UTSLITTE ARBEIDERE:  Innleide fremmedarbeidere sover under slitet for å få VM-anleggene klare. Den internasjonale Fagbevegelsen (ITUC) mener rundt 1 000 arbeidere har omkommet under byggingen de siste årene. De fleste av dem kommer fra fattige Nepal. FOTO:  REUTERS/Stringer .
UTSLITTE ARBEIDERE: Innleide fremmedarbeidere sover under slitet for å få VM-anleggene klare. Den internasjonale Fagbevegelsen (ITUC) mener rundt 1 000 arbeidere har omkommet under byggingen de siste årene. De fleste av dem kommer fra fattige Nepal. FOTO: REUTERS/Stringer .Vis mer

VM-banene er blitt likhus

I Qatar har opp mot 1000 fremmedarbeidere omkommet for å få bygget anlegg til fotball-VM 2022.

FOTBALL-VM 2022 i Qatar har allerede skrevet seg inn i historien som det styggeste i sporten. Etter at landet ble tildelt dette mesterskapet i desember 2010, har valget blitt omtalt som en sammenhengende skandale. Men etter disse mer enn fire årene med avsløringer fra sportens innerste sirkler, er det likevel ikke bare korrupsjonen og maktspillet som stinker:

•• Verst er tallet på døde arbeidere for å få bygget anleggene til det som muligens var ment å være en idrettsfest.

Skjønt tall? På slave -og arbeidsmarkedet til dette lille oljerike landet, blir ikke engang den enkelte som har omkommet registrert. Så umenneskelig forbereder fotballen foreløpig seg til dette mesterskapet.

QATAR har over 1,6 millioner utenlandske gjestearbeidere. De utgjør omtrent 80% av det totale innbyggertallet; eller mer presist:

 FASADE BRA NOK:  Slik ser VM-stadion Al-Rayyan ut på data. Virkeligheten er en ganske annen for de som bygger banen. FOTO: AFP.
FASADE BRA NOK: Slik ser VM-stadion Al-Rayyan ut på data. Virkeligheten er en ganske annen for de som bygger banen. FOTO: AFP. Vis mer

•• For hver innbygger jobber det fire importerte tjenere.

Og flere skal det bli. Ifølge myndighetene regner landet med å øke importen av arbeidere til opp mot 2,5 millioner fram til Qatar er bygget klart for VM.

Omlag 30 000 av denne innførte arbeidsstokken blir allerede nå omtalt som slaver uten noen mulighet til å endre eller avslutte arbeidsforholdet sitt. Resten sliter også i det såkalte "kafala-systemet" med kontrakter knyttet til egne agenter som i realiteten gjør gjestearbeiderne helt prisgitt den enkelte arbeidsgivers nåde.

Det fører til at et ellers ekstremt velstående land blir en versting når det gjelder arbeidernes rettigheter.

 TILSYNELATENDE SUPERMODERNE:  Qatars fem VM-arenaer ser lekre ut på dataskjermen. Fullt så enkelt er det ikke å bygge herlighetene. Bare i  fjor døde en VM-arbeider fra Nepal minst hver andre dag. . AFP PHOTO.
TILSYNELATENDE SUPERMODERNE: Qatars fem VM-arenaer ser lekre ut på dataskjermen. Fullt så enkelt er det ikke å bygge herlighetene. Bare i fjor døde en VM-arbeider fra Nepal minst hver andre dag. . AFP PHOTO. Vis mer

DETTE viste både president Sepp Blatter og resten av deltakerne på kongressen til det internasjonale fotballforbundet (FIFA) som vedtok å gi VM 2022 til Qatar. Akkurat det vedtaket har sin historie som neppe ble avsluttet med den delvis hemmeligholdte rapporten fra det FIFA-utvalget som sist høst kritiserte dette valget. Denne interne gjennomgangen endte med at Sepp Blatter bare offentliggjorde et resyme, før han selv konkluderte med at selve tildelingene til Russland 2018 og Qatar fire år seinere var greie nok.

Like enkelt går det ikke an å avfeie det som skjer på de utrygge arbeidsplassene i Qatar. En rapport fra Amnesty International  anslår at VM-arbeid gjort av importert arbeidskraft fra Nepal bare i fjor krevde et nytt liv hver andre dag. I tillegg kommer drepte arbeidere fra andre nasjoner som Sri-Lanka og India.

Dødsfallene skyldes både fall, knusninger og hjertestans på grunn av den ekstreme varmen. Den internasjonale fagforeningen (ITUC) regner med at over 1000 liv til nå er ofret for å få i stand de ulike VM-anleggene.

Det gjør også de fem nye VM-stadionene til gravplasser.

 BY I FORVANDLING:  Hele Doha rustes opp til VM 2022. Det skjer ved hjelp av mange hundre tusen utenlandske bygningsarbeidere som under det såkalte "kafala-systemet" er helt avhengig av den enkelte arbeidsgivers nåde. FOTO: AFP.
BY I FORVANDLING: Hele Doha rustes opp til VM 2022. Det skjer ved hjelp av mange hundre tusen utenlandske bygningsarbeidere som under det såkalte "kafala-systemet" er helt avhengig av den enkelte arbeidsgivers nåde. FOTO: AFP. Vis mer

DENNE utbyttingen av fattige gjestearbeidere er bakgrunnen for at ITUC og flere store internasjonale frivillige organisasjoner har gått sammen om å utfordre fotballederne til å tenke på mer enn sport og egen prestisje.

I slutten av mai skal FIFA igjen velge president. Samtlige kandidater blir nå bedt om å fortelle hvordan de vil presse myndighetene i Qatar til å radikalt endre landets arbeidsmarked.

Aksjonen kan fungere. Sepp Blatter som seinest i vinter hevdet at FIFA ikke kunne gjøre noe mer, dro nylig til Qatars statsoverhode Sheik Tamim bin-Hamad Al-Thani for å understreke at de internasjonale fotballmyndighetene heretter mener alvor med kravet om bedre arbeidsforhold for gjestearbeiderne.

Det siste gjenstår likevel å se. Internasjonal idrett får stadig nye muligheter til å påvirke ulike samfunnsforhold verden rundt. Men bare ved til slutt å stoppe slike prestisjemesterskap, blir dette et maksimalt effektivt verktøy for å bruke sport til noe viktig også utenfor arenaen.

 EKSTREM VARME:  Langvarig varmeperioder på opp mot femti grader har gjort at flere hundre fremmedarbeidere dør av hjertestans hvert eneste år. Antall arbeidere blir økt til 2,5 millioner fram mot VM i 2022. FOTO:.  AFP PHOTO/Stringer.
EKSTREM VARME: Langvarig varmeperioder på opp mot femti grader har gjort at flere hundre fremmedarbeidere dør av hjertestans hvert eneste år. Antall arbeidere blir økt til 2,5 millioner fram mot VM i 2022. FOTO:. AFP PHOTO/Stringer. Vis mer

Imens er det vanskelig å omtale de lekre VM-banene i Qatar som noe annet enn pent kalkete graver.