Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

VM-favoritt: - Jeg går 110 prosent for dette

Men da må Michael Matthews slå Alexander Kristoff.

EN FARLIG MANN: I Schwarzenbach setter her Michael Matthews både Greg Van Avermaet og Peter Sagan på plass. Kan han gjøre det samme med verdenseliten, og Alexander Kristoff, i Richmond? FOTO: Jean-Christophe Bott/Keystone via AP
EN FARLIG MANN: I Schwarzenbach setter her Michael Matthews både Greg Van Avermaet og Peter Sagan på plass. Kan han gjøre det samme med verdenseliten, og Alexander Kristoff, i Richmond? FOTO: Jean-Christophe Bott/Keystone via AP Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(procycling.no): Med 9 mann, og en solid stamme profesjonelle sykkelryttere innenfor egne landegrenser, vil Australia stort sett alltid nevnes blant favorittene foran et VM.

I fjor var Simon Gerrans kjempefavoritt etter at han vant begge oppkjøringsrittene i Quebec og Montreal. I år har 35-åringen vært svært uheldig med skader, og etter et anonymt Vuelta a Espana, er det vanskelig å vite hvor mannen står.

• Glad i sykling? Bli venn med procycling.no på Facebook!

Gerrans er den klatresterke rytteren som infiltrerer en gruppe sterke klassikerryttere, og gjerne slår dem i spurten.

Til en ren massespurt har «the aussies» Michael Matthews.
 
Imponerende vårsesong Heller ikke 24-åringen fra Canberra har hatt noen strømlinjeformet sesong.

For å ta det positive først, så syklet han to dager rundt med rosa ledertrøye i giroen. Med den på overkroppen vant hans også den kuperte avslutningen i Rapallo foran nesa til Fabio Felline og Philippe Gilbert.

Før han kom så langt, syklet han en imponerende vårsesong. I Paris-Nice bar han ledertrøya etter seieren på den tredje etappen, der slo han også Alexander Kristoff i spurten.

Milano-Sanremo ga tredjeplass, Brabante Pijl andreplass — og i Amstel Gold Race ble han kun slått av Michal Kwiatkowski og Alejandro Valverde.

• Les Nordhaugs VM-vurdering: - Vi drar til VM for å vinne

Orica-Green EDGE-rytteren beviste at han er en mann som tåler tøffe ritt over 25-26 mil, altså noe av det samme han skal bryne seg mot i Richmond.

Skummelt god i comebacket Men det er ikke bare plusser, heller. På den tredje etappen i Tour de France krysset han målstreken på Mur de Huy 21 minutter og 38 sekunder bak Joaquim Rodriguez.

Den svært dramatiske etappen endte med at fire mann brøt etter massevelt, deriblant Gerrans som gikk ned i sin fjerde velt i løpet av 2015-sesongen.

Matthews fullførte faktisk touren med brudd i ribbeina. Den siste uka maktet han også å tilrive seg to topp 10-plasseringer.

Dermed fikk han kilometerne han trengte på veien mot høsten og årets VM. Men så ble det også stille rundt australieren.

I fem uker holdt han seg unna konkurransesykkelen inntil han brøt vannoverflaten med etappeseier og poengtrøye i Tour of Alberta.

Matthews var tilbake.

Matthews: - Min store muliget I forrige uke vekket WorldTour-rittene i Quebec og Montreal sykkelverdenens interesse.

Rigoberto Uran vant Grand Prix de Quebec, foran et halsende hovedfelt med Matthews og Kristoff som de to neste i rekken.

• Les også: Wellens knep seieren i Montreal

I Montreal var løypa enda tøffere. Kristoff imponerte og ble nummer 29, snaue minuttet bak Tim Wellens.

Matthews var enda sterkere, satt i en gruppe lengre framme og var bare 12 sekunder bak vinnerbruddet, på en 19.-plass.

I Richmond er løypeprofilen snillere, men rittet tøffere og lengre. Det bør være en god mulighet for australieren.

- Denne sesongen er min store mulighet til å gå etter regnbuetrøya. Jeg går 110 prosent inn for det, og er mer fokusert enn jeg noen gang har vært.

- Forhåpentligvis får jeg en kapteinsrolle for Australia, og jeg håper de backer meg 100 prosent for å få den trøya, sa Matthews til cyclingnews.com.

Frydet seg over Kristoff-tap At Australia får blod på tann, og etter hvert vil bestemme seg for å samle det i finalen for en gullspurt av Matthews, er også godt nytt for Norges del.

Dette er et moment procycling.no-bloggerne i spalten «Fire tanker og en spådom» alt har tatt for seg.

«Et ivrig australsk mannskap som gjør at Norge kan spare Boasson Hagen, Nordhaug og kanskje Bystrøm så lenge som overhodet mulig, vil gjøre drømmen om et norsk gull lang mer realistisk», skriver bloggerne.

• Les hele bloggen her!

Det høres selvsagt forlokkende ut, men det reiser også et par spørsmål:

- Norge ankommer også Richmond med en favoritt, så hvor lenge kan våre ryttere spare seg før de blir nødt til å bidra?

- Og hvis det ender opp i en slags massespurt, vil da Kristoff være sterk nok til å hamle opp med Matthews?

Sistnevnte spørsmål svarer bloggerne slik på (innledet med «Derfor var Michael Matthews andreplass i Quebec svært gledelig»:

«Litt fordi han viste at VM-formen er der og at han har kapteinspotensial på et sterk, australsk lag. Vel så mye fordi han slo Kristoff i spurten. Det gjør han ikke i Richmond om de de kommer sammen inn på oppløpet».

Duellene Kristoff har pleid å vinne Ettersom Matthews er 24 år og Kristoff er 28, er det naturlig at nordmannen har et godt tak på ham i avslutningene.

Kristoff er i ferd med å nå sin full rekkevidde kapasitetmessig og har fortsatt mer enn nok fart i beina til å spurte ifra de fleste.

Matthews går bedre i bakkene, noe som gjør at han blant annet har gått fram og vunnet etappeseirer i Giro d´Italia nordmannen bare kan drømme om.

En del seirer han tar, er altså utenfor Katjusja-rytterens rekkevidde. Dette var for eksempel tilfellet under etappe 3 av årets Tour de Suisse.

Her vant Matthews foran Peter Sagan og Greg Van Avermaet, mens Kristoff trillet rolig i mål på en anonym 137.-plass.

Men dette er også sesongen hvor australieren har begynt å slå Stavanger-mannen ved enkelttilfeller. Quebec er allerede nevnt, men også under to flate enkeltetapper under Paris-Nice i år, gikk Orica-rytteren seirende ut av duellene.

Den første etappen i samme ritt vant dog Kristoff. Og «historisk sett» (da med aldersforskjellen i bakhodet) taper han svært sjelden på flat mark mot Matthews.

Kristoff har en fantastisk vinnervilje, og evne til å ta ut det aller siste i viktige konkurranser. Vi skal selvsagt heller ikke se i bort ifra nordmannens fanatsiske sesong med 20 seirer, deriblant Flandern rundt.

Matthews nyter på sin side godt av å ha et fantastisk lag rundt seg. Når du kan velge din støtte blant ryttere som Simon Clarke, Heinrich Haussler, Jay McCarthy, Adam Hansen, Mathew Hayman, Mitchell Docker og Rory Sutherland, vil det bare vært dumt å utelukke australsk seier i Richmond, også.

Og så har man alltids muligheten for at Matthews kan forsøke å gå etter gruppa med Greg Van Avermaet, Philippe Gilbert og Michal Kwiatkowski over de siste bakkene.

Hva gjør du da, Alexander Kristoff?

PS! Under fjorårets VM i Ponferrada, i en løype som også burde ha favorisert Matthews, ble australieren nummer 14 - mens Kristoff ble nummer åtte. Duoen ble sittende i samme gruppe inn til mål, men kom altså for sent til å stikke av med topplasseringene.

(Artikkelen er levert av sykkelnettsted www.procycling.no!)

IKKE ETTER PLANEN: Michael Matthews gikk ned i en stygg velt på etappe 3 av Tour de France. Resten av rittet handlet om å overleve. FOTO: AFP PHOTO / JEFF PACHOUD
IKKE ETTER PLANEN: Michael Matthews gikk ned i en stygg velt på etappe 3 av Tour de France. Resten av rittet handlet om å overleve. FOTO: AFP PHOTO / JEFF PACHOUD Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!