Megan Rapinoe:

VM-finaledagen skaper raseri

Fotballmenyen på søndag viser: VM-finale, Copa America-finale og Gold Cup-finale. Det misliker flere.

REAGERER: USA-spiller Megan Rapinoe mener VM-finalen ikke burde dele søndagen med finalen i Copa America og Gold Cup. Foto: NTB Scanpix
REAGERER: USA-spiller Megan Rapinoe mener VM-finalen ikke burde dele søndagen med finalen i Copa America og Gold Cup. Foto: NTB ScanpixVis mer

USA og Nederlands kvinnelag møtes til VM-finale søndag klokka 17. Noen timer seinere spiller Brasil - Peru (herrer) finale i Copa America, før Mexico - USA møtes i Gold Cup-finalen (CONCACAF).

Enkelte mener det er problematisk at tre finaler er lagt til omtrent samme tid. Blant kritikerne er USAs stjernespiller Megan Rapinoe.

- Det er latterlig og skuffende, sier Rapinoe, gjengitt av nyhetsbyrået AP.

Kritikken går på at de tre finalene stjeler oppmerksomhet fra hverandre.

- Jeg skjønner ikke hvorfor det er så stor motstand mot å satse alt på kvinner. Jeg synes det er åpenbart at kvinnelige idrettsutøvere ikke behandles likt - med samme omsorg, finansiell støtte og alt annet som herrene har, sier Rapinoe videre.

Det internasjonale fotballforbundet, FIFA, forstår ikke kritikken. I en uttalelse skriver FIFA at de mener det har motsatt effekt av det Rapinoe påstår. Fotballforbundet mener de vil gi alle et løft med tre finaler innenfor noen timer.

- Det er en sjelden og spennende begivenhet, skriver FIFA.

For oss som bor i Norge, vil søndagsprogrammet se slik ut:

Klokka 17: VM-finale kvinner.

Klokka 22: Finale Copa America.

Klokka 03: Finale i Gold Cup.

VM først ute

Ifølge AP var det VM-finalen som først ble satt til å være søndag 7. juli 2019. Dette skal ha blitt annonsert 18. september 2017, der det endelige programmet ble satt 9. februar 2018.

CONCACAF (Gold Cup) offentliggjorde finaledatoen 27. september 2018. Copa America kom med den siste bekreftelsen så seint som 18. desember i fjor.

Den tidligere fotballspillere Aly Wagner var lenge en profil på USA. Nå jobber hun i Fox som ekspert. Hun støtter Rapinoes kritikk.

- Det er forferdelig. Det er forstyrrende for meg at fotball-VM for kvinner ikke har sin egen dag der finalen blir høydepunktet. De hadde ikke våget å gjøre dette i VM for herrer. Hvorfor gjør de det i et VM for kvinner? spør Aly Wagner.

Mye omtalt

Årets fotball-VM i Frankrike blir uansett regnet som en suksess for fans og tilskuere. Norges kvinnelandslag i fotball har aldri tidligere fått så mange medieoppslag i forbindelse med et mesterskap som i år.

I tillegg til gode TV-tall, har mesterskapet generert en historisk stor omtale i norske medier generelt, meldte Medier24 nylig.

- Analysen viser at årets VM i fotball for kvinner vil sette ny rekord i medieomtale. Når vi er kommet til kvartfinalene er det publisert rett i overkant av 4000 medieoppslag knyttet til mesterskapet. Til sammenlikning ble hele mesterskapet i 2015 omtalt i 3700 oppslag totalt, sier analysesjef Guro Lindebjerg i Retriever til Medier24.

RUNDLURER SPILLEREN: Dommeren Fernanda Colombo later som hun skal dele ut et gult kort, men gjør noe helt annet. Tilbakemeldingene i etterkant har imidlertid ikke bare vært positive... Reporter: Fredrik N. Filtvedt / Dagbladet TV. Vis mer

På det meste fulgte 900.000 seere med på kvartfinalen mellom Norge og England (0-3). I snitt så 750.000 kampen på TV 2 og TV 2 Sumo. 718.00 så kampen på TV 2, mens 31.000 fulgte med på kampen via TV 2 Sumo.

På det meste fulgte 868.000 seere kampen på TV 2 mot slutten av første omgang.

- Det norske laget vinner ikke VM, men de har vunnet det norske folk. Det å avslutte VM for Norges del med rekordtall er et godt bilde på den begeistringen jentene har skapt gjennom mesterskapet, sier sportsredaktør Vegard Jansen Hagen i TV 2.

På det meste fulgte 895.000 åttedelsfinalen mot Australia på TV 2. I snitt hadde den kampen 667.000 seere.

Helgas VM-fotball følger du her:

England - Sverige , bronsefinale i VM.

Lørdag kl. 17 på NRK 2

USA - Nederland, finale i VM.

Søndag kl. 17 på NRK 1