Mesut Özil

Viser fram «skandaletatovering»: - Kontroversielt

Verdensmester Mesut Özil viste lørdag fram en tatovering på brystet i et Instagram-innlegg. Betydningen av tatoveringen vekker reaksjoner.

POSERER: Mezut Özil viser fram tatoveringen sin, det har fått folk til å reagere. Foto: Instagram / alperaksac7.
POSERER: Mezut Özil viser fram tatoveringen sin, det har fått folk til å reagere. Foto: Instagram / alperaksac7. Vis mer
Publisert

Mesut Özil la tidligere i år opp som fotballspiller etter det som har vært en svært innholdsrik karriere. Tyskeren, som også har tyrkisk opphav, har i løpet av karrieren spilt for flere av verdens største fotballklubber.

34-åringen huskes nok aller best for perioden i Real Madrid og Arsenal.

Men til tross for at han som aktiv skapte overskrifter for det han har levert på banen, har det også oppstått flere kontroverser rundt fotballspilleren Özil. Seinest tidligere i år da han uttrykte glede for at Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan ble gjenvalgt som president i Tyrkia.

I tillegg var Erdogan forlover i Özils bryllup.

Nå skaper han overskrifter igjen, og det etter at han poserte på et Instagram-bildet sammen med den tyrkiske personlige treneren Alper Aksaç.

I et tilsynelatende uskyldig bilde, der de to poserer mens de løfter opp T-skjortene for å vise fram magemusklene, har flere bitt seg merke i tatoveringen på Özils venstre bryst.

Tar man en nærmere titt på bildet ser man en grå ulv på fotballstjernas venstre bryst. Det likner til forveksling på et politisk symbol for en høyrevridd og nasjonalistisk organisasjon, kjent som «De grå ulver». Organisasjonen er nært tilknyttet det nasjonalistiske aksjonspartiet (MHP).

Partiet omtales som alt fra høyreekstremistisk til nasjonalistisk, antisemittisk og rasistisk, skriver Bild, som har omtalt tatoveringen som en «skandaletatovering».

MHP er en nær alliert av Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan og har sammen med Erdogans Rettferdighets- og utviklingsparti flertall i det tyrkiske parlamentet.

Özil-kompisen Erdogan er også ifølge den tyske avisa politisk og ideologisk nær de grå ulvene og har gjentatte ganger vist fram ulvehilsenen offentlig.

Paul Levin, sjef på instituttet for Tyrkiastudier ved Universitetet i Stockholm, forteller til svenske Aftonbladet at det er liten tvil om tatoveringens betydning.

- Jeg vet ikke om det eksakt er et symbol for MHP (det nasjonalistiske aksjonspartiet) eller «De grå ulvene», men det er helt klart en tyrkisk-nasjonalistisk tatovering, forteller han.

Levin er sikker i sin sak:

- Det er kontroversielt. Kanskje mindre kontroversiell i Tyrkia, men til og med i Tyrkia er det mange som mener at MHP er et ekstremistisk parti, avslutter han.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer