JAKTER SEMIFINALE: Magnus Abelvik Rød og det norske VM-laget jakter semifinalebillett. Da må Sverige slås i kveld. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix
JAKTER SEMIFINALE: Magnus Abelvik Rød og det norske VM-laget jakter semifinalebillett. Da må Sverige slås i kveld. Foto: Lise Åserud / NTB scanpixVis mer

Veien videre for håndballgutta:

VM-drama mot Sverige: Slik går Norge videre til semi

Fire muligheter skiller seg ut.

 • Norge–Sverige, kl. 18

HERNING (Dagbladet): Norge har fortsatt alle muligheter til å spille semifinale i håndball-VM. Dagbladet har sett på fire ulike scenario som gir norsk avansement.

Felles for alle tre muligheter: Norge kan ikke tape for Sverige i kveld.

- Sverige er et bra lag. De er solide bakover med gode målvakter. Vi har alle muligheter, sier landslagssjef Christian Berge.

Her er fire ulike muligheter for at Norge kommer seg til semifinale fredag kveld. To runder med kamper gjenstår.

Scenario 1: To Norge-seirer. To Sverige-tap.

Slik tar Norge seg (lettest) til semifinale:

 • Norge slår Sverige i kveld
 • Norge slår Ungarn onsdag
 • Danmark slår Sverige onsdag.

Svenskene ender da på seks poeng. Danmark (med seier mot Egypt/Sverige) og Norge går til semifinale.

Vi får følgende tabell:

1) Danmark 10p, 2) Norge 8p, 3) Sverige 6p.

Scenario 2: Tre lag på topp.

Det finnes også en mulighet for at tre lag topper pulja med åtte poeng. Da blir det en innbyrdes tabell. Det skjer på følgende måte:

 • Norge slår Sverige i kveld.
 • Danmark slår Egypt i kveld.
 • Norge slår Ungarn onsdag.
 • Sverige slår Danmark onsdag.

Da ender Norge, Danmark og Sverige opp med åtte poeng. Dermed blir det en innbyrdes tabell mellom de tre lagene der bare de innbyrdes kampene teller. Her blir altså målforskjellen avgjørende i kampene Danmark–Norge (30-26), Danmark–Sverige og Sverige–Norge, ettersom lagene har tatt to poeng hver for at dette skal kunne inntreffe.

Danskene stiller uansett sterkt ettersom de allerede står med +4 mål etter 30-26-seieren mot Norge. Det betyr at hver scoring i en eventuell norsk seier imot Sverige betyr mye i kveld. Helst bør Norge slå Sverige med mer enn fire mål.

Vi får følgende tabell:

1): Norge 8p, Sverige 8p, Danmark 8p. (Lagene er likt på innbyrdes poeng, men målforskjell i innbyrdes oppgjør avgjør etter kamper onsdag).

Scenario 3: Danmark-kollaps.

Det finnes også en ganske urealistisk mulighet for norsk avansement. Det går på at Norge vinner sine to kamper, samtidig som Danmark taper mot både Egypt og Sverige.

 • Norge slår Sverige.
 • Danmark taper for Egypt.
 • Norge slår Ungarn.
 • Danmark taper for Sverige.

Da vil Norge stå med åtte poeng og vinne gruppa foran Sverige på innbyrdes resultat. Danmark blir stående på seks poeng og er ute av VM.

Vi får følgende tabell:

1) Norge 8p, 2) Sverige 8p, 3) Danmark 6p. (Norge er forbi Sverige på innbyrdes).

Scenario 4: Uavgjort mot Sverige og målfest seinere.

Dersom Norge og Sverige spiller uavgjort i kveld, er det fortsatt et lite håp om semifinale. Da står Norge med fem poeng før siste kamp i hovedrunden. Sverige har sju. En nøkkelkamp i dette scenarioet er Danmark–Egypt som spilles allerede klokka 20.30 i kveld.

Alternativ 1: Danmark slår Egypt.

Da blir de siste kampene slik for norsk avansement:

 • Norge–Sverige uavgjort.
 • Danmark slår Egypt.
 • Norge slår Ungarn onsdag.
 • Danmark slår Sverige onsdag.

Dersom dette inntreffer, vil både Norge og Sverige ende på sju poeng–med uavgjortresultat innbyrdes. Da blir målforskjellen avgjørende. Danmark vinner gruppa med ti poeng.

Alternativ 2: Danmark taper for Egypt.

Det finnes også en annen mulighet dersom Norge–Sverige spiller uavgjort: At Danmark taper sine to siste kamper. For dersom Egypt slår Danmark i kveld, vil det være helt åpent før den siste runden. Da står Sverige med sju poeng, Danmark med seks og Norge med fem. Dersom dansk fiasko mot Egypt, bør hele Norge faktisk heie på Sverige i den siste kampen mot Danmark. Denne muligheten gir følgende resultater:

 • Norge spiller uavgjort mot Sverige.
 • Egypt slår Danmark
 • Norge slår Ungarn onsdag
 • Sverige slår Danmark onsdag.

Da går Sverige videre med ni poeng. Norge går videre med sju. Danmark er ute med seks poeng.

Skrekkscenario: Norge-tap.

Med Norge-tap for Sverige er de norske gutta ute av VM. Håndballgutta kan verken gå forbi Sverige eller Danmark med tap i kveld, ettersom begge lag slår Norge på innbyrdes ved poenglikhet på seks poeng.

Landslagsspiller Eivind Tangen forteller til Dagbladet at spillerne ikke tenker så mye på de ulike mulighetene før Sverige-kampen. Alt fokus er på seier.

- For oss handler det bare om å vinne kampen. Vi tenker ikke på hvor mange mål vi må vinne med. Det får heller bli en problemstilling i en timeout underveis i kampen, dersom kampbildet tilsier det, sier Tangen til Dagbladet før kveldens kamp.

PS: Dersom to lag i pulja ender på lik poengsum, er det følgende som skiller: 1) innbyrdes oppgjør 2) målforskjell 3) antall mål.

Gruppa:
Danmark330091-706
Sverige330095-776
Norge320192-824
Ungarn4112108-1093
Egypt301282-891
Tunisia400490-1310
De to beste til semifinale.
Mandag: Sverige – Norge, Egypt – Danmark,
Onsdag: Tunisia – Egypt, Norge – Ungarn, Danmark – Sverige,