Fotball-VM for kvinner 2019

VM-debutant Ingrid vil stoppe Frankrikes superstjerne

Ingrid Syrstad Engen (21) kan fort bli spilleren som skal ta ut Frankrikes dødballdronning og VMs høyeste spiller, Wendie Renard (28).

STJERNE: Wendie Renard styrer sjappa bakerst hos Frankrike. Her feirer hun scoring mot Sør-Korea i VMs åpningskamp. Foto: AP Photo/Francois Mori
STJERNE: Wendie Renard styrer sjappa bakerst hos Frankrike. Her feirer hun scoring mot Sør-Korea i VMs åpningskamp. Foto: AP Photo/Francois MoriVis mer

NICE (Dagbladet): I VMs åpningskamp mellom Frankrike og Sør-Korea presenterte Wendie Renard seg for dem som ikke visste hvem hun var fra før.

Med to scoringer etter corner, begge på hodet- i tillegg til bunnsolid forsvarsspill - var hun meget delaktig i Frankrikes 4-0-seier foran et fullsatt Parc des Princes i Paris.

- Det blir en utfordring å møte Renard. Alle må gjøre en jobb for å få bort henne, sier Caroline Graham Hansen til Dagbladet.

Renard er kaptein på verdens beste lag, Lyon, der hun også er lagvenninne med Ada Hegerberg og store deler av den franske startelleveren. Renard har vært med på hele Lyon-oppturen siden hun kom til klubben i 2006, og har blant annet vunnet 13 Ligue 1-titler, i tillegg til Champions League seks ganger.

Hun er god på det meste, og det er ikke feil å mene at 187 centimeter høyre Renard er verdens beste forsvarsspiller. Hun er også glad i å score mål. 63 mål på 177 Lyon-kamper er ultrasterkt.

Men hvem skal stoppe VMs høyeste spiller når Frankrike får corner mot Norge i Nice i dag?

Svaret sier vel kanskje seg selv. Norges høyeste spiller, VM-debutant Ingrid Syrstad Engen, er klar for oppgaven.

- Jeg er usikker på om det blir meg som skal ta henne. Folk har tulla litt med det. Jeg er høy, men hun er 10 centimeter høyere enn meg, sier Syrstad Engen, og legger til:

- Vi må ta henne på cornerne. Hun fikk ikke akkurat tøff motstand mot Sør-Korea. Mot oss skal hun ikke stå og prikke headingene sine på mål.

Mangler Frankrike-tittel

Renard har hatt en flott karriere, men på landslaget har hun enda ikke vunnet noe.

Nå er Renard og co. blant favorittene til å vinne VM. Høye og gode Renard blir avgjørende når det franske laget skal prøve å kopiere herrenes VM-triumf fra 1998 med seier på hjemmebane.

- Vi må ta medalje eller vinne hele VM. Det alene vil hjelpe kvinneidrett til å vokse i Frankrike. Når du vinner er det lettere å få folk til å følge med på kvinnefotball, eller bare få dem til å begynne å følge med, sa Renard til ESPN før mesterskapet.

Etter kampen mot Sør-Korea fortalte hun at hun tenkte ekstra mye på sin far. Renard vokste opp på Martinique, der hun mistet faren som 8-åring. Åtte år seinere flyttet hun hjemmefra, og bodde rundt hos folk hun ikke kjente.

- Når du vokser opp på Martinique blir du ikke fulgt opp så tett og så ofte som en ung spiller blir her i Frankrike. Og når du først få en mulighet til å vise deg fram, må du vise deg fram fire ganger så mye som alle andre, har Renard uttalt tidligere.

Stor interesse

9,83 millioner mennesker så kampen mellom Renards Frankrike og Sør-Korea på fredag. Tilskuertallet 45 261 var fransk rekord.

Interessen i Frankrike er stor, og på åpningskampen var blant andre president Emmanuel Macron til stede.

Dagens kamp mellom Frankrike og Norge her i Nice er utsolgt. På tribunen venter det 35 000 tilskuere i skikkelig Syden-varme, de fleste franskmenn som tar seier mot Norge som en selvfølge.

- Vi må bare spille vårt spill mot dem. De har alt presset på seg. Alle franskmenn forventer at de skal vinne mot oss. Vi har ikke noe press, sier Caroline Graham Hansen.

- Vi får bryne oss skikkelig der. Det kommer til å bli en helt vill atmosfære. Vi kommer nok ikke til å få snakket sammen på banen. Både vi og Frankrike er i god form, sier Ingrid Syrstad Engen.

Mulig endring

Ut ifra gårsdagens norske trening ser det ut til at det blir én forandring til kampen mot Frankrike. Karina Sævik kommer inn på høyrekant, mens Caroline Graham Hansen flyttes opp på topp.

Lisa-Marie Karlseng Utland startet og scoret i første kamp, men var ikke blant de elleve som ble drillet i Martin Sjögrens startellever i går.

Ellers blir det 21. gang Norge og Frankrike møtes i dag. Norge har vunnet åtte, sju har endt uavgjort, mens Frankrike har vunnet fem.

Frankrike er imidlertid ubeseirede mot Norge på de siste ni kampene mellom lagene. Forrige kamp var generalprøven før EM i 2017.

Der ble det 1-1 etter mål av Maren Mjelde og Camille Abily.