ALENE: Isaac Makwala fikk kvalifisere seg til 200 meter-semifinalen alene. Dette fordi han var syk i går. Foto: NTB Scanpix
ALENE: Isaac Makwala fikk kvalifisere seg til 200 meter-semifinalen alene. Dette fordi han var syk i går. Foto: NTB ScanpixVis mer

VM i friidrett:

VM-bildene vekker oppsikt: - Det er en rar ting å gjøre

Avgjørelsen flere stusser på: Isaac Makwala fikk løpe alene.

(Dagbladet): Sprintstjernen Isaac Makwala fra Botswana var i sentrum for merkelige scener inne på Olympiastadion i London i kveld.

Makwala løp nemlig et forsøksheat på 200 meter helt alene. Og med tida 20,20 er han klar for semifinale etter et løp på regntung VM-bane.

Bakgrunnen er helt spesiell:

Mageproblemer hindret den botswanske sprinteren i å løpe tirsdagens 400-meterfinale. 30-åringen ble fysisk hindret av flere vakter da han ankom stadion for å løpe finalen, skriver NTB, og IAAF nektet Makwala å delta på tirsdagens kvalifisering på 200 meter.

Karantene

Botswaneren ble ilagt karantenetid som gikk ut klokka 15 onsdag, og etter en medisinsk sjekk har IAAF erklært sprinteren frisk nok til å konkurrere. Derfor ble det gitt tillatelse til å la 30-åringen få løpe kvalifisering på 200 meter alene i bane 7. Han måtte løpe på tiden 20,53 eller raskere for å kvalifisere seg.

Det internasjonale friidrettsforbundet (IAAF) opplyste onsdag at de mottok og godtok en søknad fra Botswanas friidrettsforbund om å la Makwala delta på 200-meteren.

Makwala stormet i mål og gikk greit videre til semifinalen og i sekundene etter målgang la han seg ned på banen for å ta armhevinger.

Foto: REUTERS/Lucy Nicholson
Foto: REUTERS/Lucy Nicholson Vis mer

Skepsis

Uansett, avgjørelsen om å la Makwala løpe et forsøksheat alene er kontroversiell.

Tidligere verdensmester i hekk, Dai Greene, forteller følgende til BBC:

- Å løpe alene: Det er en rar ting å gjøre. Å først bli erklært for å ikke være frisk nok, for så å få beskjed om å komme tilbake seinere, er er rar avgjørelse. Det er rotete og viser mangel på profesjonalitet, sier Greene til BBC.

NRKs Jann Post forteller:

- Vi opplevde det med det amerikanske stafettlaget i OL i fjor, men det er eneste gangen jeg kan huske noen har løpt alene, sier NRK-kommentator Jann Post til NRK.

– For meg er det helt greit, men det er vanskelig å uttale seg uten å kjenne alle detaljer. Det virker som det er få som gjør det. Men i London er det kaldt og sprutregner så han må løpe under ganske annerledes forhold enn de andre, sier Post.

Makwala måtte løpe på tida 20,53 eller raskere for å kvalifisere seg tidligere i kveld. Det gjorde han uten problemer.

Foto:Steven Paston/BPI/REX/Shutterstock
Foto:Steven Paston/BPI/REX/Shutterstock Vis mer