SPRINTKONGER: Ola Vigen Hattestad tok to gull, mens Johan Kjølstad reiste hjem fra Liberec-VM i 2009 med gull og sølv. Foto: Arnt E. Folvik
SPRINTKONGER: Ola Vigen Hattestad tok to gull, mens Johan Kjølstad reiste hjem fra Liberec-VM i 2009 med gull og sølv. Foto: Arnt E. FolvikVis mer

VM-helten frykter å miste landslagsplassen

Han tok gull og sølv i VM i 2009. Etterpå har Johan Kjølstad bare vært i én sprintfinale.

(Dagbladet): 24. februar 2009 gikk Johan Kjølstad inn til sølv på VM-sprinten i Liberec. Dagen etter ble han verdensmester i lagsprint sammen med Ola Vigen Hattestad.

En knapp måned senere fulgte han opp med seier i Slottssprinten i Stockholm.

Etterpå har mye gått galt. Hvis Kjølstad når målet sitt og kommer til en finale på dagens klassiske sprint i Otepää, er det faktisk hans første internasjonale sprintfinale siden nettopp Stockholm-sprinten.
 
- Jeg føler det er lenge siden jeg har prestert. Jeg frykter at jeg kan miste landslagsplassen hvis jeg ikke får til en bra avslutning på denne sesongen, sier Kjølstad til Dagbladet.

Vil satse mot VM og OL - Det er ikke noe jeg tenker på mens jeg går renn, så det er ikke et press som hindrer meg i å prestere, men jeg har begynt å tenke på hvordan jeg kan satse videre hvis jeg blir satt ut, forklarer han.

- Er du sikker på at du satser videre?

- Jeg er i en sånn alder at jeg må tenke meg nøye om, men med VM og OL de to neste sesongene, skal det mye til at jeg legger opp. Jeg har ingen planer om det.

De to foregående sesongene har han slitt mye med sykdom. Men denne sesongen kan han ikke bruke det som forklaring på manglende resultater.

- Jeg hadde håpet å prestere mye bedre før jul. Men kanskje trente jeg litt for mye. Jeg var fryktelig tung i kroppen og hadde ikke overskudd, forteller 28-åringen fra Ekne i Nord-Trøndelag.

Vraket til Milano I jula tok han grep:

- Mindre utholdenhetstrening og mer hurtighetstrening. Jeg føler det har gitt uttelling. Jeg føler meg mye lettere nå, sier Kjølstad.

Likevel ble han vraket til sprintrennene i Milano forrige helg. Noe sånt har aldri før skjedd med en frisk og skadefri Kjølstad.

- Selvfølgelig hadde jeg håpet å bli tatt ut. Men jeg gikk ikke fort nok i uttaksrennet på Lygna, erkjenner han.

Men i skandinavisk cup i Åsarna sist helg gikk han fort nok — til å vinne. Dermed er han tilbake på verdenscuplaget.

Høyere nivå - Og nå håper jeg det ikke blir mer skandinavisk cup på meg i vinter. Det er veldig kjedelig sammenlignet med å gå verdenscup, poengterer Kjølstad.

Samtidig erkjenner han at marginene er små. Kampen om en plass på det norske laget er knalltøff. Og kampen om de gode plasseringene i verdenscupen er enda tøffere.

- Det er vel ingen tvil om at nivået i sprint er blitt enda høyere de siste årene. Det er flere nasjoner som satser på sprint. Det som var godt nok for to år siden, er ikke godt nok nå. Men jeg håper å kunne henge med på utviklingen, sier Kjølstad.

Han har en plan for hvordan han skal klare det:

- Fram mot neste sesong blir det nok mer ren sprinttrening. Man trenger høy maksfart for å henge med, konstaterer han.

GODT GRUNNLAG: Johan Kjølstad hadde en bra sommer og høst, men kanskje ble det for mye trening. Foto: Heiko Junge/Scanpix
GODT GRUNNLAG: Johan Kjølstad hadde en bra sommer og høst, men kanskje ble det for mye trening. Foto: Heiko Junge/Scanpix Vis mer