Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

VM 2007: 21 år gammel - VM 2010: Fortsatt 21

Er hun turningens Benjamin Button?

BLIR BARE YNGRE: Ifølge nordkoreanske opplysninger blir Hong Su Jong (innfeldt) yngre for hvert mesterskap. Nesten som novelle- og filmkarakteren Benjamin Button. Foto: AP og WARNER BROS./SANDREW METRONOME
BLIR BARE YNGRE: Ifølge nordkoreanske opplysninger blir Hong Su Jong (innfeldt) yngre for hvert mesterskap. Nesten som novelle- og filmkarakteren Benjamin Button. Foto: AP og WARNER BROS./SANDREW METRONOME Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet): Benjamin Button ble født i 1918. Han var kort og lett som en liten baby, men hadde ansiktstrekk og fysikk som en gammel mann. Mora døde rett etter fødselen og faren etterlot seg ungen hos en familie han håpet ville ta vare på guttungen.

Etter hvert som Benjamin ble eldre, ble kroppen hans yngre.

Han ble utseendemessig gradvis yngre, og døde som et lite spedbarn.

Dette er historien om Benjamin Button fortalt med noen få linjer, skapt av forfatter F. Scott Fitzgerald i 1922 og regissert for lerretet av David Fincher i 2008.

Utestengt I turningen er det noen som også har levd i fiksjonens verden. Det finnes utallige eksempler på aldersjuks i idretten, og det ferskeste eksempelet er nordkoreanske Hong Su Jong.

Det internasjonale turnforbundet (FIG) har nå utestengt henne og det nordkoreanske forbundet fra å delta på noen stevner de neste 30 dagene - noe som betyr at Rotterdam-VM seinere denne måneden går i vasken, melder Associated Press.

Årsaken er at hun ble registrert for VM som Hong Su Jong, født 9. mars 1989.

Dette er en fødselsdato som ikke rimer med det hun er registrert med tidligere.

Stadig yngre FIG-dokumenter viser at hun brukte 1985 som fødselsår da hun deltok i 2004-OL og 2006-VM. Da hun tok sølv i 2007-VM ble hun registrert med fødselsår 1986.

Fire mesterskap og tre ulike fødselsår, slikt går bare an i litteraturen og filmens verden - men det er ikke nytt at noen turnforbund trikser med fødselsdatoene.

Dersom Hong Su Jong er født i 1989 - som de nå hevder - kunne hun ikke deltatt i Aten-OL. Utøverne må nemlig bli minst 16 år gamle i OL-året for å få lov til å være med.

- Det nordkoreanske forbundet og utøveren har mulighet til å anke avgjørelsen i løpet av fem dager, skriver FIG i en pressemelding ifølge International Gymnast Magazine.

Gullfavoritt hjemme Planen var at Nord-Korea skulle ha fire kvinnelige og to mannlige utøvere med til VM i Rotterdam. Ri Se Gwang var blant gullfavorittene i hopp.

Dette er andre gang nordkoreanerne er utestengt av FIG for aldersjuks.

Kvinnelaget ble utestengt fra VM i Birmingham i 1993, etter at Kim Gwang Suk ble registrert som 15-åring i tre år på rad.

Tidligere i år ble Kina fratatt bronsemedaljene fra 2000-OL, etter at de brukte en mindreårig turner i lagkonkurransen. Også under OL på hjemmebane i 2008 ble kineserne mistenkt for bruk av for unge utøvere, ifølge påstandene så unge som 14 år. Ingen av dem ble derimot tatt for aldersjuks.

Her kan du lese hele novellen om Benjamin Button

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!