STØY: Belgiske Frank De Bleeckere prøveblåser en vuvuzela under dommernes VM-forberedelser. Nå avslører en engelsk dommer at de får vuvuzelabråk over høyttaleranlegget mens de trener. Foto: Reuters
STØY: Belgiske Frank De Bleeckere prøveblåser en vuvuzela under dommernes VM-forberedelser. Nå avslører en engelsk dommer at de får vuvuzelabråk over høyttaleranlegget mens de trener. Foto: ReutersVis mer

VM-dommere må høre på «vuvuzelamusikk» mens de trener

Tre timer hver dag hører VM-dommerne på skingrende «vuvuzelamusikk».

|||(Dagbladet): Den britiske dommeren Mike Mullarkey avslører i et BBC-intervju hvordan VM-dommerne trener under mesterskapet.

- FIFA spiller vuvuzelalyder over høyttaleranlegget på stadion vi trener på, slik at vi venner oss til støyen i kampene, sier Mullarkey.

VM-dommerne har - som vanlig - blitt kritisert for kontroversielle avgjørelser så langt i mesterskapet, men de har fått skryt fra flere hold for god fysisk form.

- Hjelper forberedelsene Tre timer hver dag trener de, hele tiden med skingrene vuvuzelaer på øret.

- Det hjelper på forberedelsene, vi er eksponert for lyden av vuvuzelaene tre timer hver dag, sier Mullarkey, som dømte i Sveits' overraskende seier over Spania i sin VM-debut.

Sutringa over bråket fra vuvuzelaene har fylt mange spaltemeter og øreganger de første elleve dagene av turneringa.

FIFA har avvist at de kommer til å forby dem under mesterskapet, men TV-selskapene har jobbet iherdig med å filtrere bort lyden av de populære plastrørene for å gjøre opplevelsen hjemme i stua mer behagelig.

Hvis du ikke har gått til anskaffelse av din egen vuvuzela, kan du øve foran dagens kamper på nettsida Blow me - for those who love the vuvuzela. Så langt har over 500 000 vuvuzelafans kost seg med å blåse i det omdiskuterte hornet.