OVERRASKET: VM-arrangør AGON ved eier Ilya Merenzon (til høyre) forteller at offentliggjøringen av kamparena og sponsorer, og dermed også utsendingen av spillernes kontrakter, utsettes i inntil fire uker.  Det overrasker Carlsen-manager Espen Agdestein som her er avbildet sammen med Henrik Carlsen og nevnte Merenzon under VM i Sotsji i 2014. Foto: Scanpix
OVERRASKET: VM-arrangør AGON ved eier Ilya Merenzon (til høyre) forteller at offentliggjøringen av kamparena og sponsorer, og dermed også utsendingen av spillernes kontrakter, utsettes i inntil fire uker.  Det overrasker Carlsen-manager Espen Agdestein som her er avbildet sammen med Henrik Carlsen og nevnte Merenzon under VM i Sotsji i 2014. Foto: ScanpixVis mer

VM-arrangørens nye utspill overrasker Carlsen-leiren: - Sa de det? Det er ukomfortabelt

AGON vil vente med offentliggjøren av VM-arena i inntil fire uker.

BILBAO (Dagbladet): 7. juni kom arrangøren av VM-kampen mellom Magnus Carlsen og Sergej Karjakin med en beskjed til sjakkverden gjennom Dagbladet: En arena var funnet, bare detaljer gjensto i arbeidet med sponsorer og offentliggjøringen av hele pakken ville komme innen et par uker.

Det er nå snart halvannen måned siden og fremdeles er ingenting skjedd. I går ba Dagbladet derfor AGON-eier Ilya Merenzon om et klart svar på hva utsettelsen skyldes, om kampen kan bli flyttet til Moskva som flere eksperter mistenker og hvordan han opplever dialogen med spillerne som begge bekrefter overfor Dagbladet at de fremdeles venter på kontraktene sine.

Ny AGON-utsettelse

I en epost svarer Merenzon slik:

- Fra min side så beklager jeg å rapportere at kampen vil finne sted i New York, beklager for at jeg ikke gir deg noe å skrive om.

AGON-sjefen henviser videre til kollega Andrew Murray-Watson som følger opp med helt ny informasjon. PR-mannen forteller at offentliggjøringen kommer først om tre til fire uker, altså drøye to måneder før VM-start.

- La meg være helt klar på dette: Vi vil annonsere arenaen i New York i løpet av tre til fire uker, sammen med detaljer om sponsorer. Kampen vil finne sted i New York som tidligere fastslått. Det er ingen utsettelse når det gjelder annonseringen. Du forstår nok at prosessen med å sikre den rette arenaen i en by som New York, for en hel måned, er komplisert. Vi vil ikke forhaste oss og annonsere noe før alle detaljene er formalisert. Det er null sjanse for at kampen finner sted noen annen plass enn New York. Forslag som antyder noe annet er gale og bare sladder, skriver Murray-Watson.

Team Carlsen reagerer

Nyheten om en ny utsettelse, denne gang på inntil fire uker, blir imidlertid møtt med forundring hos Team Carlsen. Manager Espen Agdestein reagerer slik på utspillet fra Agon:

- Sa de det nå? Tre til fire uker? Det hørtes jo litt lenge ut. Vi bør få klarhet før det. Jeg har hatt inntrykk av at de skulle annonsere det i løpet av veldig kort tid. Det er ukomfortabelt for oss at det dyttes på hele tiden. Jeg har ikke snakket med Ilya på noen dager, så jeg er litt overrasket over dette, sier Agdestein til Dagbladet.

Akkurat som Karjakin bekrefter at han ikke har mottatt noen kontrakt fra AGON, forteller Agdestein at heller ikke den regjerende verdensmesteren har fått tilsendt sin. Så lenge sponsorene ikke er på plass, er heller ikke rammene for spillernes VM-avtaler mulige å diskutere.

- Nei, og det henger jo også sammen med spillestedet, så vi har heller ikke mottatt den. De er litt seint ute nå, erkjenner Agdestein.

VENTER PÅ SVAR: Verken Karjakin eller Carlsen, som begge befinner seg i Bilbao, kjenner til VM-arana eller innholdet i sine egne kontrakter tre måneder før mesterskapet skal starte. Foto: Joachim Baardsen/Dagbladet
VENTER PÅ SVAR: Verken Karjakin eller Carlsen, som begge befinner seg i Bilbao, kjenner til VM-arana eller innholdet i sine egne kontrakter tre måneder før mesterskapet skal starte. Foto: Joachim Baardsen/Dagbladet Vis mer

Tenker ikke på bytte av by

Agdestein vil imidlertid ikke fundere over å måtte ta stilling til en eventuell endring helt på tampen som innebærer en kamp i en annen by enn New York.

- Det blir helt hypotetisk. Vi forholder oss til New York. AGON har i lang tid sagt at det er 100 prosent sikkert. Det blir tull å spekulere på noe annet. Vi får bare tro på det de sier, selv om det er gått lenger tid enn det som var forespeilet og som ville vært gunstig. Vi forventer at ting skal komme på plass, men det er ikke noe hyggelig at det blir hastverk, sier Agdestein.

PS: Dagbladet har foreløpig ikke fått svar fra FIDE på flere spørsmål knyttet til deres syn på saken.