Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Ski-VM i Lahti

VM-hopper Silje (17) får spydige bemerkninger:
- Det verste jeg hører

- Vi er ikke på samme nivå som gutta. Men vi er på vei oppover.

PÅ PLASS I LAHTI: Silje Opseth gleder seg til dagens kvalifisering i den finske VM-byen.  Foto:  Bjørn Langsem / Dagbladet
PÅ PLASS I LAHTI: Silje Opseth gleder seg til dagens kvalifisering i den finske VM-byen. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

LAHTI (Dagbladet): De norske hopperne i kvinneklassen forbereder dagens kvalifisering i normalbakken i Lahti. Start: Klokka 13.00.

Maren Lundby (22) er blant favorittene i VM-rennet fredag. Like kjent er ikke de to andre deltakerne - Anniken Mork (26) og Silje Opseth (17).

Opseth er den yngste deltakeren for Norge i Lahti. Men hun har et godt håp om å slå fra seg. Hun har 12 starter i verdenscupen. 18. plass fra Lahti i fjor er det beste resultatet.

- Formen er stigende, sier 17-åringen når vi møter henne på et pressetreff utenfor VM-byen.

Fordommer

Blid og smilende er hun er utmerket ambassadør for en gren i vekst. Men fortsatt er det slik at de kvinnelige hopperne ikke er likestilt med gutta. De konkurrerer verken i stor bakke eller skiflyging. Og blant folk er det fordommer.

I SVEVET: Silje Opseth har personlig rekord på 130 meter. Her fra Lillehammer i desember. Foto: Terje Pedersen / NTB Scanpix
I SVEVET: Silje Opseth har personlig rekord på 130 meter. Her fra Lillehammer i desember. Foto: Terje Pedersen / NTB Scanpix Vis mer

- De fleste sier at dette er kult. Men jeg har også fått kommentarer på at kvinnehopping ikke er noe. Det er det verste jeg hører. Jeg kjenner at det er litt sårt. Du har jo lyst til å drive med noe folk synes er kult, sier Silje Opseth til Dagbladet.

- Klart, vi mangler litt på å hoppe like langt som gutta. Men vi er på vei oppover. Det er det jeg vil at folk skal se med sporten, det positive med den.

Irritert

Opseth erkjenner at hun blir sur hvis noen rakker ned på sporten og kommer med spydige bemerkninger.

- Det blir fort at jeg går til angrep mot dem som kommer med kommentarer. Vi er ikke på samme nivå som gutta, men har lyst til å vise oss fram. At folk sier at det vi gjør ikke er idrett, gjør meg irritert.

Kritikerne kan jo for eksempel prøve selv. Silje Opseth og Co. driver med en idrett der de stuper ut fra tilløpet i 100 kilometer i timen. Hun har en personlig rekord på 130 meter.

- Hvem er det som går til verbalt angrep?

- Jeg hører det jo mest fra jevnaldrende gutter.

Sølv

Nå handler det imidlertid om det skal skje i Lahti.

Under forrige VM i Falun tok Norge sølv i miks lagkonkurranse. Denne gang har ikke de kvinnelige hopperne fra Norge fylt opp kvoten på fire deltakere. Maren Lundby er selvskreven på laget med to menn og to kvinner.

Silje Opseth lover å gi Anniken Mork kamp om den siste plassen. Hun går på toppidrettsgymnaset på Lillehammer.

NORGES YNGSTE DELTAKER: Silje Opseth . Foto:  Bjørn Langsem / Dagbladet
NORGES YNGSTE DELTAKER: Silje Opseth . Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

- Hvor langt vil du drive dette?

- Så langt det lar seg gjøre. Jeg har ambisjoner om å følge i Marens fotspor (ligger på tredjeplass i verdenscupen). Det er en tøff vei opp dit. Jeg vet at Maren har lagt ned en enorm innsats. Men jeg tror det kan fungere hvis jeg står på og vet hvor jeg vil.

Delte meninger

Trener Christian Meyer opplyser at det er delte meninger om hvor raskt kvinnehopp bør utvikles. At de ikke får prøve seg i skiflygingsbakker ennå går på generelle ferdigheter.

Flere av jentene vil selv. Men Det internasjonale skiforbundet FIS har et ansvar for hoppernes ve og vel.

Japanerne Sara Takanashi og Yuki Ito er favoritter til å vinne VM. Maren Lundby stiller som outsider. Og Silje Opseth er optimist.

- Jeg har fått en god uke på Lillehammer før VM, påpeker hun.

SKAL FORSVARE NORGES FARGER: Anniken Mork (til venstre), Maren Lundby og Silje Opseth er Norges deltakere i kvinneklassen i hopp.
Foto: Tore Meek / NTB Scanpix
SKAL FORSVARE NORGES FARGER: Anniken Mork (til venstre), Maren Lundby og Silje Opseth er Norges deltakere i kvinneklassen i hopp. Foto: Tore Meek / NTB Scanpix Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media