Visste Høgmo hva han gjorde har han Fotball-Norges største baller

Fallet på FIFA-rankingen kan gjøre det som er vanskelig veldig mye vanskeligere. Hadde Høgmo fått velge om igjen tror jeg han ville gjort det.

VALGT ANNERLEDES? Hadde Per-Mathias Høgmo vært klar over hvor lang og omfattende den norske mangellappen egentlig er, ville han ganske sikkert valgt annerledes, skriver Morten P.
Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
VALGT ANNERLEDES? Hadde Per-Mathias Høgmo vært klar over hvor lang og omfattende den norske mangellappen egentlig er, ville han ganske sikkert valgt annerledes, skriver Morten P. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpixVis mer

PER-MATHIAS HØGMO hadde gode motiver og høye ambisjoner da han plukket norske treningsmotstandere fra FIFAs to høyeste seedingsnivåer. Ruset på framtidas lyspunkter, muligheter og ambisjoner om å gjøre noe vi ikke har klart siden årtusenskiftet, ville han ha referanser fra nivået vi sikter oss inn på så fort som mulig. Men det han ikke var klar over da han takket ja til Tsjekkia, Frankrike, Russland og England var nivået i A/S Steinrøysa.

Hadde han vært klar over hvor lang og omfattende den norske mangellappen egentlig er, ville han ganske sikkert valgt annerledes.

FOR DET ER ikke tufser som leder norsk landslagsfotball fra Ullevaal Stadion. Det er meget kompetente fagfolk. Folk som kan sin fotball. Og som har klare ideer på hvordan fotball bør spilles for å holde konkurransedyktig nivå og være i takt med tiden. Så skal vi ta dem for noe rundt valgene som nå fører til at Norge synker som en stein på FIFA-rankingen, må det være at de drømmer.

Og at de a) ikke ser hvor dårlig stilt det er, b) ikke vil innrømme hvor dårlig stilt det er, eller c) ikke vil fortelle hvor dårlig stilt det er for dermed også å føle seg tvunget til å ta et indirekte oppgjør med post Drillos-suksessens feilslåtte utvikling av norsk fotball.

JEG ER SIKKER på at Per-Mathias Høgmo trodde Norge var bedre enn det vi er. Og ikke bare litt bedre. Men mye bedre. Hadde han visst at vi er lettvektere mot tungvektere, mellomdistanseløpere mot sprintere, kaldblods mot varmblods og i alt for mange sammenhenger romantikere mot kynikere, så ville han ikke valgt som har har gjort. Han kunne ikke det. For igjen, han er ingen tufs. Men romantiker er han, og det er der faren ligger nå.

Om ikke noen klyper ham i armen.

KAMPENE PÅ DET høyeste nivået skulle være et verktøy til å gjøre spillerne og laget bedre rustet. For enkelte spillere, de få som tar nivået du presenterer dem, er det både nødvendig og riktig. For andre er jeg redd det virker mot sin hensikt å bli matchet mot et nivå du ikke er i nærheten av, uten å få et pusterom mot likeverdige. Mangel av mestring skaper ofte frykt og engstelse. Og et fotballag der noen gleder seg og er trygge, mens andre engster seg og er redde for å gjøre feil, er ikke et godt fotballag.

Det er et lag som Norge.

AMBISJONENE OG MÅLET om det store i Russland 2018 er langt på vei i ferd med å ødelegge mulighetene for ambisjonene og målet om det store i Russland 2018. Fordi: Jo mer vi øver mot de beste slik laget framstår, jo dårligere ranking får vi. Og legges FIFA-rankingen juni 2015 til grunn for den neste VM-seedingen, og det er ingenting som tyder på at den ikke vil det, er det riktig som de sier, da blir det stygt.

Hvordan Norge eventuelt skal klare å ta seg til VM fra seedingsnivå fem er per dato ikke mulig å se.

- VINNER VI FOTBALLKAMPER vil vi klatre på FIFA-rankingen, er NFFs offisielle svar på tiltalen ut over det selvfølgelige om sportslig utvikling og EM 2016. Og det er helt sant. Men akkurat nå er det lite som tyder på at Norge plutselig skal begynne å vinne. Selv Malta-kampen borte i oktober har skjebnens alvor hengende over seg nå, for ikke å snakke om Bulgaria på Ullevaal fire dager senere, og Aserbajdsjan borte i november. For skjer det ikke noe på resultatsida veldig fort kan alt som var tenkt og planlagt i beste mening være det som til slutt velter Høgmos langsiktige plan.

Var fallet på FIFA-rankingen et tema (vurdert risiko) da motstanderne ble valgt, har Per-Mathias Høgmo større baller enn selv en spillestil-tilhenger som jeg har gitt ham kreditt for.