VM-barometeret: Så god var den norske oppkjøringen

procycling.no vurderer de norske stjernene.

TRE GODE MENN: Edvald Boasson Hagen, Alexander Kristoff og Lars Petter Nordhaug utgjør igjen stammen i det norske VM-laget, men er våre menn i god nok form til å drømme om medaljer? Les procycling.nos vurdering! FOTO: Vidar Ruud, NTB Scanpix
Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
TRE GODE MENN: Edvald Boasson Hagen, Alexander Kristoff og Lars Petter Nordhaug utgjør igjen stammen i det norske VM-laget, men er våre menn i god nok form til å drømme om medaljer? Les procycling.nos vurdering! FOTO: Vidar Ruud, NTB Scanpix Foto: Vidar Ruud / NTB scanpixVis mer

(procycling.no): VM-uka er alt i gang, men det er allerede lov å kaste lange, lengselsfulle blikk mot søndagen.

Da skal Alexander Kristoff motstå en hel verdens motangrep og taktikkeri, før han blir første, norske verdensmester siden 2010.

Det er i hvert fall det vi håper.

(Vi er i denne sammenhengen redaktør Jarle Fredagsvik og bidragsyterne til bloggen «Fire tanker og en spådom», Even Emberland, Anders og Jonas Lindstrøm. Du finner bloggen her!

Norge har seks mann på start, og forhåpentligvis har flere av dem den dagen i karrieren, den de ser tilbake på i årene som kommer, og sier: «I Richmond, der hadde jeg bein jeg aldri har opplevd verken før eller siden».

Hvor sannsynlig er det? Les vår vurdering:

Alexander Kristoff

Rolle: Lagkaptein, spurter og mulig medaljør

VM-oppkjøringen: Arctic Race (én etappeseier), Vattenfall Hamburg (andreplass), GP Plouay (vinner), GP Quebec (tredjeplass), GP Montreal (29).

Anders: «Den eneste usikkerheten er all reisingen de siste ukene»

Even: «Ekstremt imponerende med tanke på løypa og hans fysiske forutsetninger i Québec»

Jonas: «Etter en Tour de France som manglet det store høydepunktet har Alexander Kristoff befestet sin posisjon som verdens mestvinnende syklist»

Konklusjon: Det eneste ankepunktet vi har mot Alexander, er hans tre turer fram og tilbake over Nord-Atlanteren. Michael Matthews har holdt seg på kontinenten i hele september, mens Edvald Boasson Hagen unngikk deler av problemet ved å kjøre Tour of Britain. Resultatene i høstoppkjøringen får terningen til å sprudle, likevel holder vi igjen noe.

Formkarakter: 5,25 (av 6 mulige)

• Glad i sykling? Følg procycling.no på Facebook ved å trykke her!

Edvald Boasson Hagen

Rolle: Spurtopptrekker

VM-oppkjøringen: Danmark rundt (én etappeseier, seks sammenlagt), Arctic Race (fire sammenlagt),  Vattenfall Hamburg (76), Tour of Britain (to andreplasser, vinner sammenlagt).

Anders: «Har virket hvassere enn på lenge, og fikk i tillegg mange dager med knallhardt kjør»

Even: «Strålende oppkjøring, strålende form»

STØDIG: Sven Erik Bystrøm har ikke levert så mange toppresultater i år, men viser jevnt god form og er flink til å hjelpe andre.
Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
STØDIG: Sven Erik Bystrøm har ikke levert så mange toppresultater i år, men viser jevnt god form og er flink til å hjelpe andre. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix Vis mer

Jonas: «Strutter av selvtillit på sykkelen og tar dermed gode taktiske valg. Akkurat det Kristoff trenger ved sin side»

Konklusjon: Det var ikke helt tilbake til 2009-sesongen, men ikke så langt unna heller. Edvald Boasson Hagen lekte til tider med konkurrentene under Tour of Britain, og viste fram at villdyret, som sist ble sett tellende penger bak lås og slå i Sky-farger, endelig har kommet ut i sola igjen.

Formkarakter: 6 (av 6 mulige)

Lars Petter Nordhaug

Rolle: Hjelperytter, kan bli satt til å nøytralisere angrep mot slutten

VM-oppkjøringen: Clasica San Sebastian (49), Danmark rundt (brøt), Eneco Tour (50 sammenlagt), Vattenfall Hamburg (61), GP Plouay (sto over), GP Quebec (19), GP Montreal (58).

Anders: «Et beist når det kommer til å toppe formen. Sjelden ute av form når han virkelig skal prestere»

Even: «Resultatmessig skuffende i Montréal, og Canada-turen var høstmålet til denne mannen»

Jonas: «Basert på resultater og prestasjoner kan man ikke gi Lars Petter alt for mange øyne på terningen. Likevel klarer jeg bare ikke å bekymre meg for mye over hans form»

Konklusjon: Egentlig er dette en veldig urettferdig øvelse for Lars Petter, men oppgaven heter da altså vurdér VM-oppkjøringen, og ikke nødvendigvis «hvor bra er du til å prestere når det gjelder». Og oppsummeringen er: Vi er relativt trygge på Nordhaug, men kan likevel ikke backe det opp i form av en betryggende poengsum.

Formkarakter: 3,25 (av 6 mulige)

Sven Erik Bystrøm

Rolle: Hjelperytter som skal ta vind og hjelpe til med posisjonering

VM-oppkjøring: Polen rundt, Arctic Race (fjerdeplass og 15 i sammendraget), Vattenfall Hamburg (94), Tour of Alberta (33 sammenlagt).

Anders: «Tour of Alberta som siste ritt før VM er jeg dog litt skeptisk til. Fikk han nok juling? Er det for lenge siden?»

Even: «Jevnheten selv skal helst treffe maksdagen i Richmond for å hjelpe Kristoff best mulig»

Jonas: «Som Stake Laengen har Bystrøm fortsatt til gode å skuffe denne sesongen»

Konklusjon: Den sindige, kloke haugesunderen kommer til å bli en fantastisk sykkelrytter. Like ubestridt er troen vår på ham i VM-sammenheng. Dårlige dager på sykkelen finnes omtrent ikke, og i oppkjøringen har han stort sett gjort det han skal som 23-åring: Hjelpe andre.

Formkarakter: 4,5 (av 6 mulige)

Vegard Breen

SPØRSMÅLSTEGNET: Han har alt å gjøre i et mesterskap, men veien dit har vært kronglete for Vegard Breen.
Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix
SPØRSMÅLSTEGNET: Han har alt å gjøre i et mesterskap, men veien dit har vært kronglete for Vegard Breen. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix Vis mer

Rolle: Hjelperytter, ta vind — posisjonering

VM-oppkjøring: Polen rundt, Druivenkoers-Overijse (15), GP de Wallonie (62), Kampioenschap van Vlaanderen (51).

Anders: «En utrolig viktig mann for det norske VM-laget med sin taktiske kløkt, men rittprogrammet hans er utradisjonelt for en WorldTour-rytter»

Even: «Få rittdager og mye trening i august og september»

Jonas: «Rent resultatmessig det mest usikre norske kortet etter årets sesong»

Konklusjon: 2015-sesongen har blitt et mareritt for Vegard Breen. Det vil han også være den første til å innrømme. VM-klisteret vårt er likevel så viktig, at hans rolle på det norske laget har fått stå uimotsagt. Høydetrening i Andorra, mens lagkameratene syklet vueltaen. Det kan jo fungere.

Formkarakter: 3 (av 6 mulige)

Vegard Stake Laengen

Rolle: Vannbærer, og den første som ofres på det norske laget

VM-oppkjøring: Tour de Alsace (én etappeseier, vinner sammenlagt), Arctic Race (11 sammenlagt), Kernen Omloop Echt-Susteren (sto av), Druivenkoers-Overijse (13), Ronde van Midden (14), Chrono Champenois (andremann).

Anders: «Langt ifra en perfekt oppkjøring, men forhåpentligvis er Stake så sterk som han har vært i hele år når vi når 27.9»

Even: «Fantastisk sesong og en solid høst»

Jonas: «Det vi trenger fra Stake Laengen er hans enorme motor, ikke nødvendigvis hans livs dag på sykkelen»

Konklusjon: «To-meters-mannen» fra Asker har lagt en strålende sesong bak seg. Det eneste problemet er den lille kneskade som gjorde innhogg både i tid på temposykkelen og i høyden foran VM. Resultatene kan imidlertid ingen ta fra ham, og de taler egentlig for seg. Vi gleder oss til å se denne mannen jobbe i front av hovedfeltet. Spørsmålet er når det skjer.

Formkarakter: 3,5 (av 6 mulige)

Edvald er altså i best slag så langt vi kan vurdere. Betyr det at det er han Norge bør kjøre for i Richmond?

Å nei, den diskusjonen er unødvendig. Men å ha en opptrekker i god form kan vise seg å være minst like avgjørende, som å ha en avslutter i praktslag.

Forhåpentligvis har vi begge deler.

Denne artikkelen er levert av sykkelnettstedet procycling.no! Følg VM i Richmond på våre sider!

FOR EN SESONG: Vegard Stake Laengen har imponert oss i hele år, men har dessverre mistet litt tid på treningssykkelen med knesmerter.
Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix
FOR EN SESONG: Vegard Stake Laengen har imponert oss i hele år, men har dessverre mistet litt tid på treningssykkelen med knesmerter. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix Vis mer