VM-bronsen smaker som gull for Tufte

- All ære til gutta som tok rotta på meg, sier han.

Dagens VM-bronse smakte nesten like godt som gull for Olaf Tufte (31).

VM-uka i München har bydd på utfordringer for roeren. Luftveisproblemene har skapt usikkerhet og uten den tette oppfølgingen han har fått fra lege Thor-Øistein Endsjø, spørs det om Tufte ville klart medalje.

Gullet glapp, men etter at den første skuffelsen hadde lagt seg like etter målpassering, var ansiktet til Tufte et eneste stort smil.

– Akkurat nå føles bronse like godt som gull. Dette betyr veldig mye for meg. Først fikk jeg en knekk med ryggen før VM, som jeg hadde med meg inn i mesterskapet. Så klinket jeg til med lungene i det første løpet, sa Tufte til NTB.

- Det beste løpet

Men Tufte kom tilbake utover i mesterskapet. Formen ble bedre og bedre for hver dag. I finalen tok han kommandoen fra start.

– Dette er det beste løpet jeg har gjort her nede, og et bevis på at jeg hører hjemme her. Nå er det bare å gi gass neste år, sa Vestfold-bonden.

Glemt var fjorårets nedtur i Eton da sykdom ødela finalen og han ikke klarte en plass på pallen. Landslagstrener Bjørn «Bip» Pettersen gledet seg over det Tufte leverte i lørdagens finaleløp.

RODDE BRONSEN I LAND: Olaf Tufte rodde sitt beste løp under VM. Det holdt til bronse. Foto: TERJE BENDIKSBY / SCANPIX
RODDE BRONSEN I LAND: Olaf Tufte rodde sitt beste løp under VM. Det holdt til bronse. Foto: TERJE BENDIKSBY / SCANPIX Vis mer

– Forskjellen mellom å få medalje eller ikke, er som himmel og helvete. Jeg er glad på Olafs vegne, og at han klarer å hente seg inn og komme tilbake etter det første løpet, sa Pettersen.

Perfekt i 1000 meter

Mens Tufte syklet ned etter råkjøret i finalen, fikk han tid til å studere resultatlisten. I 1000 meter var Tufte verdens beste roer.

Men etter pangåpningen på første halvdel, klarte han ikke å henge med hurtigtoget fra New Zealand, Mahe Drysdale, som kom som et skudd. I mål skilte det 1,91 sekunder.

– Løpet var perfekt fram til 1000 meter, sa Tufte til NTB.

Da hadde han 0,75 sekunders ledelse til Drysdale. Løpet ble avgjort på tredje 500 meter. Drysdale skaffet seg to sekunders ledelse på Tufte, og fosset etter hvert inn til sitt tredje strake VM-gull på tiden 6.45,67. På de siste meterne klarte også tsjekkeren Ondrej Synek å snike seg forbi nordmannen.

– Jeg var litt tøff på den andre 500-meteren, og så sjansen til å stikke litt. Det var en del av løpsplanen, fortalte Tufte etter målgang.

– Jeg fryktet «Toget» (Drysdale), for jeg skjønte at han lurte oss litt med å gå rolig ut, sa bronsevinneren, som likevel hadde bedre tid enn rivalen på de siste 500 meterne.

VM-bronsen smaker som gull for Tufte

– Alt eller ingenting

Tufte visste at hva han hadde i vente før starten på lørdagens singlescullerfinale. Derfor måtte 31-åringen vise styrke og gi alt allerede i åpningen.

– Det var alt eller ingenting. Jeg er fornøyd med gjennomføringen. All ære til gutta som tok rotta på meg, sa han.

Landslagstrener Pettersen var tydelig stolt over elevens prestasjon på den gamle OL-arenaen fra 1972.

– Det er mulig han gikk litt tøft ut, men vi var enige om at det måtte bære eller briste, fortalte Pettersen til NTB.

– Gull hadde selvfølgelig smakt bedre, men vi husker hva som skjedde i fjor. Dette betyr mye for Olaf, sa «Bip».

(NTB)