Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Håndball-VM:

VM-heltens spesielle historie: - Jeg var redd ballen. Vi hadde ingen andre

For snart ti år siden tok Torbjørn Bergerud en av sine aller første triumfer. I morgen kan han ta den største.

SENKER SKULDRENE: Keepertalentet Torbjørn Bergerud reddet den avgjørende straffen i de siste sekundene av andre omgang i semifinalen mot Kroatia fredag kveld. Nå forbereder han og resten av laget seg på finalen mot Frankrike i Paris på søndag. Video: Bjørn Langsem / DBTV. Reporter: Fredrik Økstad Sandberg. Vis mer

PARIS / OSLO (Dagbladet): Torbjørn Bergerud (22) ble Norges store gigant i semifinalen mot Kroatia i går. Den 22 år gamle mesterskapsdebutanten reddet det viktige straffekastet i siste sekund og sørget for ekstraomganger.

Og det er litt tilfeldig at keeperhelten havnet mellom stengene.

- Jeg spilte fotball da jeg var yngre, men der var jeg ikke keeper. Jeg var utespilleren som måtte steppe inn hvis keeperen ble skadet, sier Bergerud til Dagbladet og ler.

- Hvordan havnet du i håndballmålet?

- Vi hadde ingen der. De keeperne vi hadde på håndballaget var redde ballen. Så prøvde jeg meg litt, så ble også jeg litt redd ballen. Jeg var ut og inn av målet i ett år. Så var det Arne Borch, treneren min, som fikk meg tilbake i kassa. Det angrer jeg ikke på nå. Sommeren da jeg fylte 15 år skadet jeg meg på ei fotballtrening. Da savnet jeg håndball mer enn fotballen. Sånn er historien min, sier Bergerud.

EN AV DE FØRSTE TRIUMFENE: Sammen med Ros 93/94 stakk Torbjørn Bergerud (nummer tre fra venstre) av med seieren i PW-cup, da guttene var 12-13 år. Foto: PRIVAT
EN AV DE FØRSTE TRIUMFENE: Sammen med Ros 93/94 stakk Torbjørn Bergerud (nummer tre fra venstre) av med seieren i PW-cup, da guttene var 12-13 år. Foto: PRIVAT Vis mer

Det er nok ikke siste gangen Bergerud spiller en finale, og det er i hvert fall ikke den første. For åtte, ni år siden spilte han nemlig i en av de mest tradisjonsrike håndballturneringene i Norge, Peter Wessel Cup i Larvik.

- 94-laget vant PW-cup da de var tolv og tretten år. Vi visste vi hadde gode lag, og da må du være der de andre gode lagene er. Det er gøy å være best i Buskerud, men man må ut og spille, sier Arne Borch, Bergeruds aller første håndballtrener.

- Hadde aldri sett for meg dette

Borch forteller at det hele startet da guttene gikk i andreklasse, da han var på skolen og hang opp en lapp om håndballaget. Til gutta var 17-18 år, var det Borch og et par trenere til som fostret fram Norges nye stjernekeeper.

I en status på Facebook, hyller sønnen Ole-Jacob Borch faren Arne for jobben han gjorde som trener for guttelaget. til Ros, der sønnen var lagkamerat med Bergerud.

«Visste du at en av spillerne dine skulle sende Norge til en VM-finale?», er noe av det han skriver.

- Jeg hadde trua på at Torbjørn kunne bli landslagskeeper. Vi snakket om det da han ble tatt ut til u-landslag, at han var god nok. Jeg tenkte han ville bli god nok, men dette hadde jeg aldri sett for meg, sier Borch, og sikter til gårsdagens vanvittige kamp av unggutten.

DEN FØRSTE TRENEREN: Arne Borch var med på å forme den spilleren Torbjørn Bergerud er i dag. Foto: PRIVAT
DEN FØRSTE TRENEREN: Arne Borch var med på å forme den spilleren Torbjørn Bergerud er i dag. Foto: PRIVAT Vis mer

Skjøt plutselig fart

Helt fra starten ønsket trenerteamet å skape et hurtig og ordentlig lag. Det skulle være gøy på trening, men det skulle være voksne øvelser. Men det tok litt tid før alt satt - blant annet spillerplassene.

- Torbjørn spilte litt ute også, det var kanskje fra 14-årsalderen at han sto fast i mål. Vi hadde to målvakter da, det er viktig å ha i håndball. Man kan ikke legge alt på den ene målvakta, forteller Borch.

Selv om Bergerud måler 199 centimeter på sokkelesten i dag, var det ikke forhåndsbestemt at han skulle bli den målvakta han har blitt. Men det hjalp litt da han en sommer plutselig skjøt fart og vokste fra treneren.

- Det var en litt spesiell opplevelse. Etter sommerferien kom det plutselig inn en kar som var høyere enn meg, sier Borch og ler.

- Håper de byr opp til kamp

Bergeruds tidligere trener forteller om et lag som stilte krav til hverandre, og en målvakt som mestret både det ene og det andre, i tillegg til å redde masse skudd. Av gutta som har spilt på lag sammen i store deler av oppvektsten, er det fem stykker som er toppspillere i dag, forteller Borch.

På hjemstedet Åros er det duket til fest i morgen, når Norge spiller finale. Uansett hvordan dét går, er Borch og de andre fra området stolte over spilleren sin.

- Vi kommer til å feire uansett. Men samtidig håper jeg ikke de bare er fornøyde med å ha kommet til finalen, jeg håper virkelig de byr opp til kamp. Det er ikke umulig å slå Frankrike. Med så mange tusen fans på tribunen får nok franskmennene litt press på seg de og.

Skulle 22-åringen komme hjem med en gullmedalje fra sitt første verdensmesterskap, er ikke gamletreneren redd for at han har blitt høy på pæra.

- Han kommer til å være den samme fyren uansett. Han er ikke en sånn person som blir større enn seg sjøl, sier den gamle treneren.

Bergerud spilte i Drammen HK fra 2011 til 2015. Så i svenske Lugi i 2015/16. Nå er han i danske Holstebro.

Landslagssjef Christian Berge forteller:

- Torbjørn kommer til å bli en av verdens beste målvakter. Han er allerede et av verdens aller mest spennende spillere. Det er ingen tvil om talentet hans. I semifinalen var han enorm, sier Berge til Dagbladet.

NERVEPIRRENDE: Bakspiller Eivind Tangen så ikke på da Kroatia tok sitt siste straffekast sekunder før semifinalen var over. Så så han jubelen fra den norske tribunen. Video: Bjørn Langsem / DBTV. Reporter: Fredrik Økstad Sandberg. Vis mer
LYKKETEGNING: – Sønnen min tegnet en tegning til meg før jeg dro der jeg hadde en medalje rundt halsen. Den hadde en slags gullfarge og har vært med meg hele veien. Det forteller linjespiller Bjarte Myrhol til Dagbladet etter den nervepirrende semifinalen mot Kroatia i Paris fredag. Video: Bjørn Langsem / DBTV. Reporter: Fredrik Økstad Sandberg. Vis mer
HISTORISK ØYEBLIKK: Målvakt Torbjørn Bergerud reddet det avgjørende straffekastet til Kroatia i de siste sekundene av semifinalen. Video: Bjørn Langsem / DBTV. Reporter: Fredrik Økstad Sandberg. Vis mer
OVERVELDET: 21-åringen Sander Sagosen trakk frem hjelpen fra familie og venner som sentral etter den brakende seieren mot Kroatia i semifinalen fredag. - Det at jeg står her nå og skal spille en VM-finale som 21-åring er ganske sykt, sier han til Dagbladet. Video: Bjørn Langsem. Reporter: Fredrik Økstad Sandberg. Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling