KRITISK: Sjur Røthe liker ikke Tour de Ski-endringene. Her hjemme i leiligheten på Årvoll i Oslo, hvor han så Casper Ruuds kamp mot Roger Federer sammen med Dagbladet. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
KRITISK: Sjur Røthe liker ikke Tour de Ski-endringene. Her hjemme i leiligheten på Årvoll i Oslo, hvor han så Casper Ruuds kamp mot Roger Federer sammen med Dagbladet. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer

Derfor forandres Tour de Ski

VM-helten ut mot Tour de Ski-endringer: - Helt krasj

Sjur Røthe liker ikke Tour de Ski-endringene som betyr at førstemann i mål ikke nødvendigvis er sammenlagtvinneren lenger. Åge Skinstad forklarer hvilke to årsaker som ligger bak avgjørelsen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

ÅRVOLL (Dagbladet): I neste sesongs utgave av Tour de Ski er det ikke nødvendigvis første løper over mål som er sammenlagtvinneren.

For første gang avsluttes nemlig touren med en fellesstart i stedet for den tradisjonsrike jaktstarten opp monsterbakken, hvilket betyr at det er utøveren med best etappetid og ikke sammenlagtvinneren som vil passere målstreken først.

Sjur Røthe hadde beste etappetid på den avsluttende Tour de Ski-etappen opp alpinbakken i Val di Fiemme forrige sesong og er sånn sett en løper som kommer godt ut av de nye Tour de Ski-endringene.

- Helt krasj

Likevel er den doble verdensmesteren fra Seefeld kritisk til regelendringene.

- Jeg er motstander av fellesstart siste dag i Tour de Ski. Første mann på toppen bør vinne Tour de Ski, mener jeg. Nå kan det bli sånn at han som er nr. 23 over mål, er han som vinner Tour de Ski. I min verden er det helt krasj, sier Sjur Røthe til Dagbladet.

FEIL: Sjur Røthe mener det blir helt feil at ikke førstemann i mål vinner Tour de Ski. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
FEIL: Sjur Røthe mener det blir helt feil at ikke førstemann i mål vinner Tour de Ski. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer

- Jeg har ikke sans for det. Ikke fordi jeg tror at jeg vil prestere dårligere, men fordi at jeg tror det blir vanskeligere for seerne å følge med. Tidligere har det ikke vært fokus på hvem som har gått raskest i bakken, men det blir det nå, på bekostning av den beste skiløperen over hele Tour de Ski og den som vinner til slutt.

- Uoversiktlig

Vossingen, som vant to VM-gull og ett sølv i Seefeld i vinter og ble nr. 3 i verdenscupen sammenlagt, vil at vinneren av Tour de Ski er den som kommer først i mål opp alpinbakken i Val di Fiemme.

- Jeg var den som gikk raskest opp i fjor, så jeg er ikke den som kommer dårlig ut av det. Men jeg mener at totalvinneren av Tour de Ski bør dras fram, ikke han som går fortest opp alpinbakken, som ikke har så mye med langrenn å gjøre, sier 30-åringen.

- Jeg tror det vil gjøre det uoversiktlig og gi mer fokus til den som går raskest opp en alpinbakke, kontra han som har vært den totalt beste skiløperen gjennom hele Tour de Ski, en konkurranse som jeg synes er ganske rå. Jeg har gitt uttrykk for det, men folk er ikke enige. Da får vi ble enige om å være uenige.

DRØMMESESONG: Sjur Røthe ble verdensmester på VM-tremila i Seefeld foran Aleksandr Bolsjunov og Martin Johnsrud Sundby. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
DRØMMESESONG: Sjur Røthe ble verdensmester på VM-tremila i Seefeld foran Aleksandr Bolsjunov og Martin Johnsrud Sundby. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

Kommende sesongs Tour de Ski innledes med 10/15 km fellesstart og sprint i Lenzerzeide, begge i fristil, etterfulgt av 10/15 km intervallstart fristil og 10/15 km jaktstart klassisk i Toblach.

Dernest venter 10/15 km klassisk fellesstart, sprint klassisk i Val di Fiemme og den avsluttende fellesstarten opp monsterbakken.

To årsaker til endringene

Åge Skinstad, Norges representant i verdenscupkomiteen til FIS, forteller til Dagbladet at beslutningen om fellesstart - kontra jaktstart på siste etappe i Tour de Ski - ble enstemmig vedtatt. Alle nasjoner var enige. Det er det hovedsakelig to årsaker til.

STORT: Sjur Røthe var tydelig fornøyd med sitt andre gull. Video: Kristoffer Løkås. Reporter: Øyvind Godø Vis mer

- Den ene er at avslutningsetappen har vært ganske kjedelig å se på. Det har vært langt mellom hver utøver. En del av dem som har gått raskest i bakken, har vært fem minutter bak og ikke vært i bildet. Det andre er at det har vært vanskelig å få mange nok til å fullføre Tour de Ski. I vinter var det rundt 30 damer og 40 herrer som fullførte, rundt halvparten av så mange av dem som startet, forteller Åge Skinstad til Dagbladet.

I lys av dette er også poengsystemet i sprintkonkurransen endret, mer likt kampen om den grønne trøya i Tour de France, forteller Skinstad.

Forandrer poengkonkurransen

En vesentlig endring for å sikre at flere løpere fullfører Tour de Ski, også blant sprinterne, er at FIS nå legger inn sprintpoeng å kjempe om både etter rundt to kilometer på sisteetappen i Val di Fiemme og 100 meter opp i Alpe Cermis-bakken, altså alpinbakken.

- Da blir det viktige poeng å kjempe om også på siste etappe. Og for å ha sprintpoeng på denne etappen, må det være fellesstart. Det har vært mye negativ oppmerksomhet rundt at så få har fullført. Disse grepene blir gjort for å få flere til å fullføre, forklarer Skinstad.

Afterski #11: Therese Johaug kunne juble for gull, men ikke alt gikk etter planen etter rennet. Dette og mye mer i Afterski. Programleder/video: Øyvind Godø / Kristoffer Løkås / Dagbladet Vis mer

Han tror endringene med fellesstart i stedet for jaktstart på avslutningsetappen i Tour de Ski, blir en vinn-vinn-situasjon for langrennssporten.

Vinn-vinn

Tidligere har det vært lite spenning om topplasseringene i touren, med svært få nasjoner involvert i pallkampen.

- I Tour de France er det stort å vinne siste etappe i Paris. Den som vinner den gule trøya, får ikke noe mindre oppmerksomhet av det. Endringene vi gjør, betyr at etappevinneren vil få en helt annen oppmerksomhet enn tidligere. Det blir mer oppmerksomhet rundt poengkonkurransen - og like mye oppmerksomhet rundt sammenlagtvinneren, mener 54-åringen.

- Eneste måte å bli bedre på, er å endre seg. Det ville vært dumt å ikke gjøre noe endringer etter all negativ oppmerksomhet i fjor, sier Skinstad og presiserer at det er helt greit at Røthe har andre meninger.

Røthe er på sin side mer positiv til at femmila i Holmenkollen i 2020/21-sesongen vil være intervallstart og ikke fellesstart, selv om han ikke jubler like høyt som for eksempel Hans Christer Holund.

- Intervallstart på femmila i Holmenkollen er helt greit. I utgangspunktet synes jeg fellesstart er en veldig fin ting, spesielt i Kollen. Det er veldig lett å følge med på og ha kontroll, sier vossingen.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer