VM-heltene slipper militærtjeneste

Sør-Koreas fotballhelter fikk sin første VM-bonus da myndighetene bestemte at de skal fritas fra militærtjeneste.

Militærtjenesten i Sør-Korea er 26 måneder lang, så det var ingen ubetydelig påskjønnelse for spillerne som har tatt landets to første seirer i et VM-sluttspill og kvalifisert seg til åttedelsfinale mot Italia.

Seieren førte til løssluppen feiring i hele landet, og anslagsvis en million mennesker strømmet ut på gatene i hovedstaden Seoul for å feire etter 1-0-seieren mot Portugal.

En talsmann for forsvarsdepartementet sa at fritaket fra militærtjeneste er i tråd med folkets ønske om å belønne spillerne, og vil bidra til at de kan fortsette å spille sammen uten avbrekk.

President Kim Dae-jung omfavnet landslagssjef Guus Hiddink etter kampen, og tok alle spillerne i hånda.

- Dette er den lykkeligste dag i landets historie, sa Kim.

Det var lagkaptein Hong Myung-bo som først tok opp spørsmålet om militærtjeneste da han sa at det kan hindre forberedelsene til VM i 2006. Kim lovet å se på saken, og noen timer senere kom svaret.

I Sør-Korea har det vært tradisjon at idrettsfolk som vinner gull i OL eller i asialekene slipper militærtjeneste. Ti av spillerne i VM-troppen ventes å dra nytte av fritaket.

Alle spillerne er allerede garantert 620.000 kroner i bonus fra landets fotballforbund, samt en bil fra en sponsor. Dersom de går til kvartfinale, dobles pengepremien. Blir Sør-Korea verdensmester, femdobles den.

Hiddink får 1,1 millioner kroner i bonus og en luksusbil fordi han har ført laget til cupspillet.

(NTB)