- Visste jeg kom til å ta Ole Einar

Emil-knockout på sisterunden i verdenscupåpningen i Östersund.

KNOCKOUT: Emil Hegle Svendsen vant torsdag herrenes 20 km skiskyting i Østersund.
Foto: ANDERS WIKLUND / Scanpix
KNOCKOUT: Emil Hegle Svendsen vant torsdag herrenes 20 km skiskyting i Østersund. Foto: ANDERS WIKLUND / ScanpixVis mer

(Dagbladet): I februar 2008 tok Emil Hegle Svendsen sin første individuelle gullmedalje i et internasjonalt seniormesterskap da han gikk helt til topps på normaldistansen i Östersund.

Torsdag gjentok han bedriften da han gikk til topps på samme distanse på samme sted da skiskytterherrene verdenscupåpnet.

- Det virker som en bra tradisjon, som jeg gjerne vil fortsette med, spøker Hegle Svendsen overfor NRK etter triumfen i sprengkulda.

Bjørndalen-sprekk Lenge så det ut til at Ole Einar Bjørndalen skulle paradere inn til sin 93. verdenscupseier (92 i skiskyting, én i langrenn).

Den aldrende mester hadde skutt tre fulle hus, og hadde en inngang på siste stående mer enn minuttet bedre enn Hegle Svendsen, som i tillegg hadde skutt enda ett tilleggsminutt - to totalt.

Men i stedet for å skyte fullt på 20 kilometeren for første gang på fire år, endte det med to bom, og bare sju sekunders ledelse på sin avslutningssterke landsmann.

Seierssikker Da visste Hegle Svendsen at det skulle gå hans vei.

- Jeg følte meg veldig sterk, og det var bare å gå og gå. Da jeg hørte at jeg bare var sju sekunder bak etter siste skyting, visste jeg at jeg kom til å ta ham, forteller Hegle Svendsen til NRK.

Som sagt så gjort. Sju sekunder i Bjørndalens favør, var snudd til 19 sekunder i Hegle Svendsens i mål.

Dermed fikk den regjerende verdenscupvinneren en best tenkelig start på tittelforsvaret med en sterk seier etter en forrykende avslutning, mens Bjørndalen måtte nøye seg med en annenplass.

- Det var det. Nå ser vi hvor skapet skal stå, svarer Svendsen på spørsmål om sisterunden var som en knockout å regne.

Nesten storeslem Bare Martin Fourcade forhindret helnorsk seierspall. Franskmannen skjøt bare én bom, og klarte dermed å holde fjorårskometen Tarjei Bø, som pådro seg to tilleggsminutter, bak seg med en margin på 23 sekunder.

Lengre bak havnet Alexander Osmed tre tilleggsminutter og Lars Berger fem tilleggsminutter. Frode Andresen havnet enda mer håpløst i bakleksa med sju tilleggsminutter.

I sporet var den norske dominansen enda større: Hegle Svendsen hadde best langrennstid foran Bjørndalen, Bø og Berger.

Verdenscupen i Östersund fortsetter med sprint for kvinner i morgen, mens herrene går sin sprintdistanse på lørdag. Søndag er det jaktstart for både kvinner og menn.