Vive la France!

LONDON (Dagbladet): Det er klart for fransk stjernemøte når Arsenal møter Chelsea i dagens FA-Cup-finale. Dagbladet.no følger kampen direkte fra klokka 16!

Thierry Henry, målkongen av Highbury mot forsvarsministeren fra Stamford Bridge, Marcel Desailly. Henry er 24 år gammel og et gullfunn for «x-boring Arsenal». Henry har slitt litt med en strekkskade i det siste, men han er klar i ettermiddag.

Denne sesongen har Henry hatt klart flest skudd på mål i engelske Premier League.

23 av dem har gått i nettet.

Sammen med Jimmy Floyd Hasselbaink (Chelsea) og Uniteds Ruud van Nistelrooy kjemper Henry om å bli sesongens ligatoppscorer.

Thierry Henry ser ut til å ha alt:

Arsenal

Var i sin første finale i 1927 , tapte 1-0 for Cardiff.
1930 mot Huddersfield, vant 2-0.
1932 mot Newcastle, vant 2- 1.
1936 mot Sheffield United, vant 1-0.
1950 mot Liverpool, vant 2-0.
1952 mot Newcastle, tapte 1-0.

1971 mot Liverpool, vant 2-1.
1972 mot Leeds, tapte 1-0.
1978 mot Ipswich, tapte 1-0.
1979 mot Manchester United, vant 3-2.
1980 mot West Ham, tapte 1-0.
1993 mot Sheffield W., uavgjort 1-1, vant omkampen 2-1.
1998 mot Newcastle, vant 2-0.
2001 mot Liverpool, tapte 2-1.

Han er sterk i kroppen. Han er utrolig hurtig. Han er slepent teknisk og taktisk klok. Som spiss blir han heller ikke forvirret foran mål i én-mot-én-situasjoner. Det er ikke en eneste forsvarer i Premier League som er i nærheten av å holde følge med ham. Desailly er smårask, men en sinke mot Henry.

- Det blir vanskelig å temme Henry. Han har vært i fyr og flamme denne sesongen, men vi i Chelsea vil vinne noe denne sesongen, sier Marcel Desailly.

- For Pires

Henry på sin side er opptatt av Arsenal som helhet med gode lagkamerater som Dennis Bergkamp, Freddie Ljungberg og med Tony Adams tilbake. I tillegg de franske kompisene Patrick Vieira og Sylvain Wiltord. Pluss Robert Pires, som dessverre er ute for resten av sesongen grunnet en skade.

- Vi vil vinne for Gunners og for Pires, sier Henry.

 • Det har lenge gått rykter om at Patrick Vieira vil forlate Gunners. Robert Pires mener Vieira blir værende i Arsenal. Hvis klubben vinner både ligagull og FA-pokalen.

  Av dagens finalister er både Henry, Desailly, Patrick Vieira, Emmanuel Petit og Sylvain Wiltord med i troppen når «Les Bleus» reiser til VM i fotball.

  Desailly som kaptein.

  Siste for Adams?


  Chelsea

  Var i sin første finale i 1915 . Da tapte de 3-0 for Sheffield United.
  1967 mot Tottenham, tapte 21.
  1970 mot Leeds, uavgjort 2-2, vant omkampen 2-1.
  1994 mot Manchester United, tapte 4-0.
  1997 mot Middlesbrough, vant 2-0.
  2000 mot Aston Villa, vant 1-0.

  Tony Adams er i tenkeboksen for å finne ut om han skal fortsette etter denne sesongen. Tony har spilt 19 sesonger for Arsenal, og han føler at tida kanskje er inne for å avslutte i en alder av 35.

  Før Adams bestemmer seg, skal det spilles en såkalt æreskamp for ham. Mot Celtic. Adams får rundt 13 millioner kroner for kampen. Kaptein Tony har bestemt at halvparten av pengene skal gå til en klinikk for idrettsfolk med alkoholproblemer.

 • Hvis vi skulle driste oss til å tippe finalens utfall, setter vi penger på Gunners, men samtidig skal vi ikke glemme Hasselbaink og islendingen Gudjohnsen.TV2 klokka 16.00.


  FA-Cup-finale

  • 2000 mennesker så den første FA-Cup-finalen i 1872
  • Eddie Kelly var den første reserven som scoret i en finale, det skjedde da Arsenal slo Liverpool i 1971. Det andre Gunners-målet ble satt inn av Charlie George.
  • Charlie George, han med det lange håret, feide som kjent inn ett praktmål mot Liverpool i 1971. Måten han jublet på - ved å legge seg flat ned med armene i været - ble nylig kåret til tidenes beste måte å juble på av britiske fotballfans.
  • St.Albans City laget sju mål mot Dulwich i 1923, men de tape 8- 7.
  • Den første FA-Cup-finalen som ble vist live i sin helhet, var i 1938, den første i farger i 1968.
  • Kevin Moran ble den første finalisten som ble utvist i en finale, det skjedde i 1985 da Manchester United vant 1 - 0 over Everton.
  • Dave Webb spilte for Chelsea da de vant finalen (omkamp på Old Trafford) mot Leeds, men Webb fikk ikke finalemedaljen før dagen etter. Grunnen var at han hadde byttet drakt etter kampslutt med en Leeds-spiller, og da han skulle hente medaljen, fikk han følgende beskjed av en vakt: - Sorry, kamerat dere tapte, du får bare gå ned i garderoben.
  • Boltons spillere var så nervøse før finalen i 1926 at de samlet seg på midtstreken før avspark der manageren delte ut «nervetabletter».


FRANSK TURBO: Thierry Henry har alt det en spiss må ha for å bli den aller beste under dagens FA Cup-finale. Han er teknisk, han har blikket, han er taktisk klok og han er turborask. I tillegg virker det som om han scorer lekende lett for moroskyld.