VM-gull til Hoff og Borch

Ledet fra start til mål i dobbeltsculler.

 SEIERSBRØLET:  Nils Jakob Hoff (til venstre) og Kjetil Borch jubler etter å ha tatt et overlegent rogull. Foto: Esther Verburg/Roforbundet.
SEIERSBRØLET: Nils Jakob Hoff (til venstre) og Kjetil Borch jubler etter å ha tatt et overlegent rogull. Foto: Esther Verburg/Roforbundet.Vis mer

De kronet dermed en stor helg for norsk rosport.

Lørdag vant Are Strandli og Kristoffer Brun lettvekt dobbeltsculler. Det var det første norske VM-gullet i roing på ti år.

Det neste ventet bare et døgn senere. Nils Jakob Hoff og Kjetil Borch gikk hardt ut i finalen og ledet med over halvannet sekund på litauiske Rolandas Mascinskas og Saulius Ritter allerede etter første 500 meter.

- Vi trodde ikke på det før det siste åretaket. Da vi krysset mål, ble jeg helt gal, sa Hoff, som reiste seg opp i båten og viftet med åren for å takke publikum.

De økte luken med et sekund fram til passering halvveis, da argentinske Cristian Rosso og Ariel Suarez var oppe på 2.-plass. På siste halvdel spiste konkurrentene seg litt innpå, men ikke så mye at det var alvorlig fare på ferde.

-Dette er en fantastisk ny start for norsk roing, og vi må takke vår svenske trener Johan Flodin, sa Hoff.

Mascinskas/Ritter var 1,68 sekund bak ved passering 1500 meter og 1,36 sekund bak i mål. Rosso/Suarez sprakk og endte nest sist i finalen. Francesco Fossi og Romano Battisti fra Italia avsluttet sterkt og tok bronsen.

Borch og Hoff kom til finalen som favoritt etter å ha imponert med beste tid både i forsøksheat og semifinale.

De ble nummer sju i OL i fjor, og er en av de få båtene i dobbeltsculler som har uendret mannskap siden da.

Tidligere søndag ble Tale Fiskerstrand Gjørtz nummer fem i B-finalen i singlesculler kvinner og dermed nummer 11 totalt i VM. Ved siden av de to VM-gullene er det blitt norsk sølv under mesterskapet i Chungju i Sør-Korea. Birgit Skarstein sørget for det i AS-singlesculler (Arms and Shoulders).

(NTB)

VM-GULL: Kjetil Borch og Nils Jakob Skulstad Hoff.
Foto: Erik Johansen / NTB scanpix
VM-GULL: Kjetil Borch og Nils Jakob Skulstad Hoff. Foto: Erik Johansen / NTB scanpix Vis mer