ÅPNET MED SEIER: Viswanathan Anand åpnet med seier og overrasket mange ved å slå Levon Aronian i åpningspartiet i kandidatturneringen. Dermed kan Anand møte Carlsen i ny VM-kamp senere i år Foto: AP Photo/Arun Sankar K.
ÅPNET MED SEIER: Viswanathan Anand åpnet med seier og overrasket mange ved å slå Levon Aronian i åpningspartiet i kandidatturneringen. Dermed kan Anand møte Carlsen i ny VM-kamp senere i år Foto: AP Photo/Arun Sankar K.Vis mer

- Vishy Anand gjorde det ingen forventet

Sjakksjokk i Russland.

(Dagbladet): Den tapende VM-finalisten i sjakk, Vishy Anand (44), fikk en drømmestart i kandidatturneringen som spilles i russiske Khanty-Mansijsk.

Indieren slo overraskende Levon Aronian fra Armenia i åpningspartiet i første runde.

- Det er veldig overraskende. Spesielt etter den enorme nedturen i VM har jeg tenkt at Anands karriere synger på det siste verset. Men nå gjorde han det ingen forventet, sier stormester og NRKs VM-ekspert Torstein Bae til Dagbladet.

Aronian er ranket som nummer to i verden, bak suverene Carlsen. Mannen fra Armenia regnes av flere eksperter som den mest opplagte utfordreren til den norske VM-helten. Aronian ga opp i trekk 47 i dag, etter fem timer ved sjakkbrettet.

Press Anand spilte med hvite brikker og møter Veselin Topalov og Shakhriyar Mamedyarov med svart i de neste partiene. Åtte av verdens beste spiller i turneringen.

- Vi skal huske at det er 13 runder igjen og en lang vei å gå for Anand. Men for Aronian er det kritisk å tape. Sammen med Kramnik er han den største favoritten, og dette kan bane vei for Kramnik, sier Bae.

TAPTE: Sjakkspilleren Levon Aronian fra Armenia tapte første parti i kandidatturneringen i Russland.
Foto: Kent Skibstad / NTB scanpix
TAPTE: Sjakkspilleren Levon Aronian fra Armenia tapte første parti i kandidatturneringen i Russland. Foto: Kent Skibstad / NTB scanpix Vis mer

Eksperten fortsetter:

- Det er noe spesielt med disse turnerignene. Magnus slet med presset i fjor og gikk videre med et nødskrik. Nå er det Aronian som får en svak start, men alt kan skje videre.

- Blir det en nedtur med Anand i ny VM-kamp?

- Ut fra det vi så i fjor så er det vanskelig å se at Anand har noen sjanse mot Carlsen. Det kan være morsomt å få et revansjoppgjør, men i likhet med flere andre, vil jeg si det er mer spennende med Aronian eller Kramnik i en VM-kamp. Dette viser at Anand fortsatt har ambisjoner og har fått en god start. Jeg er usikker på om han fortsetter å spille så godt, og det vil å så fall være en stor overraskelse, sier Bae.

Kan møte Carlsen Kandidatturneringen i Russland avgjør hvem som møter Magnus Carlsen i kampen om VM-tittelen senere i år. Det er foreløpig ikke bestemt hvor VM-kampen spilles.

Etter første runde i kandidatturneringen er det Anand som leder, etter at de øvrige tre partiene endte med remis.

VENTER PÅ UTFORDRER:  Hvem som møter Magnus Carlsen i VM-kamp i år bestemmes i løpet av de neste ukene. Foto: Bjørn Langsem / DAGBLADET
VENTER PÅ UTFORDRER: Hvem som møter Magnus Carlsen i VM-kamp i år bestemmes i løpet av de neste ukene. Foto: Bjørn Langsem / DAGBLADET Vis mer

Carlsen vant nettopp denne turneringen som ble arrangert i London i fjor, og fikk dermed utfordre regjerende verdensmester Anand i Chennai.

Anand har tidligere vunnet VM fem ganger, men ble av flere avskrevet etter tapet mot Carlsen i november i fjor. Det var også usikkert om Anand i det hele tatt ville stille i kandidatturneringen som startet i dag.

Alle de åtte spillerne skal møte hverandre to ganger, et parti med svart og et parti med hvite brikker. Kandidatturneringen avsluttes 31. mars.