Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Sykkelsportens evige hakkekylling:

Vitnet mot Armstrongs lege i 2002. Det koster ham jobben nå

- Trodde jeg betalte for syndene mine for 15 år siden.

OPPGJØRETS TIME: Filippo Simeoni (til venstre) er i brudd i '04-touren, men opplever at Lance Armstrong, i den gule ledertrøya, går etter ham. - Jeg har masse penger og mye tid. Jeg skal knuse deg, skal Texas-mannen ha fortalt. FOTO: EPA/STRINGER
OPPGJØRETS TIME: Filippo Simeoni (til venstre) er i brudd i '04-touren, men opplever at Lance Armstrong, i den gule ledertrøya, går etter ham. - Jeg har masse penger og mye tid. Jeg skal knuse deg, skal Texas-mannen ha fortalt. FOTO: EPA/STRINGER Vis mer

(procycling.no): På vei til seremonien som skulle gjøre Filippo Simeoni til visepresident for Lazio-regionen i det italienske sykkelforbundet, ringte plutselig telefonen.

Beskjeden er klar: Han kan ikke lenger kan påta seg vervet. Noen har nemlig gravd i regelverket og funnet ham uegnet fordi han tidligere har vært utestengt for doping.

- Jeg ble lamslått da jeg hørte om den regelen og om forbundets avgjørelse. Jeg var faktisk på vei til forbundslokalene for offentliggjøringen da jeg fikk beskjed. I stedet måtte jeg snu og reise hjem igjen, forteller Simeoni til cyclingnews.com.

Så langt har du kanskje ikke hevet så mye på øyenbrynet over det du har lest. Steffen Kjærgaard var heller ikke velkommen tilbake i det norske forbundet, da han innrømmet sine dopingsynder.

Men historien til Simeoni skiller seg ut fra de fleste andre innrømmelser. Han forsøkte å ramme Lance Armstrong under storhetstiden, mens han selv var aktiv rytter ute på landeveien.

Dét var ingen andre dumdristige nok til å prøve seg på.

Den uangripelige mannen fra Texas

Det var «too little, too late» vil mange hevde, og kanskje spesielt Simeoni da Armstrong ble fradømt sine sju Tour de France-titler i august, 2012.

Les også: Vil utestenge Kjærgaard i 10 år

- I folks hoder vil vinneren av de rittene fremdeles være Armstrong, kommenterte Simeoni i etterkant.

Mannen fra Plano i Texas, hadde hele hovedfeltet i sin hule hånd under storhetstiden.

USLÅELIGE: Syv ganger sto Lance Armstrong på toppen av Tour de France-podiet. I august, 2012, mistet han titlene på grunn av utstrakt dopingbruk. (AP Photo/Christophe Ena)
USLÅELIGE: Syv ganger sto Lance Armstrong på toppen av Tour de France-podiet. I august, 2012, mistet han titlene på grunn av utstrakt dopingbruk. (AP Photo/Christophe Ena) Vis mer

Du var enten med oss, eller mot oss. De aller, aller, aller færreste våget å trosse den truende og overbevisende bossen i sykkelsporten.

Ikke bare var han og laget hans US Postal uslåelig i Tour de France. Han hadde mektige venner og påvirkningskraft helt på toppen av sykkelsportens rådende organer.

Med det som sikkerhet, kunne han nokså fritt forsyne seg blant de siste innenfor katalogen «forbudte preparater». Uten engang å løpe noen særlig stor risiko for å bli tatt.

Tross alt kjente han jo de «riktige folkene».

Like heldig var ikke en italiener ved navn Simeoni. Han var en mann av kjøtt og blod, hadde ganske forsiktige resultater å vise til - men var slettes ingen engel, han, heller.

En del synes nok han var en oppvigler og en bråkmaker, dessuten var han klient av Michele Ferrari. På slutten av 90-tallet hjalp denne mannen han med instrukser om bruk av både EPO og veksthormoner.

Dopingetterforskning og rettssak i Bologna

Doping var allemannseie, og det Simeoni holdt på med - var ikke veldig annerledes enn Armstrongs diett fra apotekenes bugnende hyller, selv om det kun pågikk over en kortere periode.

De delte også den samme legen, Michele Ferrari, og det var her der skar helt mellom de to.

Den frittalende Simeoni var nemlig kronvitnet mot Ferrari da en dopingetterforskning av mannen ble ført foran retten i Bologna i 2002.

For å utlevere Ferrari, måtte han nesten fortelle om eget misbruk også. Simeoni ble opprinnelig utestengt fra sykkelsporten i ni måneder for innrømmelser han gjorde i rettssalen. Senere ble straffen redusert til fire måneder.

At denne utestengelsen også ekskluderer ham fra en rolle innenfor det italienske forbundets rekker, er intet mindre enn en skandale.

OMSTRIDT: Filippo Simeoni sto av sykkelen og passerte mål gående under den 18. etappen av vueltaen i 2001. Han sa selv han gjorde det som en gest til ofrene etter attentatet mot World Trade Center den 11. september. UCI svarte med å bøtelegge rytteren. REUTERS/Sergio Perez
OMSTRIDT: Filippo Simeoni sto av sykkelen og passerte mål gående under den 18. etappen av vueltaen i 2001. Han sa selv han gjorde det som en gest til ofrene etter attentatet mot World Trade Center den 11. september. UCI svarte med å bøtelegge rytteren. REUTERS/Sergio Perez Vis mer

- Det virker som jeg må betale for hva jeg gjorde én gang til, selv om jeg betalte en høy pris etter konflikten min med Lance. Det stemmer at jeg ble utestengt for dopingbruk, men alle vet det var fordi jeg vitnet i retten i en historiske rettssak som løftet sløret av omertaen (taushetsloven) i italiensk sykkelsport. Jeg trodde jeg betalte for mine dopingsynder for 15 år siden. Jeg var innstilt på gi noe tilbake til sporten jeg brenner for, men nå føler jeg bare sinne og bitterhet, sier nå 45 år gamle Simeoni til Cyclingnews.

Italieneren hadde ingen forrykende sykkelkarriere, og mener selv at stridighetene med Armstrong må ta sin del av skylden for det.

Glad i sykling: Sjekk ut procycling.no her!

Han vant to etapper under Vuelta a Espana og ble italiensk mester i 2008. I kjent Simeoni-stil sendte han trøya i retur da laget hans, Cermica Flaminia, ikke ble invitert til 2009-utgaven av Giro d’ Italia.

Som rytter er det kanskje spesielt 2004-utgaven av Tour de France han blir husket for.

Da var Armstrong fortsatt konge på haugen og store deler av feltet ønsket ikke å se ham i aksjon under verdens største etapperitt.

- Alt mulig ble gjort for å stanse meg. Det var også press fra mine egne lagkamerater, har han fortalt.

Gjensynet med sheriffen i Tour de France

Blant disse var Domina Vacanzes supersprinter Mario Cipollini. Generalmanager Vincenco Santoni sto imidlertid imot presset internt og eksternt, og Simeoni ble tatt ut til treukersrittet.

Det skulle bli gjensynet mellom ham og Armstrong etter vitnesbyrdet mot Ferrari to år i forveien.

Italieneren opplevde å bli behandlet som en spedalsk. Skjellsordene haglet og det var ikke mange bakhjul i feltet som ønsket selskap av en som brøt omertaen.

Under nøye utvalgte intervjuer med Rai TV og l’Équipe hadde Armstrong i løpet av 2013 stemplet Simeoni som en løgner.

Betalingen for sviket mot Ferrari ble synlig for alle på den 18. etappen av rittet, mellom Annemasse og Lons-le-Saunier.

Da angrep nemlig Simeoni fra hovedfeltet og tok seg opp til en seksmannsbrudd som var i ferd med å etablere seg. En helt ufarlig konstellasjon både med og uten Domina Vacanze-rytteren.

«Jeg skal ødelegge deg»

Iført den gule ledertrøya tok ingen ringere enn Lance Armstrong selv opp jakten.

Han kjørte seg opp på siden av italieneren, mens laget hans kjørte for full maskin bak. Kravet var enkelt å forstå:

- Dette bruddet går ingen steder med Simeoni som en del av det.

José Vicente Garcia forsøkte å mekle, men det ble tidlig klart at Simeoni ikke kunne sette seg i en posisjon hvor han spolerte muligheten for resten av bruddet.

Han slapp seg motvillig ned igjen til hovedfeltet og ble overøst av ukvemsord og trusler fra rittets mektigste mann:

- Han fortalte meg at det var galt av meg å vitne mot Michele Ferrari; det var galt å saksøke meg (for ærekrenkende påstander etter at Armstrong kalte ham løgner i et intervju med L’Équipe). Jeg har masse penger og masse tid, og jeg skal ødelegge deg. Jeg skal få deg til å slutte med sykling, har Simeoni i etterkant oppsummert Armstrongs tirade.

Truet og hånet - Simeoni nektet å gi seg

Til den dag i dag fastholder italieneren at vitnemålet hans mot Ferrari var en viktig milepæl for opprenskningen av sykkelsporten.

I beste sendetid var det likevel ingen som satte ned foten da et vitne og en varsler, forut for sin tid, ble motarbeidet og hånet av sine kolleger i sykkelfeltet.

Da hovedfeltet tok duoen igjen fortsatte sjikaneringen fra blant andre Andrea Peron, Filippo Pozzato, Giuseppe Guerini og Danielle Nardello.

STILLE FØR STORMEN: Filippo Simeoni på starten av den avsluttende Tour de France-etappen i 2004. Han forsøker å hevne seg på Armstrong med å angripe flere ganger under sjarmøretappen mot Champs-Élysèes. (AP Photo/Peter Dejong)
STILLE FØR STORMEN: Filippo Simeoni på starten av den avsluttende Tour de France-etappen i 2004. Han forsøker å hevne seg på Armstrong med å angripe flere ganger under sjarmøretappen mot Champs-Élysèes. (AP Photo/Peter Dejong) Vis mer

Det var altså viktigere å holde seg inn med Armstrong enn å verne om sine landsmenn.

Fra et menneskelig perspektiv var det sikkert fristende å vende ryggen til sykkelsporten der og da. Det skjedde imidlertid ikke.

Spyttet på av andre syklister

Faktisk klarte Simeoni å bli enda mer upopulær da han forsøkte å ta sin hevn under rittets aller siste dag. Selve champagneferden inn mot Paris og Champs-Élysèes ble noe helt annet enn det forhåndsskrevne manuskriptet.

En viss Domina Vacanze-rytter, ja - det var Simeoni, angrep nemlig flerfoldige ganger, men ble hver gang kjørt inn av US Postal.

Etter dette opptrinnet vanket fornærmelser og spyttklyser fra andre syklister.

I 2004 forsøkte italienske myndigheter å gå etter Armstrong fordi Simeoni var påtalemyndighetens kronvitne under rettssaken mot Ferrari, og således var underlagt vitnebeskyttelsesprogrammet.

Det endte med at amerikaneren ble avhørt i 2005, men uten videre konsekvenser for oppvigleren.

Kanskje er det igjen er på tide at noen forsøker å kjempe Simeonis sak? Eller ender en fryktløs og tapper mann opp som det evige offeret i sykkelsporten.

Kilder: Cyclingnews.com, bicycling.com/velonews.com, Wikipedia

Artikkelen er levert av sykkelnettstedet procycling.no!

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling