Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

VM-drømmen ble knust. Japanerne hylles for det de gjorde etterpå

- En del av den japanske kulturen, forklarer journalist.

RYDDER ETTER SEG: Her rydder en japansk supporter tribunen etter at Japan har vært i aksjon i VM. Foto: AP Photo/Natacha Pisarenko
RYDDER ETTER SEG: Her rydder en japansk supporter tribunen etter at Japan har vært i aksjon i VM. Foto: AP Photo/Natacha Pisarenko Vis mer

Håpet var så sterkt: Japan holdt på å stå for en skikkelig VM-skrell da de ledet 2-0 over Belgia, helt til det gjensto 20 minutter av åttedelsfinalen mandag.

Da snudde nemlig belgierne kampen, og Nacer Chadlis scoring på overtid ble den som sendte Belgia til kvartfinale.

Tapet var tungt å svelge for japanerne. Ansiktene til både spillere, og ikke minst supportere på Rostov Arena, viste stor skuffelse.

Men det japanerne gjorde etterpå, vekker oppsikt. Fansen på tribunen ble nemlig igjen og ryddet, til tross for den enorme skuffelsen. Det er noe de hylles verden rundt for dagen derpå. Og det er ikke første gang.

VM-STUDIO: Tidligere Vålerenga-spiller Tina Wulf og Eurosport-programleder Jonas Bergh-Johnsen gjester Dagbladets VM-sending fra Prindsens Hage i kveld. Programleder: Øyvind Godø. Video: Stian Pedersen. Vis mer

En del av kulturen

«Japan-fans: Dere er utrolige», er gjengangeren på Twitter.

Allerede etter første VM-kamp mot Colombia, gjorde japanerne seg bemerket da de ble igjen og ryddet tribunene. Ifølge The Independent gjorde de også dette under VM for fire år siden.

Tidligere under VM i Russland snakket BBC med fotballjournalisten Scott McIntyre, som holder til i Japan. Han forklarer:

- Folk sier ofte at fotball reflekterer kultur. Et viktig aspekt av det japanske samfunnet, er å sørge for at alt er helt rent, og det gjelder også på sportsarrangementer, sier han til den britiske tv-kanalen.

RYDDER: Japanske fans. Foto:   REUTERS/Andrew Couldridge
RYDDER: Japanske fans. Foto: REUTERS/Andrew Couldridge Vis mer

Ifølge The Independent har også Senegals fans blitt igjen på stadion for å rydde tribunene under mesterskapet.

Plettfri garderobe

Ikke nok med det - det japanske landslaget forlot garderoben på stadion i en slik stand at det nesten så ut som de ikke hadde vært der.

Alt som skal ha vært igjen i garderoben, var en lapp der det sto «takk» på russisk. Det meldte Priscilla Janssens, FIFA-koordinator, på Twitter.

Den bokstavelig talt ryddige holdningen har japanerne fått inn allerede i skolealder, forklarer Scott North, professor i sosiologi ved Universitetet i Osaka, til BBC.

- Å rydde etter en fotballkamp er noe som kommer fra grunnleggende holdninger som blir lært på skolen, der barna rydder klasserom og ganger. Når de konstant blir minnet på dette gjennom oppveksten, blir det nærmest som en vane, sier North.

VM-STUDIO: Tidligere Vålerenga-spiller Tina Wulf og Eurosport-programleder Jonas Bergh-Johnsen gjester Dagbladets VM-sending fra Prindsens Hage i kveld. Programleder: Øyvind Godø. Video: Stian Pedersen. Vis mer

Han mener også at dette er en måte for japanerne å vise stolthet for sin levemåte på.

- Det høres kjedelig ut, men det er et land som er bygget på respekt og høflighet. Og da strekker det seg til å vise respekt i fotballen også.

Det er ikke første gang japanerne vekker oppsikt med ryddingen. Allerede etter Japans første kamp i årets VM vekket landslagets supportere oppsikt med ryddingen.