Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

VM-gull til Norge. Svensk rival knust

Marte Olsbu Røiseland leverte en perfekt etappe og sikret Norge gull på VM-stafetten.

SPORTSNYHETNE: Marte Olsbu Røiseland sikret gull med feilfri skyting i Anterselva. Vis mer

ANTERSELVA / OSLO (Dagbladet: Det norske kvinnelaget var store, store favoritter før dagens VM-stafett.

Alt annet enn seier ville være under de skyhøye forventningene laget har opparbeidet seg gjennom en lang seiersrekke.

Likevel var det noen usikkerhetsmomenter. Både Ingrid Landmark Tandrevold og Tiril Eckhoff har til tider levert under pari i mesterskapet, og stafett er (som kjent) stafett.

Dramatisk slutt

Norge leverte under forventningene på de tre første etappene, men var fortsatt med i gullkampen da brennhete Marte Olsbu Røiseland gikk ut på den siste og avgjørende etappen.

Polen lå i ensom majestet, men 40 sekunder bak jaget en gruppe med Tyskland, Norge, Sverige, Italia og Tsjekkia.

Her kunne alt skje.

Og på den første skytingen leverte Marte Olsbu Røiseland perfekt. Fem treff gjorde at Norge gikk ut sju sekunder bak Polen. Sverige hang også med.

SEIER: Marte Olsbu Røiseland sikret gull med feilfri skyting i Anterselva. Foto: Kristoffer Løkås. Vis mer

Inn på den siste skytingen hadde Norge og Sverige kvittet seg med Polen, og det ble et nabooppgjør om gullet.

Der var Marte Olsbu Røiseland helt overlegen. Hun plaffet ned fem blinker, og Sverige kollapset. Ut på den siste sløyfa hadde Røiseland 25 sekunder ned til Ukraina.

Det ga hun ikke fra seg. Norge tok gullet foran Tyskland og Ukraina.

- Dette var kjempegøy. Det var en intens sisterunde, hvor jeg og Hanna (Öberg) kjemper om gullet. Samtidig vet vi at de kommer bakfra. Vi ville ikke ha Denise Herrmann opp i ryggen. Da var det egentlig bare å skyte så raskt jeg kunne, og ta så mange sekunder som mulig, sier Marte Olsbu Røiseland til Dagbladet.

GULLGLISET: Marte Olsbu Røiseland, Tiril Eckhoff, Ingrid Landmark Tandrevold og Synnøve Solemdal. Foto: NTB Scanpix
GULLGLISET: Marte Olsbu Røiseland, Tiril Eckhoff, Ingrid Landmark Tandrevold og Synnøve Solemdal. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Knust Öberg

Det ble norsk jubel, men i målområdet lå svenske Hanna Öberg helt knust. Den svenske konkurrenten kollapset på den siste stående, og måtte for andre VM på rad innse at Norge ble for sterke.

Öberg måtte ut i strafferunde og mistet en mulig svensk medalje.

- Jeg får litt vondt av henne, jeg gjorde akkurat det samme selv, da får jeg ekstra vondt av Hanna som hadde muligheten. Jeg vet at det er dritkjipt, jeg har vært der selv, men det er skiskyting, sier Tiril Eckhoff til NRK. Hun tok seg tid til å trøste Öberg.

Olsbu Røiseland avslører overfor Dagbladet at det ikke var tilfeldig at hun satte i gang skytinga raskt da det hele skulle avgjøres.

- Jeg og Hanna har hatt mange dueller, og vet at hun er beintøff i hodet. Derfor prøvde jeg å ta førsteskiva og fyre av det første skuddet før henne, for å muligens psyke henne ut litt. Jeg vet ikke om jeg klarte det, men det psyket hvert fall meg opp, sier gullvinneren, som nå har tatt seks av seks medaljer i mesterskapet.

SKUFFET: Hanna Öberg var svært skuffet etter VM-stafetten. Foto: Kristoffer Løkås. Vis mer

Slik var stafetten

Etappe 1: Synnøve Solemdal gikk den første etappen for Norge, og leverte en god 1. etappe. 30-åringen måtte bruke ett ekstraskudd på den liggende skytingen, men plaffet ned fem blinker på den stående. Solemdal gikk også ok i sporet, og vekslet drøye 40 sekunder bak Italia.

LEVERET SOLID: Synnøve Solemdal. Foto: Berit Roald / NTB scanpix
LEVERET SOLID: Synnøve Solemdal. Foto: Berit Roald / NTB scanpix Vis mer

- Det var full krig fra start. Jeg har slitt litt på stå i det siste. Jeg har vært usikker. Jeg var nervøs, men det var godt å levere, sier Solemdal til NRK.

Etappe 2: Ingrid Landmark Tandrevold visste at det viktigste var at de 40 sekundene ikke ble noe mer, og hun leverte en klok 2. etappe. Etter fem solide skudd på den liggende skytingen hadde hun klatret til en fjerdeplass.

JAGET WIERER: Ingrid Landmark Tandrevold. Foto: NTB Scanpix
JAGET WIERER: Ingrid Landmark Tandrevold. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Avstanden opp til Italias Dorothea Wierer var fortsatt 40 sekunder. På den stående skytingen måtte Tandrevold bruke to ekstraskudd, og hun tapte tid opp til Italia.

Inn til veksling var avstanden opp til Italia 1 minutt og 11 sekunder. og mellom lå Russland og Polen.

- Jeg er fornøyd med egen etappe. Jeg fikk litt skjelven på stå, men fikk ned alle blinkene relativt kjapt. Det var en god etappe, sier Tandrevold til NRK.

TUNG ETAPPE: For Tiril Eckhoff. Foto: NTB Scanpix
TUNG ETAPPE: For Tiril Eckhoff. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Etappe 3: Tiril Eckhoff fikk ingen god start på dagens stafett. 29-åringen bommet på tre av de fire første skuddene, og plutselig var det fare på ferde.

Men Eckhoff beit tennene sammen og taklet presset, og unngikk strafferunde med et nødskrik.

En sterk opphenting, men Norge tapte fortsatt tid.

På den stående skytingen kollapser Italia, og Eckhoff fikk en god mulighet, men også hun sleit med skytingen og måtte ut i en ekstrarunde. Inn på den siste og avgjørende etappen vekslet Eckhoff 42 sekunder bak Polen. Tsjekkia, Italia, Tyskland, Russland og Sverige var også med i gruppen.

- Skuffet på egne vegne. Det var en skikkelig dårlig etappe, sier Eckhoff til NRK.

TI TREFF: Marte Olsbu Røiseland. Foto: NTB Scanpix
TI TREFF: Marte Olsbu Røiseland. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Etappe 4: Marte Olsbu Røiseland leverte fem treff på den liggende skytingen, og gikk ut sju sekunder bak Polen. Sverige fulgte like bak.

Inn på den siste skytingen hadde Norge og Sverige kvittet seg med Polen, og det ble et nabooppgjør om gullet.

Der var Marte Olsbu Røiseland helt overlegen. Hun plaffet ned fem blinker, og Sverige kollapset. Ut på den siste sløyfa hadde Røiseland 25 sekunder ned til Ukraina, og det ga hun ikke fra seg. Tyskland kapret andreplassen.

Hele Norges coronakart