Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Tour de Ski 2018

- Visste vi ville få spørsmål om Northug

Tross pallplassen til Sundby, Tour de Ski dreier seg foreløpig mest om han som ikke er her.

HER ER MANNEN ALLE SNAKKER OM I SVEITS: Petter Northug fikk ikke få Tour de Ski i år, men det er likevel han alle snakker om i Sveits. Her er han før dagens etappe i Granåsen i Strindheimstafetten.
Foto: Ned Alley / NTB Scanpix
HER ER MANNEN ALLE SNAKKER OM I SVEITS: Petter Northug fikk ikke få Tour de Ski i år, men det er likevel han alle snakker om i Sveits. Her er han før dagens etappe i Granåsen i Strindheimstafetten. Foto: Ned Alley / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

LENZERHEIDE (Dagbladet): Gårsdagens Tour de Ski-åpning ble en sprint uten de helt store norske høydepunktene.

Finn Hågen Krogh ble beste nordmann på femteplass, Emil Iversen røyk ut i kvartfinalen, mens Sindre Bjørnestad Skar takket for seg i kvartfinalen.

De fem andre norske løperne kom seg ikke videre fra prologen, og dermed begynte hviskingen om Petter Northugs kontroversielle vraking igjen.

Northug mente som kjent at han trengte Tour de Ski for å komme seg i form til OL etter en sykdomsperiode i sesongstarten, mens landslagsledelsen valgte å ikke innfri ønsket.

Forberedt på spørsmål

Northug var ikke sportslig kvalifisert, og trengte treningsperioden hjemme i stedet, mente landslagstrener Tor Arne Hetland og landslagssjef Vidar Løfshus.

Northug selv var fryktelig uenig i avgjørelsen.

- Petter er ikke komfortabel med den planen de har foreslått, han ønsker å gå Touren. I tillegg faller det litt tilbake på om det er nok, og at han risikerer å stå der før OL-uttaket og ikke ha fått gå nok, sa Northugs trener, Stig Rune Kveen da.

På dagens femtenkilometer klassisk i Lenzerheide stilnet ikke den norske resultatrekka 3, 6, 9, 16, 17, 39, 46 og 72 kritikerne av Tour de Ski-uttaket.

Men det var landslagsledelsen forberedt på da de vraket Northug fra troppen.

- Ja, selvfølgelig. Vi vet jo at Petter skaper blest, og så er det jo hva dere ønsker å ha fokus på. Vi velger å ha fokus på de utøverne som er her og prøver å svare så godt som vi kan på de spørsmålene vi får om Petter. Vi prøver å være åpne og ærlige på disse tingene, så får vi heller bruke den tida på dere og fokusere på det sportslige når jeg får labba vekk fra telefonene deres, sier Tor Arne Hetland til Dagbladet i pressesonen etter dagens løp i Sveits.

Ikke kvalifisert

Landslagstreneren understreker at Northug var førstereserve til touren på bekostning av flere andre som har gått gode renn i både Norges- og Skandinavisk cup. I tillegg, forteller Hetland, fikk Northug tilbud om å få være med landslaget til Davos i jula, slik at han skulle være best mulig forberedt om noen skulle melde forfall.

Likevel er det vanskelig å forstå for folk flest at Hetland og landslagsledelsen vet bedre hva gullgrossisten Northug trenger for å komme i form til OL i februar.

Når Northug sier at Tour de Ski er avgjørende for å finne OL-formen virker det rart at landslagsledelsen insisterer på at trening i Trøndelag er bedre.

- Har ikke Northug kontroll på hva det er han trenger selv?

- På ett vis, ja. Samtidig må vi sette det sportslige foran, og det er noen som har gått skirenn tidligere som er kvalifiserte til å gå touren. De har vi tatt ut. Der var Petter i kabalen også, sier Hetland.

- Alle løpere vet best selv hva det er de trenger for å komme i form, men nå er det faktisk sånn i all idrett at man også må gjennom en kvalikrunde for å dokumentere at man er god nok form. Det håper jeg at Petter nå skal vise i den tida som kommer.

PS! I dag gikk Northug stafettetappe for Strindheim i Granåsen i Trondheim. Der viste han, ifølge TV 2, god, gammel form.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!