HADDE DET TUNGT: Finn Hågen Krogh, her under sprintøkta på Lillehammer tirsdag, var langt nede etter OL-fiaskoen forrige sesong. Foto: Bjørn Langsem
HADDE DET TUNGT: Finn Hågen Krogh, her under sprintøkta på Lillehammer tirsdag, var langt nede etter OL-fiaskoen forrige sesong. Foto: Bjørn LangsemVis mer

Finn Hågen Krogh vurderte å legge opp

VM-helten vurderte å legge opp: - Livsverket går i dass

Finn Hågen Krogh ble spådd et stort OL. Det endte med én 18.-plass og tanker om å legge hele skikarrieren på is.

LILLEHAMMER (Dagbladet): Finn Hågen Krogh gikk en av tidenes råeste ankeretapper på VM-stafetten i Lahti i 2017, og ble spådd som OL-konge i Pyeongchang av daværende landslagstrener Tor-Arne Hetland.

Slik ble det aldri. Fjorårssesongen ble en eneste lang nedtur, og OL ble kronet med en 18.-plass på femtenkilometeren. Mer fikk han ikke gå.

- Det går bare ut over meg selv, så det er jo ikke noen big deal, men jeg har jo jobba i ti år bare for å bli god på ski, så det er på en måte livsverket som går i dass der og da. Det er skiløper jeg er, jeg gjør jo ikke noe annet, forteller Krogh til Dagbladet.

- Rett etter OL, som ble stempla som en fiasko, da blir på en måte langrenn det verste man vet. Jeg måtte bare ta helt fri fra trening, spise sunt og legge meg tidlig, jeg klarte ikke å motivere meg til det. Jeg måtte ta meg en psykisk pause for å klare å stable opp nok motivasjon til å fortsette.

Vurderte å legge opp

Svaret ble en lang ferie med fjellturer og alt annet enn ski. OL-nedturen fikk ham nesten til å gi helt opp. Men bare nesten.

- Ja, det er nok mange som gir opp litt innimellom, men i bunn og grunn har jeg nok aldri gitt helt opp. Men, det er klart, jeg var jo veldig lei og tung i hodet i en periode. Når det står på som verst da, så er man jo litt negativ.

- Du vurderte å legge opp?

- Ja, men det tenker man vel etter hver sesong uansett, ler han, før han fortsetter:

- Man blir veldig negativ og graver seg litt lenger ned enn det som er nødvendig, men da vi begynte med ny treningssesong var jeg ikke i tvil om at det var dette jeg ville.

I bedring

Dagbladet møter Krogh på sprintsamling i Lillehammer. Under mørke skyer peser Norges raskeste menn hverandre fram i rulleskiløypa på Birkebeineren, og Finn Hågen henger godt med.

Slik var det ikke for bare noen uker siden, forteller landslagstrener Arild Monsen.

- Det løsna på forrige samling, sier Monsen til Dagbladet.

- Nå begynner det å snu. Nå peker pila den rette veien, men det tok lenger tid enn jeg hadde håpet, fortsetter han.

For Kroghs pause gikk naturlig nok ut over formen hans i vår og sommer. Han har slitt med å gjennomføre hardøkter, rett og slett fordi han ikke har orket det.

- Det var litt tyngre enn jeg hadde trodd å starte igjen. Det var et lite sjokk å trene, så jeg skjønte at jeg måtte ta dette steg for steg. Jeg kan ikke sammenlikne meg med de andre, sier Krogh.

Motivasjon i framgang

På treningssamlingene ble han regelrett knust av de andre. For en av verdens aller beste skiløpere var det uvant kost.

- Man er jo vant til at man er i brukbar form hele tida, egentlig. Nå var jeg i veldig dårlig form, og så trodde jeg at jeg var i den formen jeg vanligvis var, og da fikk jeg smellen på de harde øktene. forteller han.

Men økt for økt nærmet han seg de andre, og etterhvert som samlingene kom og gikk, så Krogh mer av seg selv på treningsbanen.

- Framgangen fra samling til samling har vært viktig motivasjon for meg. De første samlingene ble jeg knust på, men så ser jeg at jeg nærmer meg litt og litt. Da får jeg jo større og større håp og får tilbake trua på at dette kan gå.

- Jeg har aldri vært i denne situasjonen før. Jeg har aldri hatt tilbakegang, jeg har alltid blitt litt og litt bedre, føler jeg. Det er litt nytt å måtte hente meg litt inn og justere meg, men det fungerer fint nå, så tålmodigheten har vært nøkkelen for min del her.