NYTT GULL: Olav Lundanes løp inn til VM-gull i dag. Foto: Adam Ihse/TT / NTB scanpix
NYTT GULL: Olav Lundanes løp inn til VM-gull i dag. Foto: Adam Ihse/TT / NTB scanpixVis mer

Orientering: VM-gull til Olav Lundanes

VM-helten: - Det var med «Besten» jeg lærte å være tålmodig

Samme type støttespiller som Northug og Klæbo.

(Dagbladet): Olav Lundanes løp inn til gull i VM i orientering i ettermiddag. Han var klart best gjennom de 17 kilometerne og vant med 1:50 ned til russiske Leonid Novikov.

- Dette betyr utrolig mye for meg. At jeg klarer å forsvare gullet fra VM i fjor, er veldig stort. Tidligere er 8.-plass det beste jeg har prestert året etter en VM-seier, sa Lundanes til NTB rett etter løpet.

Til Dagbladet forteller orienteringsmesteren at bestefar Olav har mye av æren for at VM-helten lykkes. Akkurat som langrennsløperne Petter Northug og Johannes Høsflot Klæbo, har nemlig Olav senior vært viktig i treningsarbeidet i oppveksten.

- Om noen har skylda for at jeg har blitt den jeg er, skal «Besten» har en stor del av skylda, sier Olav om bestefar Olav som døde for ti år siden.

De første seks årene tilbrakt Olav senior og Olav junior mye tid sammen på småbruket Eikenosa 180 meter over Storfjorden ved Ålesund.

- Det var nok der, med «Besten», jeg lærte å være tålmodig. At du må gjøre en god jobb for at ting skal bli bra. Arbeidsmoralen lærte jeg, uten at det hadde noe med idrett å gjøre. Det var aldri syting, aldri dårlig vær. Aldri problemer.

Arbeidsmoral

Det var også med bestefar han første gang følte konkurranseinstinktet.

- Jeg var vel tre-fire år. Det var høst og tid for poteter. Besten og jeg konkurrerte om antall renner. Det samme skjedde når vi gikk runder vinterstid. Jeg fikk kjenne vinnerfølelsen.

Siden har det gått steg for steg. Arbeidsmoralen. Vinnerviljen og tålmodigheten til å gjøre tingen som skulle til for å ta steg for steg.

Trondheim aller størst

Da Trondheim ble tildelt VM i orientering i 2010, var Olav Lundanes bare junior, men satte seg likevel hårete mål. Han nådde det. Gjennombruddet kom med VM-gull på hjemmebane.

- Det er nok fortsatt det største jeg har vært med på, sier han.

Hans største idrettsøyeblikk ga ikke bare et sportslig løft. Det ga også et økonomisk løft – nok til at studiene ble lagt på hylla. Han ville bruke tida for å bli den som løp raskest fra post til post i ukjent terreng også i årene som kom.

Ikke god – men best

- For meg handler det ikke om å bli god. Det handler om å bli best. Det er ikke noe problem å være på landslag, studere og bli blant det 6-10 beste i VM, men det er færre og færre som klarer å kombinere det med å bli aller best, sier han.

Til høsten runder han 30 år. Da er han i gang med planleggingen for neste års VM i Latvia fra sin og samboer Ida Marie Næss Bjørguls leilighet i finske Åbo. Det blir et nytt år i den finske kystbyen, men før 2019 blir det retur til tomannsboligen og Halden Skiklubb.

VM2019 går nemlig på hjemmebane i Østfold.

- Mesterskapet i Trondheim 2010 var noe ekstra. VM2019 blir stort. Det er mange som vil være gode der. Jeg ønsker å være best, sier han.