VM- og Europamester truet av ETA

PARIS (Dagbladet.no): Bayern-spilleren Bixente Lizarazu, verdens- og Europamester på det franske landslaget, har nå årvåkne livvakter hvor han går og står døgnet rundt. Han har mottatt direkte trusler av den baskiske separatistbevegelsen ETA.

- Vi er engstelige og sinte fordi du har forsvart fargene til en fiendtlig stat, heter det i et brev til den populære fotballstjernen. Brevet er på baskisk, har ETAs emblem og ble sendt til Lizarazus foreldre. Bixente Lizarazu er baskisk, fra den franske delen av Baskerland. ETA (Frihet og Baskisk Jord) kjemper for et selvstendig Baskerland på begge sider av den spansk-franske grensa.

ETA truer ikke direkte med å drepe Lizarazu, men vil at han skal betale en «finansiell hjelp» til saken. Med andre ord en såkalt revolusjonsskatt. Den er vanlig i Baskerland. De som ikke betaler den risikerer å bli drept. ETA truer Lizarazu med å angripe ham eller hans eiendeler.

- Du har fått rikelig betalt for å spille for en undertrykkende stat, med penger stjålet fra baskerne og Baskerland, hevder ETA, som innrømmer å ha store økonomiske problemer.

ETA sørget nylig for å tilsøle 25-årsjubileet for Kong Juan Carlos ved å drepe en av de mest kjente sosialistiske politikerne, tidligere helseminister Ernest Lluch. Han fikk to kuler i hodet 21. november på parkeringsplassen i sin leiegård i Barcelona bare noen timer før kongen skulle holde sin store tale. Like ved sprang en bilbombe, men uten at noen kom til skade. Dermed har ETA drept 20 hittil i år, og minst 800 siden bevegelsen begynte sin væpnede kamp i 1968.

Madrid nekter enhver dialog med ETA, som bare kjenner voldens språk. Nylig inngikk Spanias to største partier en pakt mot terrorismen, og kong Juan Carlos tok i sin tale skarpt avstand fra volden, og sa at den ikke skal få det siste ordet i Spania.

ETA er svekket etter en rekke arrestasjoner av forskjellige ledere både i Spania og Frankrike. Men flere dødelige attentater har funnet sted siden, og det er lett for ETA å rekruttere nye medlemmer blant frustrert baskisk ungdom. Truslene mot Lizarazu markerer en ny vending i organisasjonens metoder. Bayern-spilleren vil heretter måtte spille med sterk politibeskyttelse.

<B>JUBLET:</B> Bixente Lizarazu jublet sammen med sine lagkamerater på Frankrike i sommer. Nå frykter han terroraksjoner fra ETA.