PÅ TRENING: Pep Guardiola. Foto: AFP PHOTO / Anthony Devlin
PÅ TRENING: Pep Guardiola. Foto: AFP PHOTO / Anthony DevlinVis mer

Visste du at Pep Guardiola startet managerkarrieren i Mexico?

Her er seks ting du antageligvis ikke visste om City-manageren.

Han er hyllet som en av verdens beste managere. Han er en levende legende og vant flere troféer som spiller. Med Johan Cruyff som læremester er det kanskje ikke så rart at katalaneren har oppnådd så mye suksess. I går knuste hans City gamleklubben Barcelona, men hvor godt kjenner du egentlig Guardiolas karriere?

Han elsker Peter Crouch

I 2006 skrev Guardiola en rekke spalter for El Pais under VM i Tyskland. I de spaltene fikk supportere et unikt innblikk i hans tankegang rundt fotball. Noe av det som var mest fascinerende, var da manageren skrøt av sin favorittspiss i mesterskapet. Det var kanskje mange som ble overrasket da det viste seg å være Peter Crouch.

- Wayne Rooney er kanskje mer avgjørende og vakker å se (spille), men noe som er sikkert er at Crouch innflytelsesrik. Med Crouch så må du spille rundt hans spill, og ved å spille til Crouchs spill gir det deg mye, skrev spanjolen.

2006: Peter Crouch i VM-kampen mot Trinidag og Tobago. Foto:AP Photo/Kevork Djansezian
2006: Peter Crouch i VM-kampen mot Trinidag og Tobago. Foto:AP Photo/Kevork Djansezian Vis mer

- Han vet hva han gjør, både med hodet og beina. En av hans beste egenskaper er hans kombinasjonsspill. Han vet at han ikke bare er der for innlegg i boksen, han vet hvordan man beholder flyt i spillet. Han får ballen 1000 ganger i lufta og beholder den hver gang. Det virker enkelt, men få spisser kan og vet hvordan man gjør det. Det er spisser som ikke kombinerer med andre, og det er spisser som tror deres spill er forskjellig fra andre, men da har du et tynt lag. England har Crouch.

Trenerkarrieren startet i Mexico

Formelt sett startet Guardiolas karriere som manager i Barca B tilbake i 2007, men det få vet er at han allerede hadde litt erfaring. Katalaneren hadde så å si lagt opp da hans kontrakt med Qatar-klubben Al-Ahli var over i juni 2005. Han startet med trenerkursene den samme måneden. Vinteren etter ombestemte han seg og returnerte til spillerkarrieren. Da gikk han til det nyetablerte mexicanske laget Dorados De Sinaloa.

Hvorfor? Guardiola hadde alltid beundret Juanma Lillo, som trente Dorados på den tiden. Da muligheten bød seg til å lære fra Lillo nølte ikke Guardiola med å snøre på seg fotballstøvlene igjen. Midtbanespilleren hadde alltid midtbanespilleren med seg en liten svart bok på trening da han var i Dorados: Han skrev ned hver detalj i Lillos treningsøkter, og etter hver økt ble han igjen for å lære av mentoren. Siden Guardiola var så dedikert ba manageren ham om å studere motstanderne. I tillegg kunne han ta lagkameratene til side å forklare dem enkelte tekniske og taktiske ideer.

2010: Juanma Lillo og Guardiola da de møttes i La Liga. Foto: REUTERS/Francisco Bonilla
2010: Juanma Lillo og Guardiola da de møttes i La Liga. Foto: REUTERS/Francisco Bonilla Vis mer

Senere har Lillo innrømmet:

- Jeg visste han kom til å bli en fantastisk manager. Pep er motsetningen til resten: Alle andre har vært en spiller og så gradvis blitt trenere. Ikke ham. Han spilte mens han ventet på å bli en trener!

Lillo var så imponert at de gangene Guardiola ikke var med i lagoppstillingen, fikk han sitte på benken i stedet for på tribunen. Det var ikke uvanlig at Pep stod på siden og ropte ut ordre, mens Lillo ble sittende. Det korte oppholdet i Mexico betød at spanjolen ikke kom til å bli ferdig med trenerkursene før i juli 2006, men det spilte ingen rolle ettersom han hadde fått en snikstart på den karrieren. Guardiola og Lillo møttes igjen som managere i 2010, da de trente Barcelona og Almeria. Barca vant 8-0 og Lillo fikk sparken fra Almeria.

Assistenten hans er tidligere OL-utøver

Guardiola hadde flere assistenter i Bayern, men det var en som skilte seg ut på grunn av hans legendariske status. Denne mannen har også fulgt spanjolen til Manchester City. Manuel Estiarte var ikke fotballspiller som ung – hans sport var vannpolo. Han deltok i OL seks ganger og var så god at han fikk kallenavnet «vannpoloens Maradona». I løpet av sin karriere vant han OL-gull og VM-titler for å nevne noen av hans mange utmerkelser.

2012: Manuel Estiarte da han var i Barcelona, her med Eric Abidal. Foto: REUTERS/Gustau Nacarino 
2012: Manuel Estiarte da han var i Barcelona, her med Eric Abidal. Foto: REUTERS/Gustau Nacarino  Vis mer

På Camp Nou var Estiarte Guardiolas høyre hånd, en som krevde respekt og pålitelighet fra laget for sin idrettshistorie. Det var en verdifull mann for manageren da han ville lære hvordan laget tenkte. I München fortsatte forholdet: Noen ganger var han der for å lytte til managerens nye ideer, andre ganger hjalp han til med å se gjennom opptak fra kampene. Han var en av de viktigste brikkene i trenerteamet – og derfor ble også han med til Etihad Stadium.

Hans første farvel med Barca var ikke en lykkelig slutt

Da Guardiola forlot Bayern fikk han den hederen han fortjente, nøyaktig det samme skjedde i Barcelona da han takket for seg i 2012. Den spanske toppklubben var nærmest i sorg i over en måned da han annonserte at han skulle forlate dem. På pressekonferansen deltok hele laget, sportsdirektøren, klubbpresidenten og styremedlemmene. Det ble fulgt opp av en rekke hyllestvideoer og farvel-taler på et fullpakket Camp Nou. Det var en avskjed for en ekte legende.

Det var likevel ikke alltid på den måten. Da Guardiola forlot Barca som spiller i 2001, gjorde han det ut bakdøra – inkognito. På en ettermiddag i april hadde han et møte med den daværende presidenten Joan Gaspart for å fortelle at han dro. «Når? Akkurat nå?» var den sjokkerte responsen han fikk. Guardiola bekreftet det og informerte Gaspart om at han hadde tenkt til å holde en pressekonferanse dagen etterpå, og han ba presidenten om å være med.

BARCA: Guardiola blir hyllet av lagkameratene. Foto: FourFourTwo/Haymarket
BARCA: Guardiola blir hyllet av lagkameratene. Foto: FourFourTwo/Haymarket Vis mer

Det viste seg at presidenten hadde skulle reise bort på ferie til Sveits dagen etter, og dermed kunne han ikke delta på pressekonferansen. Guardiola, som hadde vunnet seks ligatitler og Barcelonas første tittel i Europacupen, fortalte nyheten til media alene. Det var en avskjed han ikke fortjente med tanke på hvor mye arbeid han hadde gjort for klubben. Det ville aldri skjedd i England, et land Pep beundret allerede den gangen.

- Jeg vet ikke hvor jeg kommer til å spille enda, men jeg har en lidenskap for engelske lag, sa Guardiola da han møtte pressen den dagen i 2001.

- De er ærlige. Jeg husker den første gangen jeg spilte på Old Trafford. Det var utrolig.

Han fikk aldri spilt i Premier League.

Han er en forfatter

Det finnes flere fantastiske bøker om Guardiola som har blitt publisert de seneste årene. Det varierer fra biografier til en bok om Peps første år i Bayern sett fra innsiden av klubben skrevet av Marti Perarnau. Men visste du at Guardiola selv har skrevet en bok?

I 2001 publiserte han boka La Meva gent, el mey futbol (mitt folk, min fotball) sammen med Lu Martin og Miguel Rico. De to er blant Spanias mest respekterte fotballjournalister. Boka er delvis en biografi og delvis en guide til hans spill, direkte fra kilden: En bok man må lese dersom man vil forstå manageren.

BAYERN: Guardiola signerer autografer for supporterne. Foto: FourFourTwo/Haymarket
BAYERN: Guardiola signerer autografer for supporterne. Foto: FourFourTwo/Haymarket Vis mer

Dessverre er det to problemer. Det første er at boka bare ble publisert på katalansk, det andre er at boka ikke lengre er tilgjengelig. I det heletatt. Boka sluttet å bli publisert for mange år siden, og Guardiola har ingen interesse for å utgi den på nytt. Selv om han definitivt ville tjent en fin sum penger på den.

Så om du vil vite hvorfor Louis Van Gaal var den manageren Guardiola snakket mest med som spiller for eksempel? Vel da må du jobbe ekstremt hardt for å få tak i en kopi av La Meva gent, el meu futbol. Om du er såpass heldig at du får tak i en kopi, da må du betale mye for den.

Hans første trofé var lite, men likevel det viktigste

Sitt første år som Barcelona-manager vant Guardiola «the treble», men de troféene var ikke de første han vant som manager. Året før han tok over etter Frank Rijkaard, vant han den regionale tittelen i den spanske fjerde divisjonen med Barca B. Det er kanskje ikke like glamorøst som å vinne Champions League, men det var et ekstremt viktig øyeblikk for ham.

2008: Etter triumfen med Barca B, ble Guardiola forfremmet til manager for førstelaget. Foto: FourFourTwo/Haymarket
2008: Etter triumfen med Barca B, ble Guardiola forfremmet til manager for førstelaget. Foto: FourFourTwo/Haymarket Vis mer

Da ungguttene i Barcelona sikret tittelen i 2008 og rykket opp til tredje divisjon uttalte Guardiola at det var «en av hans største gleder som sportsmann». Det er store ord for en som vant alt som spiller.

Barca B var det mest naturlige stedet for Pep å starte som trener: Da han la opp i 2006 innrømte han at den ideelle jobben for ham ville være i et ungdomsakademi, jobbe med barn og at han verken hadde «ambisjoner eller besettelsen» til å bli manager på øverste nivå. Det gikk ikke akkurat etter planen, mens han interesse for unge spilleres utvikling forklarer hvorfor så mange unggutter har fått sin debut under Guardiola.