VM-helten Howard snakker ut om sykdommen

- Det er en utfordring å beholde kontrollen når jeg er på TV.

VANSKELIG: Amerikanske Tim Howard ble en stor stjerne i manges øyne under fotball-VM i Brasil i sommer. Nå snakker han om utfordringene ved å ha Tourettes. Foto: AFP PHOTO / MARTIN BUREAU / NTB Scanpix
VANSKELIG: Amerikanske Tim Howard ble en stor stjerne i manges øyne under fotball-VM i Brasil i sommer. Nå snakker han om utfordringene ved å ha Tourettes. Foto: AFP PHOTO / MARTIN BUREAU / NTB ScanpixVis mer

(Dagbladet): Amerikanske Tim Howard har en lang Premier League-karriere bak seg. Først fra Manchester United, og nå i Everton.

Men Howard ble for alvor kjent og hyllet i sommer, da han hadde hele 15 redninger da USA spilte spilte åttedelsfinale mot Belgia. Noe som er VM-rekord i redninger.

Selv om Belgia vant kvartfinalebilletten, vant Tim Howard hjertene til mange amerikanere.

Forskere gikk i ettertid ut, og sa at en forklaring på Howards fenomenale innsats kan komme av at han har sykdommen Tourettes.

Premier League-ekspert I dag sesongåpner Everton borte mot Leicester.

Sykdommen førte til at amerikaneren måtte tåle å høre mye rart da han først kom til Manchester United i 2003. Men i hjemlandet er 35-åringen sikret en god karriere etter at fotballskoene er lagt på hylla.

For nylig skrev han en kontraktsforlengelse med TV-stasjonen NBC, hvor han er Premier League-ekspert. Den rollen inntok Howard i fjor høst, men forteller at det ikke er bare-bare når man har Tourettes.

- Det er en utfordring å beholde kontrollen når jeg er på TV. Men det er en bra utfordring. Jeg står jo foran millioner av seere og 60 000 mennesker live hver uke, så folk får jo se alt, forteller Tim Howard til Sports Illustrated.

Ville valgt annerledes I USA er Howard involvert i et prosjekt for å øke kunnskapen om Tourettes-sykdommen, en sykdom én av 100 amerikanere har.

Fremfor alt, handler prosjektet om å få barn til å være komfortabel med sykdommen.

- Min forsvarsmekanisme når jeg var ung, var å ikke snakke om sykdommen. Jeg var selvsikker, men jeg kunne ønske at jeg hadde mot til meg til å stille meg foran de andre barna å si "sånn er jeg, dette skjer, og dette betyr det", sier 35-åringen åpenhjertig.

Everton-keeperen håper andre lar seg inspirere av ham.

- Min beslutning, og min reise til der jeg er i dag, den kan kopieres, oppmuntrer Howard.