HISTORISK: Marit Bjørgen tok sitt 15. VM-gull, og er med det den mestvinnende i VM-historien. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet 
HISTORISK: Marit Bjørgen tok sitt 15. VM-gull, og er med det den mestvinnende i VM-historien. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

VM-gull til Marit Bjørgen etter thriller-avslutning

- Ingen er større i VM-historien.

LAHTI/OSLO (Dagbladet): Marit Bjørgen var den store favoritten til å ta Norges andre VM-gull etter at Maiken Caspersen Falla vant sprintgull torsdag. Og skidronninga innfridde.

I målområdet etterpå traff hun samboer Fred Børre Lundberg (47) og sønnen Marius (1). Da ble det både tårer og latter om hverandre. Bjørgen hadde allerede tatt til tårene i seiersintervjuet da lille Marius ble nevnt.

Med seier tok Marit Bjørgen samtidig sitt 15. VM-gull - noe som er ny rekord. Hun passerte russiske Jelena Välbe som har fjorten VM-gull.

- Det var vanskelig. Jeg var litt bak da jeg skiftet ski, men jeg følte meg bra. Jeg trodde kanskje jeg hadde litt bedre avslutning enn henne, sier Bjørgen til arrangøren.

GULLKYSSET: Marit Bjørgen omfavner sønnen Marius etter VM-triumfen. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
GULLKYSSET: Marit Bjørgen omfavner sønnen Marius etter VM-triumfen. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

Live-published photos and videos via Shootitlive

Da Bjørgen snakket med NRK på direkten etterpå, og reporteren nevnte sønnen Marius, kom tårene.

- Jeg er utrolig glad og fornøyd med at jeg lyktes så godt. Jeg følte meg sterk og hadde troen på at jeg var hakket bedre i en avslutning, sier Bjørgen, som altså tar VM-gull 14 måneder etter fødselen.

36-åringen tenker ikke over at hun er mestvinnende i VM, men fokuserer mer på lagvenninne Therese Johaug, som er utestengt.

- Man tenker ikke så mye over antall medaljer som aktiv, da gjelder det å legge ting bak seg og se framover, men jeg er glad og fornøyd over medaljen i dag. Det er en medalje jeg vil dele med Therese Johaug også, sier en gråtkvalt Bjørgen.

- Før jeg reiste til VM sa jeg at jeg skulle gå for deg. Jeg savnet henne der ute i starten. Hun er en offensiv jente. Jeg hadde henne i bakhodet. Det var en medalje for Therese også, sier hun videre.

Thriller-avslutning

Dagens løp ble mer spennende enn mange hadde sett for seg. Hjemmehåpet Krista Parmakoski hang på Bjørgen helt til det gjenstod noen hundre meter.

Opp den siste bakken rykket Bjørgen, og fikk noen verdifulle meters forsprang. Et forsprang hun aldri ga fra seg. Parmakoski var på sin side jublende glad over VM-sølv.

Charlotte Kalla knuste Heidi Weng og fikk en oppløftende bronse for svenskene. De to holdt lenge følge med tetduoen, men måtte slippe med noen kilometer igjen. Astrid Uhrenholdt Jacobsen blie nummer ni (1.11 bak) og Ingvild Flugstad Østberg nummer 19 (2.12 bak).

Liveoppdatering:

15 kilometer (mål): Bjørgen vinner! Parmakoski tar sølv!

- Ingen er større i VM-historien, sier NRK-kommentator Jann Post.

Charlotte Kalla går inn til bronse, 22,5 sekunder bak Bjørgen. Heidi Weng blir nummer fem, mens Astrid Uhrenholdt Jacobsen blir nummer ni og Ingvild Flugstad Østberg nummer 19.

14, 5 kilometer: Bjørgen får noen meter på Parmakoski noen hundre meter fra mål! Er dette avgjørelsen? Det skiller rundt tre-fire sekunder nå mellom duoen. Parmakoski har ikke gitt opp, men dette går mot norsk VM-gull!

13,6 kilometer: Parmakoski forsøker å rykke fra i bakken, men Bjørgen henger på som en klegg! Får vi et spurtoppgjør her da? Dette blir drama! Det er 1,4 kilometer igjen.

12,5 kilometer: Parmakoski drar nå. Forsøker Bjørgen å spare krefter? Bak har Kalla fått mange sekunder til Weng. Det er 18 sekunder som skiller de to nå.

11,25 kilometer: Parmakoski ser ut som hun har bedre ski enn Bjørgen. Hun glir iallfall lett opp i ryggen hennes i nedoverbakker. Tetduoen har hele 28,9 sekunder ned til Kalla og Weng nå. Heidi Weng slipper til Kalla. Det ser ut som det blir den sure fjerdeplassen på den norske jenta.

9,8 kilometer: Det er Bjørgen som drar Parmakoski, som på sin side er klistret i ryggen på skidronninga. Det er lite som tyder på at de andre utøverne vil ha en sjanse til å stoppe disse to. Bjørgen forsøker å rykke ser det ut til, men det lykkes ikke. Kalla er 16 sekunder bak tetduoen, mens Weng er like bak Kalla igjen.

8,8 kilometer: Bjørgen og Parmakoski har fått en luke på ti og elleve sekunder på Kalla og Weng. Det ser ut som VM-gullet står mellom disse to. Jacobsen er 43 sekunder bak på en tiendeplass.

8,0 kilometer: Kalla og Weng sliter etter skibyttet. Marit Bjørgen og Krista Parmakoski får en luke! Hjemmehåpet ser også sterk ut.

- Er litt skremt av Parmakoski, sier Aukland i NRK-studio.

7,4 kilometer: Bjørgen, Parmakoski, Kalla og Weng. Tre av disse vil få medalje ser det ut til. Bjørgen kløner litt med skiene under skibyttet, og er fem sekunder bak Parmakoski som leder. Det er 14 sekunder ned til femteplassen.

5,8 kilometer: Marit Bjørgen er framme og drar nå. Det er fire stykker som har fått en luke til de øvrige. Kalla, Parmakoski og Weng henger i ryggen på Bjørgen. Det er 10 sekunder ned til Anne Kyllönen på femteplass. Det er stor sprekk i feltet.

4,9 kilometer: Parmakoski passerer først med Bjørgen og Kalla like bak. Weng forsøker å henge med, og er 2,9 sekunder bak teten. Jacobsen er sju sekunder bak, mens Østberg er hele 27 sekunder bak. Det har blitt bråstopp for henne.

3,75 kilometer: Bjørgen sprenger feltet her nå. Hun har med seg Parmakoski, Weng og Anna Haag. De fire får en liten luke. Jacobsen og Østberg er blant dem som slipper.

2 kilometer: Igjen er det Kalla som passerer først, med Weng og Bjørgen i ryggen på svensken. Flugstad Østberg og Jacobsen slipper litt, og er fire sekunder bak teten. Så faller plutselig Charlotte Kalla! Hun må bruke mye krefter på å komme seg opp igjen.

- Hun er stressa nå, sier NRK-ekspert Fredrik Aukland om Kalla.

1,1 kilometer: Charlotte Kalla kommer først til det første passeringspunktet. Alle de fire norske er innenfor de ti fremste løperne. Allerede begynner feltet å sprekke opp. Løperne i front holder stor fart nå.

Løpet er i gang, og Marit Bjørgen ønsker at det skal gå fort fra begynnelsen. Fem jenter faller tidlig, ingen av forhåndsfavorittene er blant dem. Bjørgen er allerede i front etter noen hundre meter.

Marit Bjørgen forteller før start at hun går dagens løp for Therese Johaug.

- Ja, det gjør vi helt klart. Vi har savnet henne hele vinteren, og vi skal gå for Therese i dag, sier Bjørgen til NRK.

Kan bli historisk

Med den formen Bjørgen har vist de siste ukene, er de fleste enige om at det bare er en gedigen smørebom som kan koste henne det 15. VM-gullet i dag.

Været i Lahti i dag er kaldt og lettskyet. Det er med andre ord ikke så mye som tyder på en smørebom på forhånd.

Bjørgen er allerede mestvinnende VM-løper, men også russiske Jelena Välbe har fjorten VM-gull. Med femten vil altså Bjørgen trone alene på toppen av den statistikken.

Det er skiatlon som står på menyen i dag, der utøverne først går klassisk langrenn og bytter ski halvveis til fristil. Kvinnene går 2 x 7,5 km og disse norske jentene står på startstreken (startnummer i parentes):

Heidi Weng (1), Ingvild Flugstad Østberg (2), Marit Bjørgen (4) og Astrid Uhrenholdt Jacobsen (14).

Bjørgen-dominans

Det er sjuende gang øvelsen avholdes i VM. Regjerende VM-mester, Therese Johaug, er som kjent ikke i Lahti. Astrid Uhrenholdt Jacobsen tok et overraskende sølv foran hjemmehåpet Charlotte Kalla i Falun for to år siden.

Fellesstart med skibytte er en øvelse Bjørgen har dominert i mange år. Bortsett fra Johaugs gull i Falun for to år siden, har Bjørgen hentet de fire foregående mesterskapsgullene på øvelsen.

Bjørgen vant VM i 2011 og 2013 på denne distansen, i tillegg tok hun OL-gullene i 2010 og 2014.

Kamp om medaljene

Kampen om de andre medaljene i dag er derimot mer spennende. Heidi Weng og Charlotte Kalla nevnes av ekspertene som de heteste kandidatene til pallen, men også hjemmehåpet Krista Pärmäkoski og Ingvild Flugstad Østberg er reelle medaljekandidater.

I tillegg kommer amerikanske Jessica Diggins. Om Diggins henger med på den klassiske delen kan hun fort ta sin andre medalje i Lahti.

Også Astrid Uhrenholdt Jacobsen kan slå til, selv om oppladingen hennes har vært preget av sykdom og usikkerhet.

En siste joker er Stina Nilsson. Garantert revansjesugen etter det forsmedelige fallet i sprinten, og med en etappeseier i Tour de Ski fra en fellesstart med skibytte, er Nilsson kapabel til å være med helt oppe i toppen av dagens løp.

Norge står med to medaljer i Lahti-VM etter to sprintøvelser. Maiken Caspersen Falla gikk til topps for kvinnene på VMs første dag, mens Johannes Høsflot Klæbø fikk bronse i VM-debuten.