Kristine Stavås Skistad klarte ikke VM-kravet: - Jeg kan ikke trylle

VM-drømmen knust

Kristine Stavås Skistad røk ut i kvartfinalen i NM-sprinten i Granåsen. Før start fikk hun beskjed om å være på pallen for å være med i VM-diskusjonen. Dermed ryker VM-drømmen for stortalentet. - Det er utrolig kjipt. Jeg mangler absolutt alt, sier 21-åringen til Dagbladet.

SKUFFET: Kristine Stavås Skistad var skuffet etter NM-sprinten. Video: Løkås / Særsland. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

TRONDHEIM (Dagbladet): Kristine Stavås Skistad røk ut i kvartfinalen i NM-sprinten i Granåsen, som norgesmester Maiken Caspersen vant foran Anna Svendsen og Tirul Udnes Weng på de tre medaljeplassene.

Det er kritisk for hurtigtoget fra Konnerud.

Før start fikk 21-åringen beskjed om å være på pallen for å være med i VM-diskusjonen.

- Hun må kvalifisere seg til verdenscupen for å gå VM. Da må hun minst være på pallen i NM, sa Ole Morten Iversen til Dagbladet før start.

Overfor Dagbladet var også Skistad selv tydelig på at hun måtte på pallen i dag.

UTSLÅTT: Kristine Stavås Skistad. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
UTSLÅTT: Kristine Stavås Skistad. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

- Det sier seg selv at jeg må på pallen i hvert fall, om jeg skal kvalifisere meg til VM, tydeliggjorde Skistad.

Det klarte ikke 21-åringen å leve opp til. I kvartfinalen ble hun gått ifra av Maiken Caspersen Falla, Julie Myhre og Silje Øyre Slind.

Tiden var heller ikke god nok til å gå videre til semifinalen som lucky loser.

Dermed er Stavås Skistad ute av VM-diskusjonen.

- Det er utrolig kjipt, sier 21-åringen til Dagbladet etter exiten i kvartfinalen i Granåsen.

- Jeg burde kanskje skjønt det for noen uker siden, men jeg valgte å gjøre alt jeg kunne for å gi det en god sjanse. Jeg er stolt over jobben jeg har gjort de siste fire ukene, men jeg kan ikke trylle.

- Hva er det du mangler?

- Jeg mangler absolutt alt. Jeg er ikke i nærheten av mitt toppnivå. Jeg kan ikke forvente å være i toppen her, når jeg har ligget i senga, mens de har trent bra, forteller Stavås Skistad.

- Jeg må bare godta at jeg må sitte og se på VM. Jeg må fokusere på neste år. OL er større. Nå blir det nok en stund til neste skirenn, legger hun til.

Tøff tid

Stavås Skistad - som litt ut av ingenting ble en medaljekandidat i VM for to år siden - åpnet opp overfor Dagbladet om den tøffe kampen og problemene som har preget henne de siste to åra.

I HARDT VÆR: Det hagler inn stygge meldinger fra finsk hold til Kristine Stavås Skistad etter uttalelsene om Anita Korva. Programledere: Øyvind Godø og Kristoffer Løkås. Reporter i Ruka: John Rasmussen. Foto: Bjørn Langsem Vis mer

- For fire uker siden måtte jeg stoppe helt opp og ta en hvileperiode uten trening på ti dager. Jeg fikk veldig dårlig svar etter prologen på Lillehammer. Jeg merket signalene allerede før rennene på Beitostølen, og jeg har havnet i samme situasjon som i fjor. Det er utrolig kjipt, fortalte Stavås Skistad til Dagbladet tidligere denne uka.

- Hvordan er det å kjenne på den følelsen?

- Ingenting er verre for oss som driver med dette, altså at kroppen ikke svarer på trening, fordi kroppen er så sliten. Det har vært to tunge år. I fjor måtte jeg begynne på nytt igjen etter Beito og bygge meg opp på ny. Nå må jeg gjøre det samme igjen. Det er kjedelig, erkjenner hun.

Svak prolog

Pallen var målet og kravet i dag, om VM-drømmen skulle leve videre for 21-åringen som var en sensasjon i 2018/19-sesongen - med 5. plass i verdenscupdebuten på Lillehammer 30. november 2018. Senere ble hun juniorverdensmester i sprinten i Lahti i 2019 foran ess som Linn Svahn, Frida Karlsson og Helene Marie Fossesholm

Sånn sett var ikke prologen veldig betryggende for hurtigtoget fra Konnerud.

Tiril Udnes Weng vant prologen i NM-sprinten i Granåsen foran Maiken Caspersen Falla, Anna Svendsen og Ane Appelkvist Stenseth.

SMELL: Kristine Stavås Skistad hadde en tung sesong i fjor etter gjennombruddet i 18/19-sesongen. 21-åringen er trygg på at hun kan kjempe i toppen igjen denne sesongen. Reporter/video: Øyvind Godø / Kristoffer Løkås Vis mer

Det skilte under sekundet mellom Udnes Weng, Falla og Svendsen, men ned til Kristine Stavås Skistad var avstanden stor i prologen.

Stavås Skistad ble slått med drøye 12 sekunder i prologen.

På et tidspunkt var Skistad nr. 19 av de 20 som hadde kommet i mål. Da virket kvartfinaleplassen til stortalentet å være i fare i skjebnerennet.

Men etter at de 20 først startende var i mål, gikk nivået ned et par hakk - og ingen på seinere tidspunkt skjøv Skistad lenger ned på resultatlistene. Dermed slapp hun med skrekken og ble klar for kvartfinale.

Stavås Skistads svakhet er i selve prologen. I heatene er hun normalt flere hakk sterkere, med sin kombinasjon av eksplosivitet, manøvrering i felt, taktisk gåing og spurtstyrke på oppløpet.

Men problemene som har satt 21-åringen tilbake denne vinteren, kom til syne i kvartfinalen, hvor Stavås Skistad ble nr. 4 i sitt heat og røk ut.

Falla vant NM-gullet

Tiril Udnes Weng, Maiken Caspersen Falla, Anna Svendsen, Ane Appelkvist Stenseth, Lotta Udnes Weng og Mathile Myhrvold utgjorde kvinnenes sprintfinale i NM på Granåsen.

Caspersen Falla dro i fra i den tyngste motbakken, men Svendsen kom raskt inn mot stadion og kom opp på siden av Falla på oppløpet.

Der var imidlertid medaljegrossisten Falla sterkest og vant NM-gullet foran Svendsen og Tiril Udnes Weng på bronseplass.

Weng: - Helt idiotisk

Heidi Weng røk ut i sprintsemifinalen i NM i Granåsen.

Det skjedde etter at allrounderen byttet spor på vei inn på oppløpet og plutselig ga fra seg initiativet og avansement til en finale.

Det irriterte Weng voldsomt etter målgang.

- Jeg skulle ikke ha byttet spor nedover. Jeg mistet det helt. Det var helt idiotisk. Det er det dummeste jeg har gjort noen gang. Det er surt. Jeg følte meg pigg, så det er typisk, sier en usedvanlig selvkritisk Heidi Weng til NRK få sekunder etter målgang.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer