Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

- Visste om mulig hockey-skandale i 30 timer

Oddsovervåkerne så det.

(Dagbladet.no): Det norske selskapet Betradar.com overvåker 156 oddsselskaper i Europa.

Selskapet har rundt 100 bookmakere på kundelista, blant annet Norsk Tipping, som alle får informasjon når noen av konkurrentene setter oddsen ned på spill eller fjerner spill. De ser også hvor mye som satses på hvert enkelt utfall.

- Så det tidlig

Systemet til Betradar gjorde det dermed mulig å se svært tidlig at det var unormalt mange som spilte på Comet-seier i gårsdagens kamp mot Lillehammer. Og kampen endte som kjent med 2-1-seier til nettopp Comet, etter at en Lillehammer-spiller gjorde en giganttabbe på det ene baklengsmålet.


- Det begynte å skje ting allerede 11-12-tida mandag formiddag. Da satte to øst-Europeiske bookmakere ned oddsen og fjernet spillet, sier leder og deleier i Betradar.com Petter Fornæss til Dagbladet.no.

Det betyr at alarmen begynte å gå rundt 30 timer før kampstart i går kveld klokka 18.30.

Betradar jobber nå tett med det tyske fotballforbundet etter dommerskandalene som har rammet tysk fotball. Der har de nå utviklet et system der de varsler fotballforbundet hvis de ikke finner noen naturlige årsaker til at det satses unaturlig mye på ett kamputfall.

Mulig å forhindre

Da tar isåfall forbundet kontakt med dommeren og begge lags spillere for å si ifra at de overvåker kampen. Dette for å prøve å forhindre mulig kampfiksing ved advare om at det vil bli avslørt.

Men Norges Ishockeyforbund er ikke på kundelista til Betradar.com, og fikk således ingen informasjon om det over 100 bookmakere fikk, nemlig at noe kunne være råttent med oppgjøret mellom Comet og Lillehammer.

- Hadde Norges Ishockeyforbund hatt vårt system, hadde de fått vite om dette svært tidlig. Da kunne de ringt de innvolverte og kommet på banen tidligere. Hvis det er noe i beskyldningene om kampfiksing, så kanskje noen av de gutta hadde tenkt seg om hvis det var en sak allerede før kampstart, sier Fornæss.

Mange spilte Comet

Men Norges Ishockeyforbund er ikke interessert i å få varsel om mulig kampfiksing.

- Jeg har ikke hørt om dem. Vi prøver å bruke pengene våre på aktivitet, sier president i Norges Ishockeyforbund Bjørn Ruud til Dagbladet.no.

Norsk Tipping stengte ikke spillet før omlag en time før kampstart. De er kunde av Betraider, men brukte ikke informasjonen som var tilgjengelig.

- Det kan godt hende vi satt med den informasjonen fra Betraider, men vi forholdt oss til de som spilte hos oss, sier Roar Jødahl pressetalsmann i Norsk Tipping til Dagbladet.no.

- Da vi så at svært mange spilte på Comet-seier og flere andre bookmakere stengte kampen for spill, valgte også vi å stenge.

- Burde ikke varselslampene lyst tidlgiere for dere?

- Det kan hende, men vi forholdt oss til våre egne varslingssystemer, sier Jødahl.

Tidligere i dag skrev vi at Norsk Tipping tjente store penger på Comet-seier i kampen som er mistenkt for å være fikset.

IKKE INTERESSERT: Bjørn Ruud, president i Norges Ishockeyforbund, er ikke interessert i å betale for å bli varslet om mulig kampfiksing.