Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Sjakk-VM

VM-drama: Bestekompisen skal ha skiftet side. Kan avsløre Carlsens hemmeligheter

- Kan ha viktig informasjon om Magnus.

SJAKK-VM 2016: Ekspertene Torstein Bae og Atle Grønn deltar i Dagbladets forhåndsprogram til VM-kampen mellom Magnus Carlsen og russiske Sergej Karjakin. Video: Per Ervland/Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Med bare fem dager igjen til VM-kampen mellom Magnus Carlsen (25) og Sergej Karjakin (26), har begge spillerne unnagjort omfattende forberedelser.

Med støtte fra president Vladimir Putin og milliardær Andrej Filatov i Det russiske sjakkforbundet, har Karjakin fått hjelp fra noen av verdens skarpeste sjakkhoder etter at han kvalifiserte seg for VM i mars.

Én av dem er jevngamle Jan Nepomnjasjtsji, og 26-åringens overgang til «Team Karjakin» er oppsiktsvekkende. For Nepomnjasjtsji er ikke bare en av klodens beste spillere - han er en av Carlsens aller nærmeste venner og tidligere hjelpere.

JOBBER TROLIG FOR KARJAKIN: Jan Nepomnjasjtsji er en av Magnus Carlsens beste kamerater i sjakkmiljøet. Nå er russeren etter alt å dømme en del av støtteapparatet til VM-motstander Sergej Karjakin. Foto: Scanpix
JOBBER TROLIG FOR KARJAKIN: Jan Nepomnjasjtsji er en av Magnus Carlsens beste kamerater i sjakkmiljøet. Nå er russeren etter alt å dømme en del av støtteapparatet til VM-motstander Sergej Karjakin. Foto: Scanpix Vis mer

Kan sitte på hemmeligheter

Nepomnjasjtsji sin personlige trener, Vladimir Potkin, er allerede bekreftet som offisiell sjef for Karjakins VM-team. Potkin har også han svært gode kunnskaper om Carlsen.

Under VM-kampen mellom Carlsen og Vishy Anand for to år siden, var både Potkin og Nepomnjasjtsji til stede på hotellet i Sotsji. Der bisto den russiske duoen Carlsen i det vellykkede forsøket på å beseire «Tigeren fra Chennai».

Nå har trolig begge skiftet side. Dermed kan de bruke all sin kunnskap om Carlsen - mot nordmannen. Atle Grønn er sjakkekspert og professor i russisk. Han er klar på at det er en dårlig nyhet for den regjerende verdensmesteren.

- Det er veldig interessant og en spesiell situasjon. At Potkin er i leiren til Karjakin, er ikke godt nytt for Magnus. Nepomnjasjtsji er Magnus sin venn, men han kan føle seg tvunget til å hjelpe landsmannen sin, sier Grønn til Dagbladet.

- Kjenner Magnus' svake punkter

Grønn omtaler Nepomnjasjtsji som «en ekstremt god spiller» med enorme sjakkunnskaper som han kan bistå Karjakin med. Carlsens russiske utfordrer har i tillegg med seg typer som den aserbajdsjanske stjerna Shakhriyar Mamedyarov, Alexander Motylev og Juri Dokhojan.

NRK-ekspert Torstein Bae vurderer støtteapparatet som uhyre sterkt.

- Det sies at også Nepomnjasjtsji skal være på dette teamet. Styrken til Magnus er at han er uforutsigbar i åpningen, så det er ikke sånn at Nepomnjasjtsji nødvendigvis sitter på mange hemmeligheter. Men så lenge han kjenner Magnus godt, kjenner han han også de svake punktene hans, sier Bae og fortsetter:

- Det er det disse forberedelsene handler om. Karjakin har i løpet av mange måneder valgt ut noen få åpningsvarianter av flere hundretusen som han mener vil treffe Magnus Carlsen på det aller mest sårbare punktet. Det er klart at Nepomnjasjtsji kan ha viktig informasjon om det.

Se Dagbladets forhåndsprogram til sjakk-VM øverst i saken! Det første partiet mellom Carlsen og Karjakin spilles i New York førstkommende fredag. Det første trekket tas klokken 20.00 norsk tid. Dagbladet er på plass i USA og følger kampen.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!