Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Visste at Kjærgaard hadde dopet seg - lot ham sykle i VM likevel

- Jeg sviktet som leder.

ANGRER: Svein Gaute Hølestøl var lagkamerat med Steffen Kjærgaard i Chicky World, og visste tidlig at han var dopet. Likevel tok han med Kjærgaard til VM i 2002.  
Foto: Cornelius Poppe / SCANPIX
ANGRER: Svein Gaute Hølestøl var lagkamerat med Steffen Kjærgaard i Chicky World, og visste tidlig at han var dopet. Likevel tok han med Kjærgaard til VM i 2002. Foto: Cornelius Poppe / SCANPIX Vis mer

(Dagbladet): Steffen Kjærgaard har løyet til venner og familie om sin dopingbruk i 15 år, men en som har visst hele veien er Svein Gaute Hølestøl.

De to syklet sammen for det danske laget Chicky World i 1998 og 1999, der Kjærgaard brukte EPO for første gang. Hølestøl selv sier han takket nei.

Etter at karrieren var over gikk Hølestøl over i en ny rolle som sportssjef i Norges Cycleforbund, en jobb han hadde mellom 2000 og 2006.

I 2002 tok han ut Steffen Kjærgaard til VM i Belgia, selv om han kjente US Postal-rytternes mørke dopinghistorie.

Det skriver Stavanger Aftenblad i dag.

- Jeg sviktet som leder da jeg ikke valgte bort en utøver som jeg visste hadde brukt doping. Jeg visste at han dopet seg et par år i forveien mens vi var lagkamerater i Team Chicky World. Derfor var det helt feil av meg å ta ham ut. Det vil jeg beklage på det sterkeste overfor forbundet og andre utøvere, sier Hølestøl til avisa. 

Overfor Dagbladet sier han det er flere ting han angrer på.

- Det er spesielt at jeg har kjent til historien, men ikke sagt noe til forbundet i forbindelse med at de ansatte Steffen Kjærgaard som sportssjef. Jeg burde også sagt til Steffen at han ikke skulle søke på den jobben. Men da var han på en måte ferdig med sin sykkelkarriere, og var ute av sporten. Men det groveste var å ta ham ut til VM. Det var et brudd på de antidopingholdninger som gjelder.

- Visste du om Kjærgaard fortsatt var dopet?

- Jeg visste at han hadde vært dopet, men hadde ikke så mye kontakt med ham i perioden han var i US Postal. De lever sitt liv, kjører sitt program og var så mye større enn landslaget. Vi fikk bare låne dem til VM. Jeg visste ingenting om US Postal-skandalen på det tidspunktet.

- Var det andre ryttere som måtte vike plass for Kjærgaard?

- Jeg tror ikke han kom med på bekostning av noen andre, uten at det er noen unnskyldning. Steffen kjørte tempo som den eneste nordmannen, og det var det eneste løpet hans.

- Så du ikke alvorlig på doping på den tida?

- Jo, for så vidt, men jeg tok ham ut fordi han som utøver syklet fort. Jeg tenkte ikke så mye på det jeg visste, som jeg i etterpåklokskapens navn skulle gjort. Jeg burde sagt til Steffen at han ikke skulle stille opp fordi jeg kjente historikken.