Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

VM-gull til Frankrike - raser etter skandale

Frankrike slo Kroatia 4-2 i VM-finalen. Men fire banestormere skaper raseri. - Få vekk skiten.

FINALE: Assisterende landslagstrener Per Joar Hansen og Juventus-proff Ingvild Isaksen oppsummerer VM-finalen. Programleder: Nicolai Delebekk / Video: Stian Pedersen Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
  • Frankrike – Kroatia 4–2

MOSKVA (Dagbladet): Frankrike er verdensmester i fotball etter å ha slått Kroatia 4-2. Selvmål, Antoine Griezmann, Paul Pogba og Kylian Mbappé - i den rekkefølgen - sørget for den franske triumfen.

Kroatia var gode i store perioder av kampen, men Frankrike var giftigst. Dermed lyktes det ikke for Kroatia i lagets første VM-finale noen gang.

Rundt åtte minutter ut i andre omgang skjedde det som ikke skulle skje på Luzjniki stadion i Moskva. Fire personer - angivelig fra den feministiske gruppa Pussy Riot - klarte å storme banen.

SKANDALE: Fire banestormere skaper raseri. Her er en av dem borte hos Kylian Mbappé. Foto: NTB scanpix
SKANDALE: Fire banestormere skaper raseri. Her er en av dem borte hos Kylian Mbappé. Foto: NTB scanpix Vis mer

Dette var en skandale, foran øynene på blant andre president Vladimir Putin.

På sosiale medier skrek folk opp om hva hvis det hadde vært terrorister. Rundt banen sto det vakter på hver meter, likevel klarte banestormerne å ta seg inn.

På svensk TV var kommentatorene rasende:

- Lovren (Dejan) var nesten i håndgemeng med en av dem. Han fikk seg en skikkelig trykk, sa Glen Strömberg.

EKSTASE: De franske spillerne jubler med supporterne etter kampen. Foto: NTB scanpix
EKSTASE: De franske spillerne jubler med supporterne etter kampen. Foto: NTB scanpix Vis mer

Kollegaen, Chris Härenstam, tordnet:

- Herregud, få vekk skiten!

Men til syvende og sist tok det ikke gleden vekk fra de franske spillerne. Nøyaktig 20 år etter at de ble verdensmester på hjemmebane, gjorde de det igjen.

Trist syn

Og for en dag det var i Moskva.

Det tristeste synet før kampen var supporterne til Tyskland og Brasil. Det var tydelig at en del hadde beregnet finalebillett og bestilt en Moskva-helg på forhånd.

Men slik skulle det ikke gå. I stedet ble det to lag ikke veldig mange eksperter hadde tippet på forhånd. Og i alle fall ikke Kroatia, som var i sin første finale noen gang.

Luzjniki stadion kokte. Ingenting er større enn en VM-finale, verken for spillere eller publikum.

Frankrike var favoritt. Hør bare på den offensive trioen laget kunne stille med: Olivier Giroud, Antoine Griezmann og Kylian Mbappé. Men for all del, Kroatia hadde også sine navn: Luka Modric, Ivan Perisic og Mario Mandzukic.

SKANDALE: VM-finalen måtte stoppes da fire personer stormet banen i Moskva. Video: AP DV Vis mer

De kroatiske supporterne dominerte lydnivået i innledningen av kampen. De var også klart flest på tribunen, og hadde mest å juble for i starten. Frankrike åpnet tamp – nesten litt nervøst – og fikk ikke i gang sine offensive krefter.

Hvem Vladimir Putin holdt med der han satt i en stol sammen med FIFA-president Gianni Infantino, er vanskelig å si. Men stolen så i alle fall god ut, og du kan bare tenke seg sikkerhetsnivået som må ha vært på og rundt stadion.

Selvmål

Først et drøyt kvarter ut i kampen skulle Frankrike ha noe å by på offensivt. Først viste Mbappé hva han er god for med en herlig dragning på høyrekanten. Så fikk Frankrike frispark fra rundt 25 meter. Griezmann var mannen på dette. Han sendte en hard ball mot Kroatias mål. Ballen touchet hodet til Mario Mandzukic og gikk inn.

Såpass mye retningsforandring fikk ballen at det ble notert som selvmål, selv om Griezmann til de grader var delaktig i målet. Ledelsen var ufortjent ut fra det som skjedde innledningsvis, men dette var også litt typisk Frankrike.

PROMINENT: FIFA-president Gianni Infantino holder president Vladimir Putin med selskap i stolen. Til venstre: Den franske presidenten Emmanuel Macron. Til høyre: Kroatias president Kolinda Grabar-Kitarovic. Foto: NTB scanpix
PROMINENT: FIFA-president Gianni Infantino holder president Vladimir Putin med selskap i stolen. Til venstre: Den franske presidenten Emmanuel Macron. Til høyre: Kroatias president Kolinda Grabar-Kitarovic. Foto: NTB scanpix Vis mer

Skulle de nå tillate seg å ri på ledelsen kampen ut? Var dette hva vi skulle få av mål i VM-finalen 2018?

Offensive

Nei, på ingen måte. Kroatia fortsatte å være offensive og friske. Bare ti minutter etter kalddusjen kom utlikningen. Et frispark utenfor 16-meteren involverte flere kombinasjoner og endte til slutt hos Ivan Perisic. Han kjørte en utsøkt dragning ved 16-meterstreken og skjøt knallhardt til venstre for Frankrikes keeper Hugo Lloris. 1–1.

Samme Perisic hadde direkte uflaks da en Frankrike-corner touchet hånda hans. De franske spillerne ropte på hands, men dommer Néstor Pitana vinket spillet videre.

JUBEL: Paul Pogba sendte Frankrike opp i 3-1. Foto: NTB scanpix
JUBEL: Paul Pogba sendte Frankrike opp i 3-1. Foto: NTB scanpix Vis mer

Men så – rett etterpå – fikk han en beskjed på øret. VAR-kontoret hadde sett situasjonen om igjen, og anbefalte Pitana å gjøre det samme. VAR-tegnet kom. Pitana virket en smule usikker da han stirret på skjermen. Men til slutt kom straffetegnet.

Griezmann fintet ut Danijel Subasic og sendte Frankrike opp i 2–1.

Banestormere

Kroatia fortsatte å presse etter pause, men klarte ikke å score.

Det mest dramatiske som skjedde i de påfølgende minuttene var fire banestormere på Luzjniki stadion. De var kledd i uniform, og hadde åpenbart klart å lure det enorme sikkerhetsoppbudet. Det skulle ikke være mulig, fordi på hver meter rundt banen sto det folk og passet på. Til slutt ble banestormerne tatt, uten at de gjorde fysisk skade.

Og - etter 59 minutter - kom et vitalt øyeblikk i kampen. Mbappé ble sendt ut på en lang løpetur på høyrekanten. Han fikk avlevert ballen til Griezmann, som igjen sendte den videre til Paul Pogba. Manchester United-spilleren trengte to forsøk og lyktes på det siste.

JUBEL: Flere tusen franskmenn møtte opp for å se VM-finalen utendørs i Paris. Slik så det ut under kampen. Video: AP / CNN Vis mer

Da Mbappé banket inn 4-1 seks minutter seinere på et velplassert skudd fra 20-25 meter, virket finalen avgjort. Men ikke for det: Mario Mandzukic reduserte til 2-4 med rundt 20 minutter igjen av ordinær tid, da var det et slags håp igjen.

Men Kroatia klarte aldri å komme tilbake.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!