VM 2010 i Sør-Afrika

Afrika jubler over kontinentets første fotball-VM.

(Dagbladet.no): Sør-Afrika er tildelt fotball-VM i 2010.

For fire år siden var skuffelsen stor da landet tapte avstemmingen med én stemme mot Tyskland om VM i 2006. Nå jubler hele Afrika over kontinentets første fotball-VM noensinne.

FIFA-president Sepp Blatter annonserte avstemningsresultatet under en følelsesladet pressekonferanse i World Trade Center i Zurich i formiddag. Avstemmingen var over allerede etter første runde - der Sør-Afrika vant overlegent med 14 stemmer mot ti for Marokko.

- Jeg føler meg som en ung mann på 50 år, jublet landets 85-årige ikon Nelson Mandela.

- Det vakre med dette er at vi kjempet om tildelingen mot svært kompetente konkurrenter, sa Mandela.

Trakk seg

Det var tilslutt bare tre kandidater igjen etter at Tunisia trakk seg fredag, og Libia ble ekskludert fordi «Alle krav for kandidaturet ikke var oppfylt».

Dermed var Sør-Afrika bare utfordret av Marokko og Egypt da sluttavstemmingen begynte.

- Vi kan alle klappe for Afrika. Seierherren er fotball. Seierherren er Afrika, sa Blatter.

- Vi klarte det ikke på grunn av vår egen innsats, men på grunn av innsatsen til andre som har støttet oss, sa Sør-Afrikas VM-sjef Irvin Khoza, og pekte på Mandela, erkebiskop Desmond Tutu, og tidligere president F.W. de Klerk.

- Deres kollektive visdom ble lagt merke til av FIFA, sa han.

Ny stil

For fire år siden valgte FIFA å rotere verdensmesterskapet på hver av fotball-regionene, og Afrika var førstemann på lista.

Selv om Marokko hadde en sterk kandidatur etter å ha tapt valget tre ganger allerede, for ikke å nevne Egypts kandidatur som Afrikas første VM-lag, har Sør-Afrika lenge blitt ansett som favoritten i kampen om VM 2010.

Etter avstemmingen ble Blatter spurt av en sint marokkansk journalist om hva han hadde i mot Marokko.

- Vi er i FIFAs «Fair Play» år, så å si at FIFA-presidenten ikke liker Marokko, vel, jeg nekter å godta det, svarte presidenten.

Forsprang

Med ni nye fotballstadioner på plass og fire under oppgradering hadde Sør-Afrika et forsprang på rivalene. Landet har allerede arangert to verdensmesterskap i rugby og cricket, men har altså overbevist stemmegiverne om at nasjonen har evnen til å arrangere det langt større mesterskapet; Verdensmesterskapet i fotball.

HOPPENDE GLAD: Nelson Mandela (85) følte seg som en 50-åring da han mottok pokalen som skal deles ut i Fotball-VM 2010 i Sør-Afrika.
JUBEL: Hele Sør-Afrika feirer nå tildelingen. Her tar folk til gatene i Johannesburg for å juble.
NEDTUR: Dette er fjerde gangen Marokko taper en avstemning om VM. Det var ikke så mye å feire over i dag.
KLAR: Feirende Sør-Afrikanere er klar for å arrangere fotball-VM 2010.