KLAR TALE: Oscar Pistorius får instruksjoner fra sin advokat, Barry Roux, før retten ble satt i Pretoria i morges. Foto: AFP PHOTO / POOL /  Alon Skuy / NTB Scanpix
KLAR TALE: Oscar Pistorius får instruksjoner fra sin advokat, Barry Roux, før retten ble satt i Pretoria i morges. Foto: AFP PHOTO / POOL / Alon Skuy / NTB ScanpixVis mer

Vitne truet etter at mobilnummeret ble lest opp i retten

I «Blade Runner»-saken.

(Dagbladet): Rettssaken mot løperen Oscar Pistorius fortsatte på tredje dag i den sør-afrikanske hovedstaden Pretoria i dag.

«Blade Runner», som han kalles fordi han har amputert begge beina og løper med proteser, har innrømmet at han skjøpt og drepte kjæresten Reeva Steenkamp gjennom baderomsdøra natt til 14. februar i fjor.

Han hevder imidlertid at det var et uhell, siden han trodde det var en innbruddstyv han skjøt mot.

I går brast Pistorius sammen i gråt da modellkjærestens skuddskader ble beskrevet i retten.

Telefonnummer Retten har så langt fått høre Pistorius' naboer Michelle Burger, Charl Johnson og Estelle Van Der Merwe beskrive hva de hørte den skjebnesvangre natta.

Da IT-konsulenten Johnson ble krysseksaminert i går, endte det med en svært uheldig konsekvens for ham. Sør-afrikansk rett tillater nemlig for første gang at det som skjer i retten vises direkte på TV.

Vitner i saken kan be om at ansiktene deres ikke vises, men lyden vil gå rett ut til hvem som helst. Problemet i Charl Johnsons tilfelle var at mobilnummeret hans ble lest opp høyt i retten i går.

Rettssaken mot Pistorius er blitt kalt «Sør-Afrikas O.J. Simpson-sak». Det er med andre ord en voldsom interesse rundt det som skjer. Dermed var det mange som fikk med seg telefonnummeret til Johnson.

Truet I morges fortalte vitnet, som bor i et hus 177 meter unna boligen Pistorius delte med Steenkamp, at han har fått et «stort antall» telefoner og tekstmeldinger etter at nummeret hans ble lest opp direkte på TV i går ettermiddag.

I retten i dag beskrev Johnson flere av samtalene og meldingene som truende. En av meldingene sa: «Vi vet at Oscar ikke drepte Reeva, hvorfor ljuger du i retten?».

- Telefonen bare ringer og ringer, så jeg har skrudd den av, sa Johnson, som mener sin rett til privatlivets fred er alvorlig kompromittert.

Dommeren Dunstan Mlambo, som tillot at saken vises på TV, har uttalt at dette kan trekkes tilbake dersom det er behov for det.

Flere medier er allerede blitt advart etter å ha lagt ut bilder av Michelle Burger, tatt fra hjemmesiden til Universitet i Pretoria, der hun jobber som foreleser.

Flere siktelser I tillegg til Pistorius' tidligere naboer, har to helt andre personer vært i vitneboksen i dag. «Blade Runner» er nemlig ikke bare siktet for overlagt drap.

Han er også siktet for besittelse av en ulovlig type ammunisjon og for å avfyre en pistol på offentlig sted ved to anledninger.

Noe overraskende valgte aktoratet å kalle inn Pistorius' kamerat, bokseren Kevin Lerena til vitneboksen i dag.

Avfyrte skudd Han forklarte om en episode i en restaurant hvor Pistorius spiste sammen med tre venner. En av dem, Darren Fresco, skal ha gitt ham et skytevåpen, hvorpå Pistorius ved et uhell avfyrte et skudd mot gulvet.

Etterpå skal han ha bedt Fresco om å ta på seg skylda.

Forklaringen bidrar til å svekke Pistorius' troverdighet dagen etter at både Johnson og Burger forklarte seg på en måte som sår alvorlig tvil om Pistorius' forklaring av hva som skjedde da han skjøt kjæresten sin for ett år siden.

Også Jason Loupis, som driver restauranten Tasha's, der skuddet ble avfyrt og hans kone Maria, er blitt krysseksaminert i retten i dag.

• Rettssaken mot Pistorius er ventet å vare rundt tre uker. Lista over vitner omfatter 107 navn.

DREPT: Reeva Steenkamp ble skutt og drept av Oscar Pistorius 14. februar i fjor. Spørsmålet er om han gjorde det med vilje. Foto: AP Photo / Ice Model Management / NTB Scanpix
DREPT: Reeva Steenkamp ble skutt og drept av Oscar Pistorius 14. februar i fjor. Spørsmålet er om han gjorde det med vilje. Foto: AP Photo / Ice Model Management / NTB Scanpix Vis mer