VM i skiskyting i Hochfilzen

VM-gullet glapp med 0,7 sekunder for Thingnes Bø: - Helt forferdelig. Det er så vidt jeg klarer å stå her

Johannes Thingnes Bø (23) klarte bare nesten å kopiere bragden fra 2015. VM-gullet på sprinten i dag glapp med minst mulig margin.

BRAGD: Johannes Thingnes Bø skjøt perfekt og gikk raskt på sprinten i Hochfilzen, men VM-gullet glapp. Foto: Berit Roald / NTB scanpix
BRAGD: Johannes Thingnes Bø skjøt perfekt og gikk raskt på sprinten i Hochfilzen, men VM-gullet glapp. Foto: Berit Roald / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Vi skrur tiden ett år tilbake: VM i Holmenkollen. Sprint. Norges gulløvelse nr. 1 på herresiden i skiskyting. Martin Fourcade vant igjen. Greit, vi har sett det før. Men den store bragden: Ole Einar Bjørndalen tok VM-sølv i en alder av 42 år og startet sitt utrolige og uforståelig gode mesterskap på hjemmebane.

Det ble starten på en fest.

Nå er tidenes mestvinnende skiskytter blitt 43 år. Yngstemann Johannes Thingnes Bø, som ble nr. 4 på den overnevnte sprinten, er fremdeles ikke mer enn 23 år. I dag var han Norges heteste gullhåp. Men den største favoritten var verdensmester Martin Fourcade. 28 år og på sitt aller beste.

I dag var ikke franskmannens hode på plass. Bordet var dekket for Thingnes Bø, som leverte et superløp med ti perfekte treff. Det så ut til å gå mot VM-gull for 23-åringen fra Stryn, men gullutfordrer Benedikt Doll spiste sakte, men sikkert inn forspranget.

Det siste lille forsvant på oppløpet. Det siste lille manglet for lillebror Bø, som måtte nøye seg med sølvet. I mål var han bare 0,7 sekunder bak gullet. Fourcade tok bronsen til tross for to strafferunder.

UTSLITT: Johannes Thingnes Bø ga alt, men det holdt bare nesten til VM-gull. Foto: Berit Roald / NTB scanpix
UTSLITT: Johannes Thingnes Bø ga alt, men det holdt bare nesten til VM-gull. Foto: Berit Roald / NTB scanpix Vis mer

- Det er helt forferdelig surt å se på. Johannes ga alt, sier storebror Tarjei Bø til NRK.

- Det er så vidt jeg klarer å stå her nå. Jeg er helt kjørt. Det var brutalt. Rennet var veldig bra, men det er så klart surt, sier Thingnes Bø til statskanalen.

Ole Einar Bjørndalen leverte et sterkt løp og ble nr. 8. Tarjei Bø endte på 14. plass i comebacket, mens Emil Hegle Svendsen sprakk fulstendig, endte på 36. plass og ble liggende i målområdet i ti minutter etter målgang.

Fourcades svikt

Mye handlet om Fourcade før start, som omsider viste svakhet: Temperamentet. Hatet mot doping. Etter den intense og sjokkerende konflikten med russerne på VMs åpningsdistanse, har mange stilt spørsmålet: Tar det utenomsportslige for mye krefter? Er han i den mentale balansen som kreves for å holde hodet i sjakk og treffe blinkene på standplass?

Det fysiske er det ingen tvil om. Fourcade var topp motivert og åpnet hardt i løypa. I motsetning til de norske, startet franskmannen tidlig. Han skulle sette standarden. Legge lista. Men han la ikke lista så høyt som han kunne. For på det første skuddet ble det bom.

BRONSE: Martin Fourcade bommet to ganger og ble nr. 3. Foto: EPA/CHRISTIAN BRUNA
BRONSE: Martin Fourcade bommet to ganger og ble nr. 3. Foto: EPA/CHRISTIAN BRUNA Vis mer

Svart. Hvitt. Hvitt. Hvitt. Hvitt. Hvitt. Og én strafferunde på den største gullfavoritten. Det samme skjedde på stående skyting. Fourcade bommet på det første skuddet. Totalt ble det to bom på ti skudd. Dermed var konkurransen åpen.

Kunne de norske gutta endelig sette Fourcade på plass? Emil Hegle Svendsen? Tarjei Bø? Johannes Thingnes Bø? Ole Einar Bjørndalen?

Villdyret Fourcade ga seg ikke og banket løs på den siste runden. Der gikk han lynraskt og gikk inn til klar rundetid fra sitt tidlige startnummer. Da startet ventingen. Hvor langt ville det holde?

- Jeg var ikke påvirket av bråket. Jeg fokuserte på å gjøre et bra renn. At jeg bommet to ganger var bare min feil, sier franskmannen til NRK.

Sterkt av Bjørndalen

Bjørndalen startet først av de norske. På første passering var han bare 4,6 sekunder bak Fourcade. Så kom superveteranen inn til første skyting. Mesteren viste klasse igjen da det gjaldt. Fem rett ned. Fem perfekte treff.

På stående ble ikke sluttresultatet perfekt, men ni av ti treff var likevel sterkt av 43-åringen, som hadde to sekunders forsprang på Fourcade før den siste runden. Det ble for lite. I mål var han 15 sekunder bak franskmannen med én runde mindre.

GULL: Benedikt Doll ble verdensmester på sprinten i Hochfilzen. Foto: REUTERS/Leonhard Foeger
GULL: Benedikt Doll ble verdensmester på sprinten i Hochfilzen. Foto: REUTERS/Leonhard Foeger Vis mer

- Jeg trodde jeg skulle gå litt raskere på sisterunden, men det er bedre enn jeg har gjort tidligere i år, sier Bjørndalen.

Parallelt i et annen sted i løypa kom Tarjei Bø, som gjorde comeback på dette nivået, inn til liggende skyting. Stryningen åpnet forsiktig i sporet, men banket ned alle de fem blinkene på mesterlig vis.

Bak der viste Hegle Svendsen og Thingnes Bø lovende takter i sporet og så ut til å treffe på valget om å starte sent i feltet. På første skyting leverte lillebror Bø en perfekt serie med fem raske treff og et strålende utgangspunkt før resten av sprinten.

Thingnes Bø mistet gullet

Svendsen ble den første nordmannen til å bomme på liggende med én runde. Samtidig bommet Tarjei Bø én gang på stående. Der sørget Benedikt Doll for tysk jubel med totalt ti av ti treff og ledelse på 15 sekunder før den siste runden.

Doll tok teten i mål 23 sekunder foran Fourcade og jublet hemningsløst. Det så ut som tyskeren tok gullet for gitt, men så kom supermannen fra Stryn og banket ned alle blinkene også på stående.

Thingnes Bø gikk ut 9,3 sekunder før Doll på den sisterunden, men mistet forspranget og måtte nøye seg med sølvet. Tyskeren vant og jublet for gull. For stryningen kunne det ikke ha vært mer bittert. 0,7 sekunder skilte duoen i mål.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer