VM i Qatar

VM-drømmen knust: - Ille

Englands store stjerne ble syndebukken. Harry Kane bommet på straffe kort tid før slutt. Frankrike er klare for semifinale i VM.

Derfor dekker Dagbladet VM i Qatar

Når fotballkampen mellom Qatar og Ecuador sparkes i gang søndag ettermiddag, markerer det åpningen av et mesterskap som aldri skulle vært arrangert i ørkenlandet. Dette vet vi etter at brorparten av de 24 eldre mennene som tildelte Qatar mesterskapet så langt tilbake som i 2010, enten har vært fengslet eller suspendert i ulike sammenhenger for korrupsjon.

Qatar ble tildelt verdens største sportsarrangement etter omfattende korrupsjon.

Foto: Nina Hansen
Foto: Nina Hansen

I kjølvannet av denne skandaløse tildelingen har menneskerettighetsorganisasjoner og internasjonale medier som britiske The Guardian avdekket menneskerettighetsbrudd, utnytting av migrantarbeidere, dødsfall , løftebrudd og enda mer korrupsjon i Qatar.

Noen av våre lesere har tatt til orde for boikott av mesterskapet. At de ikke ønsker å se tv-sendingene fra Qatar, eller at en boikott er veien å gå. Dette er legitime synspunkter.

Det er også synspunktene til alle de som nå gleder seg til å se verdens beste fotballspillere konkurrere om tittelen verdens beste. Eller de som mener at omtalen av Qatars skyggesider både har bidratt til forbedring og vil fortsette å bidra til forbedring av forholdene for både kvinner, homofile, migrantarbeidere og andre minoriteter i landet.

Dagbladet tar mål av seg til å dekke alle sider av dette mesterskapet, slik vi har gjort grundig siden 2015.

For sju år siden var Dagbladet blant de aller første i verden som besøkte ofrene for byggeskandalene i Qatar. Vi reiste til familier i Nepal som hadde mistet sine fedre og ektemenn i arbeidsulykker og vi dokumenterte utnyttelsen av disse migrantarbeiderne på VM-anleggene vi nå skal se fotball fra.

Artikkelserien «Fotballskandalen» sjokkerte i Norge og førte blant annet til krav fra daværende fotballpresident Yngve Hallèn om at Qatar måtte miste mesterskapet om ting ikke endret seg.

Det er lite som tyder på at de endringene har kommet. Likevel har både Dagbladet og andres kritiske journalistikk lagt et enormt press på både qatarske myndigheter og det internasjonale fotballforbundet, FIFA.

Aldri før har et fotball-VM blitt utsatt for mer kritisk journalistikk enn nå. Og det skal vi i Dagbladet fortsette med gjennom hele mesterskapet.

Et fotball-VM er i seg selv et internasjonalt mega-arrangement. Vi kan ikke late som om det ikke finner sted, og vi kan ikke velge bort den sportslige siden av mesterskapet.

Dagbladet kommer til å dekke VM i Qatar på vanlig måte i alle Dagbladets flater og kanaler. Vi skal ha VM-studio på dbtv, live-service underveis i samtlige kamper, kampsaker, reaksjoner, ja, alt som vanligvis hører med til et fotball-VM.

Og så skal vi ha de andre fortellingene. Historien om hvordan Qatar har brukt uendelig mye penger på både å kjøpe seg dette mesterskapet, men også betydelig innflytelse i internasjonal fotball gjennom eierskap i Paris Saint-Germain og store sponsoravtaler med andre europeiske toppklubber.

Vi skal fortelle historiene til flere av de etterlatte og VM-ofrene, og vi skal stille de kritiske spørsmålene til FIFA på bakken i Qatar. Vi skal kort fortalt gi deg mer journalistikk av og rundt et VM i fotball enn vi noen gang har gjort.

Her kan du lese alle Dagbladets saker om Qatar-VM.

UTRØSTELIG: England-sjef Gareth Southgate tørker tårene til kaptein Harry Kane. Foto: AP Photo/Abbie Parr
UTRØSTELIG: England-sjef Gareth Southgate tørker tårene til kaptein Harry Kane. Foto: AP Photo/Abbie Parr Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Alt om VM

England - Frankrike 1-2 (0-1)

AL KHOR/OSLO (Dagbladet): «It's not coming home.»

England må vente enda lenger på en triumf i et stort mesterskap. Smerten fra 1966-VM fortsetter å vokse.

Og det er nok Harry Kane som har det aller vondest nå, etter at han bommet på et straffespark sju minutter før slutt.

- Jeg må ta ansvaret når jeg misser straffa. Det er vanskelig å håndtere, det kommer til å gjøre vondt en lang stund, men vi skal børste det av oss, forteller Kane til Dagbladet og flere andre medier.

- Flytt dere

Dermed er det Frankrike som møter Marokko i semifinalen. Mens Kane sank ned på kne med hendene til panna i det sluttsignalet gikk.

- Han ser sjokkert ut, han må trøstes av Southgate. Jeg føler virkelig med ham. Han kommer til å få masse hets, Standards sjefskribent på fotball Dan Kilpatrick.

Ifølge BBCs radiokommentator Juliette Ferrington ba England-spillerne TV-kameraoperatørene om å flytte seg lenger vekk fra Kane siden kapteinen var utrøstelig.

FLYTT DERE: Jordan Pickford ber kameramannen om å flytte seg vekk fra en utrøstelig Harry Kane. Foto: NTB
FLYTT DERE: Jordan Pickford ber kameramannen om å flytte seg vekk fra en utrøstelig Harry Kane. Foto: NTB Vis mer

- Jeg føler med Kane. Han gjorde en fantastisk kamp, men det virker som han overtenkte, sier Danny Murphy på BBC.

Også Jordan Henderson var skuffet.

- Vi vet hvor mange straffer han har scoret for oss. Han er en verdensklassespiss og kapteinen vår. Han vil komme sterkere ut av dette, svarte Henderson til ITV.

- Vi trodde virkelig dette kunne være vårt år. Vi har virkelig utviklet oss de siste par åra, og vi vi var selvsikre nok til å tro at vi kunne slå Frankrike, sier midtbaneanker Declan Rice til Dagbladet og flere andre medier.

Det ble høy temperatur på banen i kampen mellom Nederland og Argentina når en banestormer kommer inn på banen. Reporter: Christian Fjermeros / Video: Twitter / Foto: NTB Vis mer

Perlescoring

England mot Frankrike, en gigantisk duell uansett hvor nasjonene møtes. Når de barker sammen i fotball-VM blir det knapt større, sett med sportslige øyne.

Før kampen snakket «alle» om hvordan England skulle stoppe brennhete Kylian Mbappé - VMs toppscorer. Det var Kyle Walker som fikk den utakknemlige oppgaven.

Og da Walker for en gangs skyld var over midtbanen og bisto i et engelsk angrep, lå ballen i nettet bak Jordan Pickford et lite minutt etterpå. Da hadde Walker riktignok kommet seg tilbake på plass igjen, men Mbappé var drivkraften bak angrepet.

HISTORISK: Marokko ble historiske da de ble det første afrikanske laget til å nå en semi-finale i fotball-VM. Programleder: Christian Fjermeros / Reporter: Jonas Giæver / Foto: NTB Vis mer

Det endte til slutt med at Aurélien Tchouaméni banket til fra 26 meter, mellom bein på Jude Bellingham og forbi Pickford, som ikke maktet å få hansken på kanonkula selv om han var i full strekk.

- Kunne han gjort det bedre? Ja, jeg mener det, sa Roy Keane i ITV-studio.

England-spillerne gikk rett bort til dommer Wilton Pereira Sampaio, som ikke blåste frispark til Bukayo Saka da Frankrike kontret.

- Vi kan ikke snakke om dommeren. Vi er de som spiller kampen og han er han som dømmer. Vi er ikke fornøyd medo alle avgjørelsene, men når alt kommer til alt så tapte vi kampen. Det tar vi ansvaret for, sier Rice.

England ville også ha straffe da Harry Kane gikk i bakken før hvilen, men etter en VAR-sjekk ble spillet vinket videre. Trolig fordi forseelsen skjedde utenfor boksen.

Dramatisk omgang

Saka fikk til slutt straffespark da han ble felt av målscorer Tchouaméni. Harry Kane var sikkerhet selv fra krittmerket og hamret ballen til venstre samtidig som Lloris kastet seg til høyre. Kane tangerte Wayne Rooney med 53 landslagsmål.

Nå våknet også England-fansen, som var i flertall, på Al Bayt-stadion.

- Baller av stål, mente Michael Owen om den kontante straffen.

Dommeren la lista høyt i kveld, og flere ganger ble spillerne liggende på gresset uten å få frispark. England-spillerne raste.

«Denne dommeren - wow», skrev Darren Fletcher underveis i kampen.

Pickford vartet opp med en veldig viktig redning på Olivier Giroud kvarteret før slutt, men kunne ikke gjøre noe da samme mann var først på innlegget fra Antoine Griezmann og stanget inn ledermålet.

England og Gareth Southgate ropte nok en gang på straffe da Mason Mount ble dyttet i bakken av Theo Hernández. Denne gangen gikk Sampaio til skjermen etter en VAR-sjekk - og pekte nok en gang på krittmerket.

Denne gangen var Kane alt annen enn sikker, for spissen hamret ballen over mål - til stor fortvilelse for seg selv og lagkameratene.

Det store spørsmålet før kampen var om Gareth Southgate ville fortsette med 4-3-3, eller være mer pragmatisk og bruke en fembackslinje - slik han gjorde i de to siste kampene i EM-sluttspillet. Han beholdt samme ellever som mot Senegal. Likevel kom England til kort.

Fotball-VM på Dagbladet TV

20 november - 18 desember

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer