TRAGISK DØDSFALL: NFL-spilleren Jovan Belcher drepte kjæresten og seg selv lørdag. Nå går tidligere NFL-spiller til angrep på ligaen og mener hodeskader må bli tatt på alvor. Foto: Jamie Squire/Getty Images/AFP og REUTERS/Shannon Stapleton.
TRAGISK DØDSFALL: NFL-spilleren Jovan Belcher drepte kjæresten og seg selv lørdag. Nå går tidligere NFL-spiller til angrep på ligaen og mener hodeskader må bli tatt på alvor. Foto: Jamie Squire/Getty Images/AFP og REUTERS/Shannon Stapleton.Vis mer

- Viser du svakhet, er det ingen som bryr seg om deg

Tidligere stjerne angriper NFL etter nok en personlig tragedie.

(Dagbladet): NFL-spilleren Jovan Belchers (25) dødsfall ryster en hel sportsverden, og Kansas City-spilleren drepte kjæresten, Kasandra Perkins (22), før han tok sitt eget liv i helga.

Nå tar tidligere NFL-spiller, Nate Jackson fra Denver Bronco, et oppgjør med ligaen. Han mener NFL ikke tar problematikken med hodeskader og tøffe taklinger alvorlig.

- Ligaens beslutning om å fortsette som vanlig søndag, etter Belchers død og drap på kjæresten, viser mitt poeng. Uansett hva som skjer i verden, blir det spilt amerikansk fotball søndag, skriver Jackson i et innlegg på The Daily Beast.

- Hold smerten for deg selv
Jackson mener det kan bety slutten på en proffkarriere hvis en spiller innrømmer at han er skadd.

- Alle menn er svake. Alle menn er redde. Alle menn kan bryte sammen. Det som består er NFLs drømmeverden om vold uten konsekvenser og psykiske lidelser. Så snart en spiller viser svakhet, blir han erstattet og ingen bryr seg om deg. For de som er igjen er lærdommen klar: Hold smerten for deg selv, skriver Jackson.

PREGET: Kansas City Chiefs-spillerne markerer tragedien. Foto: Jamie Squire/Getty Images/AFP
PREGET: Kansas City Chiefs-spillerne markerer tragedien. Foto: Jamie Squire/Getty Images/AFP Vis mer

Ifølge Kansas Daily Star drepte Belcher først kjæresten, før han reiste til klubbens stadionanlegg. Der takket han klubbledelsen for alt de hadde gjort for ham og hans karriere.

Konstante smerter
Belcher snakket med generalmanager Scott Pioli, og trenerne Romeo Crennel og Gary Gibbs.

- Jeg forsøkte å fortelle at livet ikke var over, sier Crennel til Kansas Daily Star.

Belcher tok sitt eget liv rett etterpå - ute på parkeringsplassen ved stadion.

- Jeg er ikke i posisjon til å spekulere i hvorfor Belcher gjorde det han gjorde. Om det var alle smellene på banen som fikk ham til å miste kontrollen, vil jeg overlate til spesialister. Jeg kan si at da jeg spilte i ligaen, hadde jeg konstante smerter. Humøret var uberegnelig. Jeg medisinerte meg med piller, alkohol og marihuana. Stoffene var ikke et problem for meg, og ikke kilden til smerten. Kilden til smerten var fotballen, skriver Jackson.

The Kansas Daily Star skriver at Belcher kranglet med kjæresten rett før drapet. Paret etterlater seg en datter på tre måneder.

Flere hodeskader
Flere tidligere NFL-spillere har begått selvmord de siste åra, og diskusjonen rundt hodeskader har pågått lenge. Spillerne Dave Duerson, Ray Easterling og Junior Seah tok sitt eget liv, men valgte å gjøre det på en måte for å bevare hjernen til medisinske undersøkelser.

- Det var ingen som snakket med meg om mine problemer. Det var alltid fotball, hele tiden. Noe annet var uaktuelt, skriver Jackson.

For kort tid siden publiserte det medisinke tidsskriftet Neurology en studie som viser hvordan gjentatte hjernerystelser fører med seg varige helsemessige konsekvenser for amerikanske fotballspillere. Spillerne har langt større risiko enn resten av befolkningen for å dø av sykdommer som knytter seg til ødelagte hjerneceller, som for eksempel amyotrofisk lateralsklerose eller alzheimers.

- Menneskelige missiler
Tidligere i sesongen uttalte redaktøren i New York Magazine bekymring for sportens utvikling.

- Vi har skapt det som i realiteten er menneskelige missiler som dundrer sammen på de mest dramatiske måter. Vi har aldri tidligere sett menn med 300 pund (136 kilo) tunge kropper som kan løpe 40 yards (36,6 meter) på 4,6 sekunder (en vanlig test utøverne må igjennom, journ. anm.). Den type krefter vi aldri tidligere fått fram i den menneskelige kroppen, sier Will Leitch, som også er svoren fotballfan.

TØFFE TAKLINGER: Houston Texans-spiller Owen Daniels takles av Kansas City Chiefs linebacker Jovan Belcher. Foto: REUTERS/Richard Carson/Files
TØFFE TAKLINGER: Houston Texans-spiller Owen Daniels takles av Kansas City Chiefs linebacker Jovan Belcher. Foto: REUTERS/Richard Carson/Files Vis mer