VM for nordmenn

Tro ikke at hele verden bryr seg om det som skjer i Val Di Fiemme.

I amerikanske aviser spanderer de nok en notis på kombinertvinner Johnny Spillane i morgen. Men mer blir det neppe. Skisport, bortover, er ikke stort i USA.

Ikke i så mange andre land heller.

Ingen italienske TV-kanaler viste repriser etter jakstarten søndag. Det var fotball for alle penga. De som ikke har ballrettigheter, kjørte fullt fokus på sine lettkledde dansere med bare mager i direktestudio.

Her er ski bare et fjellfenomen på grensa til Østerrike. For 60 euro kommer du inn på alt i VM, 13 dager og 19 konkurranser.

Du betaler gjerne mer for å se Norge mot Bosnia på Ullevaal. I VM er det billig fordi få vil betale for å se.

Unntaket er hoppkonkurransene. Stadion i Predazzo er fullpakket hver gang. Under storbakkehoppingen forrige søndag hadde polakker, finner og slovenere kjørt hundrevis av mil får å se sine gutter sveve.

Ellers er det mest norske stemmer å høre i VM. På skistadion i Lago er det tre små tribuner. Den ene er for norske sponsorturister. Den andre for VIP-sponsorer, som Bjørn Dæhlie.

Den tredje, og den eneste som ikke er satt opp for anledningen, er forbeholdt de nordiske kongene og deres venner. Og den norske skiadelen.

Ni av ti italienere har på seg rød bobledress. De betyr at de jobber i VM.

I hovedbyen Cavalese i Val Di Fiemme er det stille om kveldene. Hvis du ikke hører Dan Børge Akerø hoje fra NRK-studioet ved siden av hovedgata i nitida.

Dit kjøres bussene om kvelden. Sponsorbussene som sperrer de trange gatene. Med tusenvis av nordmenn som ferierer gratis på regning til gode forretningsforbindelser.

De har sin egen pub, La Stua. Der koster ølen seks euro. Vanlig pris er to. Nikkers og øl, dansband, flagg og firmacapser. Der har du et annet norsk VM i Val Di Fiemme.

Og har den norske gjengen ikke fått nok om natta, tar de konjakkflaska med på skistadion morgen etter. De hygger seg.

En av sponsorgjestene haiket til tremila med Dagbladet fredag. Han har allerede vært på Alpin-VM i vinter. Som gjest.

Og om to år er det på'n igjen. I Oberstdorf.

Det blir også en fest på norsk. Uansett om løperne tar gull.

Også der snakker speaker'n på stadion norsk.

Heia Norge!