NY MULIGHET: Under VM på hjemmebane for to år siden skulle Neymar (24) lede Brasil til gull, men det endte i ryggbrudd, tårer og brasiliansk ydmykelse. I sommerens OL - nok en gang på hjemmebane - får Barcelona-spilleren en ny mulighet. Foto: Pedro Martins / REX / Shutterstock / NTB Scanpix
NY MULIGHET: Under VM på hjemmebane for to år siden skulle Neymar (24) lede Brasil til gull, men det endte i ryggbrudd, tårer og brasiliansk ydmykelse. I sommerens OL - nok en gang på hjemmebane - får Barcelona-spilleren en ny mulighet. Foto: Pedro Martins / REX / Shutterstock / NTB ScanpixVis mer

VM endte i tårer, ryggbrudd og nasjonal ydmykelse, men nå får han en ny sjanse: - Unik mulighet

VM på hjemmebane endte på verst mulig vis for Brasil og Neymar. I årets OL er planen å slå knallhardt tilbake.

(Dagbladet): For andre gang på drøyt to år skal Neymar da Silva Santos Júnior (24) forsvare Brasils fotballære på hjemmebane.

Barcelona-stjerna er nemlig en av tre overårige spillere som har fått plass i vertsnasjonens OL-tropp. Nå vil «alle» se Neymar hente hjem OL-gullet på hjemmebane.

- Det er en unik mulighet. Ikke bare for meg, men for hele laget. Vi vet alle sammen hvor viktig denne medaljen er, sier Neymar, ifølge ESPN.

Endte i tårer

De fleste husker sikkert hvordan det gikk sist Neymar skulle lede Brasil til gull på hjemmebane, under VM for to år siden.

Da storspilte Neymar i gruppespillet og i åttedelsfinalen mot Chile, men i kvartfinalen mot Colombia forsvant 24-åringen ut på båre, med brudd i ryggen.

I semifinalen gikk Brasil, uten skadde Neymar, på den stolte fotballnasjonens verste tap noensinne.

Brasilianerne slikker fortsatt sårene etter 1-7-tapet for Tyskland, men under OL i Rio de Janeiro får vertsnasjonen - om ikke annet - mulighet til å sette et lite plaster på såret.

Vil vinne alt

Og det er der Neymar kommer inn i bildet. Ettersom Barcelona bare ga superangriperen lov til å spille enten i Copa America eller i OL-turneringen denne sommeren, valgte det brasilianske fotballforbundet å ta med Neymar i OL-troppen.

- Jeg sammenlikner aldri ulike turneringer, sier Neymar da han får spørsmål om VM.

-Jeg ønsker å vinne hver eneste turnering jeg stiller opp i. De er viktige alle sammen. Hver turnering har sin egen historie og sitt eget særpreg.

Sommerens Copa America endte i nok en ydmykelse for Brasil. Carlos Dungas lag røk nemlig ut allerede i gruppespillet, etter å ha tapt 1-0 for lille Peru.

Mye nesten

I OL øyner derimot brasilianerne sjansen til å hente et gull de har vært nær mange ganger. Store spillere som Ronaldinho, Rivaldo og nettopp Neymar har forsøkt tidligere, men gang på gang har Brasil kastet bort favorittstempelet i OL.

I London for fire år siden, tapte Brasil, med Neymar på laget, finalen mot Mexico. Det oppsummerte på en måte Brasils OL-historie på fotballbanen. De gulgrønne har foruten sølvet i 2012, også tatt sølv i 1984 og 1988. I 1996 og 2008 ble det bronse.

- Jeg er klar over at Brasil aldri har klart å ta gull i OL tidligere, og vi kommer til å gjøre alt for å vinne. Det er ganske spesielt at fotballandet Brasil aldri har vunnet dette gullet, sier Neymar .

Kjente spillere

Brasilianerne er uansett - som vanlig - favoritter. Foruten Neymar, er Beijing-spilleren Renato Augusto (25) og den relativt ukjente keeperen Weverton med som de tre overårige spillerne i Brasils tropp.

Blant andre kjente navn i Brasils tropp, som stort sett består av hjemlige talenter, finner vi Paris Saint-Germains Marquinhos, Barcelonas Rafinha og Lazios Felipe Anderson.

Det er uansett Neymar alle - naturligvis - forventer mest av.

- Neymar er spesiell, han er en av verdens beste spillere. Alle lag har bruk for en spiller som ham. Han vil bety mye for oss, og jeg tror han vil kunne lede de yngre spillerne i troppen, sier Rogerio Micale, som leder Brasil i OL.

Sterk tysk tropp

Under VM for to år siden var det altså de tyske verdensmestrene som satte en effektiv stopper for gullet brasilianerne drømte om. I OL er det ikke umulig at tyskerne - nok en gang - kommer til å ødelegge for Brasil.

Tyskerne kommer til Rio med et av de sterkeste mannskapene, i hvert fall på papiret. I den tyske troppen finner vi blant andre Sven Bender (Borussia Dortmund), Lars Bender (Bayer Leverkusen), Serge Gnabry (Arsenal), Nils Petersen (Freiburg), samt en rekke stortalenter fra Bundesliga.

Brasil er i gruppe med Sør-Afrika, Irak og Danmark. Vertsnasjonen OL-åpner mot Sør-Afrika i Brasilia på torsdag.

  • OL-finalen spilles på Maracana i Rio 20. august.