Vitne ba om samfunsstraff og husarrest for Pistorius

- Han har allerede blitt straffet nok.

SAMFUNNSSTRAFF?: Et vitne i Pistorius-saken ba i dag om samfunnsstraff og husarrest for den drapssiktede 27-åringen. Foto: REUTERS/Werner Beukes/Pool
SAMFUNNSSTRAFF?: Et vitne i Pistorius-saken ba i dag om samfunnsstraff og husarrest for den drapssiktede 27-åringen. Foto: REUTERS/Werner Beukes/PoolVis mer

Forsvarsadvokatene til Oscar Pistorius hadde hentet inn hans terapeut, manager og en fengselsarbeider som vitner mandag, i et forsøk på å unngå fengselsstraff for idrettsstjernen.

I september ble Pistorius kjent skyldig i uaktsomt drap på kjæresten Reeva Steenkamp, men han ble frikjent for de mest alvorlige tiltalepunktene om overlagt og forsettlig drap.

På rettsmøtet om straffeutmålingen, som startet mandag, hentet forsvarsadvokatene inn en rekke vitner for å overbevise dommeren om at idrettsstjernen ikke har noe å gjøre i fengsel.

Blant vitnene var Joel Maringa hos landets fengselsmyndigheter som mente Pistorius allerede har blitt straffet nok.

- Gjennom sin kunnskap om sport kan han være svært nyttig for fellesskapet, sa Maringa, som anbefalt tre år i husarrest og samfunnstjeneste for idrettsstjernen.

- Ekte anger Også Pistorius terapeut Lore Hartzenberg var blitt bedt om å vitne av forsvarsadvokatene. Hun beskrev idrettsstjernen som full av anger for det han hadde gjort.

- På noen av møtene gråt han hele tiden. Jeg kan bekrefte at angeren og smerten han viser er ekte, sa hun.

Aktor spurte hvordan Pistorius besøk i en rekke barer og nattklubber passer med beskrivelsen av ham som en angrende synder. Hartzenberg svarte at det kan sees som et forsøk på å rømme fra traumene.

Pistorius manager Peet Van Zyl var også i vitneboksen mandag, der han viste til atletens veldedighetsarbeid for å hjelpe funksjonshemmede.

Kan slippe fengsel 27 år gamle Pistorius risikerer opptil 15 år i fengsel, men kan også ende opp med å forlate rettslokalene som en fri mann. En dom for forsettlig eller overlagt drap ville ha medført en fengselsdom, men i Sør-Afrika er den nedre strafferammen for uaktsomt drap samfunnstjeneste.

Det er ventet at høringen om straffeutmålingen vil vare i noen dager. Etter straffeutmålingen kan både påtalemyndigheten og Pistorius selv anke saken.

Den funksjonshemmede idrettsstjernen, kjent som «Blade Runner», har tilstått drapet på kjæresten, men har hele tiden hevdet at han trodde det var en innbruddstyv han skjøt gjennom døren, og at han handlet i selvforsvar.

(NTB)