Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Viser finger før hver konkurranse - til sin egen far

Santo Condorelli er ikke som andre svømmere.

SPESIELT RITUAL: Santo Condorelli viser fingeren til sin far før han hopper uti bassenget.  Foto: JIM WATSON/AFP/NTB Scanpix
SPESIELT RITUAL: Santo Condorelli viser fingeren til sin far før han hopper uti bassenget. Foto: JIM WATSON/AFP/NTB Scanpix Vis mer

(Dagbladet): Det finnes mange rare ritualer sportsutøvere gjør før en konkurranse. Den canadiske svømmeren Santo Condorelli (21) har definitiv en av de rareste.

Hver gang faren Joseph Condorelli er tilstede når sønnen konkurrerer, viser han finger til ham. 21-åringen gjør akkurat det samme tilbake. Men det handler ikke om mangel på respekt - det handler om selvtillit og styrke.

Foreldrene til Santo gjorde det slutt da han var fem år gammel. Santo vokste opp i New York, og faren trente Santo i et basseng han hadde laget selv i bakgården.

Tynn i oppveksten Santo var tøff og hadde et naturlig talent i bassenget. Han var rask, og begynte tidlig å vinne løp. Men da han ble eldre møtte han større gutter i konkurransen, noe som ble tøft mentalt for Santo.

- Santo var en tynn gutt da han var ung. Han begynte ikke å vokse før etter ungdomsskolen. Vi pleide å kalle ham en pusling, han var så morsom med sin høye, pipete stemme, sier Joseph Condorelli til SwimSwam.

- Det var mitt største tilbakeslag i svømming. Å være så liten gjorde at jeg alltid ble skremt. Hver gang jeg skulle konkurrere, ble jeg livredd, sier Santo Condorelli.

Faren visste derfor at han måtte gjøre noe for å bygge sønnens selvtillit. Det var da fingeren kom inn i bildet.

- Jeg sa at nok er nok. Når du står klar på bassengkanten må du stenge alt ute og svømme som om det ikke er noen i nærheten av deg. Han spurte meg «hvordan gjør du det?» Og jeg sa «vel, du sier **** it». Han så meg blant publikum og vi ga hverandre fingeren. Han begynte å vinne løp etter løp etterpå, og vi så oss aldri tilbake, sier Joseph Condorelli.

Fikk reaksjoner Etter at Santo viste faren finger for første gang, fortsatte han med det i hver konkurranse. Det å vise sin far fingeren gjorde ham stolt.

- Min far sa at jeg skulle gi ham fingeren før hvert løp, slik at jeg bare tenkte på oss, hva vi kan få til, at vi kan klare alt, sier Santo.

I 2012, som 17-åring, ga han fingeren til sin far som vanlig før et juniormesterskap. De som så på trodde han ga fingeren til tv-kameraet. Det ga noen hissige reaksjoner etter løpet, et løp som han forøvrig vant.

Den episoden har fått Santo til å begrense seg litt. Nå gir han og faren fingeren til hverandre i god tid før konkurranse. Like før start putter han i stedet fingeren på panna, for at han ikke skal tiltrekke seg så mye oppmerksomhet.

Santo er rangert som den tredje beste i verden på 100 meter fri. Han kan bli en het medaljekandidat i Rio-OL til sommeren.

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram