er massiv, men i Russland får han støtte. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix<br>
</p>

FERDIG: Anders Besseberg trakk seg i dag som IBU-president. Kritikken er massiv, men i Russland får han støtte. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Vis mer

(Dagbladet): Torsdag formiddag ble det bekreftet at Anders Besseberg har trukket seg som president i det internasjonale skiskytterforbundet (IBU).

Kritikken er massiv fra en rekke hold etter anklagene som Le Monde i går la fram. Med henvisning til en WADA-rapport beskyldes nordmannen for å ha skjult 65 russiske dopingsaker siden 2011.

I Russland er melodien en helt annen enn i store deler av resten av verden. Her får Besseberg støtte, selv i kjølvannet av politirazziaen tirsdag kveld og anklagene som har kommet mot IBU i etterkant.

I går ble det kjent at Besseberg er under etterforskning etter en politirazzia i forbundets hovedkvarter i Østerrike. Torsdag opplyste østerriksk politi at de etterforsker korrupsjon på i alt 2,3 millioner kroner i IBU-saken der nordmannen er involvert.

TREKKER SEG: Anders Besseberg trekker seg som president for IBU, det internasjonale skiskytterforbundet. Onsdag 11. april ble det kjent at Besseberg er under etterforskning etter en politirazzia i forbundets hovedkvarter i Østerrike. Video: Hans Arne Vedlog / Reporter: Tore Ulrik Bratland / Redigering: Ørjan Ryland Vis mer

Nekter å overta

Besseberg skulle i utgangspunktet ikke stille til gjenvalg uansett, men presset mot IBU og hans stilling har fått 72-åringen til å trekke seg fra ledervervet med umiddelbar virkning.

Visepresident, Victor Maigurov fra Russland, nekter likevel å overta det øverste vervet og tre inn i nordmannens rolle. I stedet tar østerrikeren Klaus Leistner over som ny fungerende president, opplyser IBU.

Både Maigurov og den hviterussiske skiskytterlegenden Vladimir Dratsjev fnyser av anklagene om korrupsjon og manipulasjon som er rettet mot IBU og Besseberg.

FORSVAR: Vladimir Dratsjev (t.v.), her på pallen sammen med Ole Einar Bjørndalen og Stian Eckhoff, hevder at Anders Besseberg er offer for et amerikansk politisk spill. Foto: AFP PHOTO JOE KLAMAR
FORSVAR: Vladimir Dratsjev (t.v.), her på pallen sammen med Ole Einar Bjørndalen og Stian Eckhoff, hevder at Anders Besseberg er offer for et amerikansk politisk spill. Foto: AFP PHOTO JOE KLAMAR Vis mer

Skylder på USA

Dratsjev - som er en kandidat til å bli ny skiskytterpresident i Russland - tror politiske motiv ligger bak, akkurat slik russerne forsvarte seg selv da dopingsaken mot gigantnasjonen blusset opp i kjølvannet av funnene i McLaren-rapporten.

Den firedoblede verdensmesteren kommer nå med en konspirasjonsteori overfor den russiske avisa Sport Express om det han mener er en svertekampanje mot Anders Besseberg.

- Noen ønsker å erstatte presidenten og ta hans plass. Jeg mener det er åpenbart hvem som står bak dette, nemlige amerikanerne. De vil sverte presidentens kandidatur, hevder Dratsjev.

- Dette er helt vanlig praksis når det nærmer seg valg. Det skjer i september. Presidentrollen er veldig viktig og gjev, så det er mange som vil overta. Da dukker slike saker opp.

Delte meninger

Til samme avis sier Maigurov at han ikke vil overta presidentvervet fra Besseberg og etterlyser bevis i saken for anklagene som nådde offentlighetens lys i går.

Det samme gjør Dratsjev.

- Dette er åpenbart en negativ sak både for skiskyting internasjonalt og i Russland. Men foreløpig finnes det ikke bevis for påstandene, sier han.

Selv om Besseberg får støtte fra russerne, er de kritiske røstene svært mange og sterke.

Blant annet har den svenske skiskytterkometen Sebastian Samuelsson tatt et kraftig oppgjør med IBU. 21-åringen valgte å boikotte verdenscuprennene i Tjumen der blant annet de norske stilte opp.

Av nasjoner valgte USA, Canada og Tsjekkia alle å boikotte verdenscuphelga i Russland etter at IBU nektet å flytte rennene til et annet sted med fungerende antidopingarbeid.

For som Dagbladet nylig skrev, fungerer det fortsatt ikke. WADA stoler fortsatt ikke på russisk antidopingarbeid, fikk Dagbladet opplyst.

Raser mot Besseberg

Besseberg har selv blitt beskyldt for å beskytte skiskyttersportens russiske stjerner og skal ha brukt dobbeltstemmen sin for å la Tjumen få arrangere verdenscuprenn.

- Det er forferdelig at vi har en president som holder på slik. De gangene vi møter Besseberg eller andre i IBU, møtes vi av arroganse. Det er ingen som tar spørsmålene våre på alvor, og da begynner man å forstå at dette er større problem enn vi først trodde, sier Samuelsson til Aftonbladet.

- Jeg kan forstå at IBU vil verne om fansen og utøverne deres, fordi Russland er en stor og mektig nasjon, men det blir helt feil når det blir gjort på denne måten. Noen må sette ned foten. Vi vil ikke at IBU skal bli det nye FIFA. Det finnes mye korrupsjon der, og det virker som det også finnes i IBU, mener svensken.

Den franske avisa Le Monde la onsdag fram innholdet i en WADA-rapport, hvor den norske IBU-presidenten anklages for å ha skjult 65 russiske dopingsaker siden 2011, for å verne om gigantnasjonens utøvere.

Bessberg har selv benektet at de alvorlige anklagene stemmer. WADA-rapporten baserer seg blant annet på opplysninger fra den kjente dopingvarsleren Grigorij Rodtsjenkov.

Nordmannen ble visepresident i IBU i 1988 og har hatt toppvervet i IBU siden 1992. Han overtok vervet den gang fra russeren Igor Novikov.

Besseberg har bakgrunn også både som landslagsutøver og landslagstrener for Norge.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling