SKAL SPRAYE PÅ BANEN: Den engelske dommeren Howard Webb tester sprayen dommerne skal bruke til å markere hvor muren skal stå når det slås frispark under fotball-VM i Brasil. De hvite strekene forsvinner etter noen sekunder. Foto: Fabrice Coffrini, AFP / NTB Scanpix
SKAL SPRAYE PÅ BANEN: Den engelske dommeren Howard Webb tester sprayen dommerne skal bruke til å markere hvor muren skal stå når det slås frispark under fotball-VM i Brasil. De hvite strekene forsvinner etter noen sekunder. Foto: Fabrice Coffrini, AFP / NTB ScanpixVis mer

VM-dommerne skal spraye hvitt skum på gresset

Her er de nye våpnene mot juks.

(Dagbladet): Fotballdommere er forbløffende gode til å skritte opp 9,15 meter - eller egentlig 10 yards - når de skal plassere muren før et frispark. Det har TV-grafikken vist oss i en del år allerede.

Men spillerne i muren har også blitt ganske gode til å ta bittesmå museskritt nærmere ballen, slik at oppgaven med å løfte kula over dem og ned under tverrliggeren - eller å skru den rundt dem - blir nærmest umulig.

I fjor høst ble det kjent at dommerne skal bruke en hvit spray for å markere hvor ballen skal ligge, og hvor muren skal stå. Sprayen, som forsvinner etter noen sekunder, har vært i bruk i søramerikanske ligaer med suksess.

- Det blir jo veldig synlig om muren tripper nærmere etter at riktig avstand er målt opp, sier NFFs dommersjef Rune Pedersen til Dagbladet.

- Større sjanse Han har imidlertid ikke fått signaler på at det er planlagt å innføre ordningen i europeisk fotball foreløpig. Men kanskje kan en suksess i VM endre på dette.

- Vi får se hvordan den praktiske gjennomføringen går, om det tar mye tid og hvordan dommerne synes det fungerer først, sier Pedersen.

Engelske Howard Webb, som skal dømme under VM i Brasil, er positiv til bruken av spayboksene, selv om det er nytt for ham.

- Det vil hjelpe oss med å få spillerne tilbake før frispark, og det igjen vil gi det angripende laget en større sjanse til å skape noe på dødballer, sier han ifølge BBC.

Mållinjeteknologi Tidligere på året i fjor ble det også kjent at mållinjeteknologi tas i bruk for første gang i et mesterskap.

- Det var vel som forventet med bakgrunn i VM sist og Englands mål som ikke ble godkjent, sier Pedersen og sikter til Frank Lampards underkjente scoring i åttedelsfinalen mot Tyskland.

Mållinjeteknologien har vært brukt i Premier League den siste sesongen, og har vært en suksess der.

Ut over disse to nyvinningene som får direkte påvirkning på kampene, kjenner ikke Pedersen til store endringer for dommerstanden under Brasil-VM.

Organiserte drikkepauser Men det er bestemt at det kan bli drikkepauser for spillerne dersom det er veldig varmt under kampene.

- På hver arena vil det være en medisinsk ansvarlig fra Fifa, og det vil bli drikkepauser om temperaturen er over 32 grader, sier Pedersen.

For selv om det egentlig er vinter i Brasil, som ligger på den sørlige halvkule, ligger en del av arenaene i tropiske strøk der det kan bli høy luftfuktighet og veldig varmt.

Den medisinsk ansvarlige på banen kan da beslutte at det er nødvendig med pauser for å unngå at spillernes helse settes i unødvendig fare.

- Pausene er stipulert til maks tre minutter per kamp, som vil bli lagt til etter kampen, sier Pedersen.

ALDRI MER? Tysklands keeper Manuel Neuer kunne ikke stoppe skuddet fra Frank Lampard i åttedelsfinalen i 2010-VM. Men dommerne så ikke at ballen var over streken, og underkjente målet. Foto: Eddie Keogh, Reuters / NTB Scanpix
ALDRI MER? Tysklands keeper Manuel Neuer kunne ikke stoppe skuddet fra Frank Lampard i åttedelsfinalen i 2010-VM. Men dommerne så ikke at ballen var over streken, og underkjente målet. Foto: Eddie Keogh, Reuters / NTB Scanpix Vis mer