MANGE DØGN SAMMEN: VM-skiskytterne Tiril Eckhoff, Ingrid L. Tandrevold, Marte Olsbu Røiseland og Synnøve Solemda reiser sammen hele vinterhalvåret. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix
MANGE DØGN SAMMEN: VM-skiskytterne Tiril Eckhoff, Ingrid L. Tandrevold, Marte Olsbu Røiseland og Synnøve Solemda reiser sammen hele vinterhalvåret. Foto: Lise Åserud / NTB scanpixVis mer

VM-helter om kjæresten: - Lurer nesten på om han ikke vil se meg

Skiskytterjentene om lange samlinger og et liv på reise. To av dem ser knapt kjærestene sine i vinterhalvåret.

  • Normaldistansen, tirsdag 15.30.

ÖSTERSUND (Dagbladet): - Det er et sirkus-liv, sier Ingrid Landmark Tandrevold (22) til Dagbladet.

Det er trolig et fåtall av nordmenn som har flere reisedøgn i 2019 enn VM-medaljevinnerne Tandrevold, Tiril Eckhoff (28) og Marte Olsbu Røiseland (28).

På spørsmål fra Dagbladet om hvor mange døgn de har hjemme i Norge, er svaret: Seks.

Oberhof, Ruhpolding, Anterselva, Canmore og Soldier Hollow. Dette er de fem steder som har hatt verdenscup i skiskyting etter nyttår. Nå er det VM i Sverige. Etter konkurransene i USA i midten av februar, fikk skiskytterne litt fri før ny samling på Meråker for å lade batteriene til det pågående VM.

MED TIL VM: Skiskytter Marte Olsbu Røiseland og ektemannen Sverre Røiseland.
Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
MED TIL VM: Skiskytter Marte Olsbu Røiseland og ektemannen Sverre Røiseland. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix Vis mer

Med på reise

Alle de tre norske skiskytterne har startet VM med medaljer. Røiseland med gull på mixed-stafett, Tandrevold med sølv på sprinten, og Eckhoff med sølv på jaktstart og gull på mixed-stafett.

De reiser verden rundt med gevær, ski og staver. Alle de er skiskyttere i verdenstoppen - og skal kombinere dette med kjærester og ektemann.

For Tandrevold og Eckhoff blir det minimalt med kjærestetid i sesongen. Røiseland har derimot den fordelen at ektemann Sverre Røiseland er med i trenerteamet. Det betyr at han er med på mange av reisene verden rundt - også til Östersund.

- Jeg er heldig som har med mannen min. Det hjelper meg - og det betyr veldig mye i hverdagen, sier Marte Olsbu Røiseland, som giftet seg i fjor sommer.

FIKK BESØK: Sølvvinner Tiril Eckhoff og Ånund Lid Byggland etter jaktstarten. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix
FIKK BESØK: Sølvvinner Tiril Eckhoff og Ånund Lid Byggland etter jaktstarten. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix Vis mer

Eckhoff bruker FaceTime

For Tandrevold og Eckhoff går mye av kontakten via telefon og internett.

- Vi er heldigvis vant til det. Han vet hvordan gamet er - og hvor viktig det er å unngå sykdom. Nå har han blitt lærer, så han får jo alle disse barnesykdommene. Og det er bortimot livsfarlig for meg når jeg konkurrerer hele vinterhalvåret, sier Eckhoff om kjæresten Ånund Lid Byggland.

Eckhoff forteller at hun tar alle midler i bruk for å være frisk i sesong. Det kan bety å sende kjæresten bort når hun først er hjemme i Norge.

- Han kan bli plassert hjemme hos mamma og pappa - og de synes nok jeg er sær. Det blir dårlig stemning hvis jeg er sjuk, sier Eckhoff.

- Hvordan holder dere kontakt med et liv på reise?

- Mye via FaceTime. Vi prater mye sammen. Alle skjønner seg neppe på langdistanseforhold. Det er merkelige greier. Du er nødt til å stole på den du er sammen med i dette gamet, sier Eckhoff.

Ingrid Landmark Tandrevold har vært sammen med kjæresten Trygve i to år.

REISER MYE: Ingrid L. Tandrevold. Her med Trygve B. Markset. Foto: Ingrid L. Tandrevold / Facebook
REISER MYE: Ingrid L. Tandrevold. Her med Trygve B. Markset. Foto: Ingrid L. Tandrevold / Facebook Vis mer

- Han har heldigvis en jobb der han reiser mye. Jeg hadde fått dårlig samvittighet om han satt hjemme hele tida, sier Tandrevold til Dagbladet.

- Hvordan holder dere kontakten?

- Vi prøver å være hjemme i Norge på samme tid. Ellers snakker vi en del i telefonen ... Eller, jeg prater mye og han lytter, he-he. Vi bruker ikke FaceTime, for Trygve mener han får migrene av det. Jeg ser han jo aldri. Jeg begynner nesten å lure på om han ikke vil se meg - og at det er jeg som gir ham migrene, sier Tandrevold og ler.

Et sirkus-liv

- Hvordan er livet som skiskytter?

- Vi reiser hele tida. Det er ikke optimalt, men det er likt for alle som konkurrerer. Det er et sirkus. Vi må være på alle konkurranser for å henge med i sammendraget. Det er omtrent tre renn hver uke og noen reisedager. Da flyr ukene unna, sier Tandrevold.

Tiril Eckhoff forteller at hun ikke hadde klart seg uten friuka før oppkjøringa til VM.

- De seks dagene hjemme i Norge var helt nødvendig for meg. Denne sesongen har vært ekstrem. Vi har vært lenge på reise og jeg blir kjent med meg selv på en helt ny måte. Jeg merker hvor utslitt jeg blir av reisingen. Når jeg kommer hjem, ser jeg ting i perspektiv - og tenker hvor lite rasjonell jeg er, sier Eckhoff og ler.

Oppturer som VM-sølv på jaktstart og gull på mixed-stafett er med på å gi positiv energi etter en lang sesong.

- Ja, medaljer gjør meg gira. Sånne høydepunkter gjør at jeg overlever disse sju ukene på tur, sier Eckhoff til Dagbladet.

Tirsdag er det nye medaljemuligheter for skiskytterne. Kvinnene går normaldistansen 15 km. Det innebærer individuell start og fire skytinger. Hver bom gir ett minutts i tilleggstid.

Rennet starter klokka 15.30. Herrene går onsdag 16.30.