Ski-VM i Lahti

VM-hopperen langer ut mot fordommene: - Det er ganske latterlig

Mener tidligere skrekkeksempler med tynne hoppere rammer dagens utøvere. 

SLÅR TILBAKE: Johann André Forfang. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
SLÅR TILBAKE: Johann André Forfang. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

LAHTI (Dagbladet): Johann André Forfang (21) er én av fire norske hoppere som forbereder seg til kveldens storbakkerenn i Lahti-VM.

Tromsø-hopperen føler formen er fin igjen etter at han besvimte før miks lagkonkurranse søndag. Etterpå ble det spekulert i at vektpining var årsaken til kollapsen.

- Det synes jeg bare er latterlig. Det med vektpining er noe som henger igjen fra gammelt av, sier Forfang til Dagbladet.

Dødvekt

Dagen etter kollapsen uttalte han at han ikke hadde fått i seg nok væske og næring. Han begrunnet dette med at han ikke ville ha «dødvekt». Men dette var bare bruddstykker av sannheten. Det viste seg at han hadde hatt et blodtrykksfall, noe hoppledelsen gikk ut med først etterpå.

Så kan man naturligvis si at manglende kommunikasjon resulterte i spekulasjoner. Hoppledelsen sier årsaken til dette var at de ville skåne pårørende for hva som eventuelt kunne dukke opp på nettavisene.

LIVET GÅR VIDERE: Johann André Forfang sier han er tilbake der han skal være etter kollapsen.  Foto: Terje Pedersen / NTB Scanpix
LIVET GÅR VIDERE: Johann André Forfang sier han er tilbake der han skal være etter kollapsen.  Foto: Terje Pedersen / NTB Scanpix Vis mer

Etter kvaliken onsdag kveld understreket Forfang at kollapsen er en tilbakelagt episode.

- Folk har veldig mange fordommer mot hopping og vektpining. Det henger nok igjen fra tidligere på 2000-tallet. Da så vi noen skrekkeksempler. Jeg skulle gjerne fått folk til å forstå at sånn er det ikke lenger. Vi er sunne toppidrettsutøvere, sier Forfang.

- Små karer

- Hvilke skrekkeksempler sikter du til?

- Sven Hannawald og Sigurd Pettersen var små karer. Det er det som henger igjen. Folk tror at hoppere er sykelig tynne. Men det er vi absolutt ikke.

I hoppsporten er omkvedet at BMI-regelen som kom på begynnelsen av 2000-tallet har gjort sporten sunnere. Før den tid slanket hoppere seg nærmest til beinrangler. Er du for tynn i dag, må du kappe skiene. Dermed får du mindre bæreflate i lufta, noe som fører til kortere hopp.

Samtidig mener enkelte at det med dagens utstyr og teknikk kan lønne seg å kappe skiene. Til det svarer Forfang:

- En fjær flyr bedre enn en stein.

- Har ikke reflektert

- Hva tenker du om det gamle bildet av beinrangelet Hannawald?

MEDISINSK KOORDINATOR: Lars Haugvad (til høyre). Foto:  Bjørn Langsem
MEDISINSK KOORDINATOR: Lars Haugvad (til høyre). Foto: Bjørn Langsem Vis mer

- Jeg vet ikke. Jeg har ikke reflektert over det. Jeg var en liten guttunge den gang. Det er bare et bilde jeg har sett i ettertid.

- Har du fått spørsmål fra utenlandske konkurrenter etter at du besvimte?

- Nei. Ingen, egentlig. Jeg tror ikke det er noen andre enn journalister som vet det.

Forfang kom på sjuendeplass som beste nordmann i normalbakken i VM. Rennet i storbakken starter klokka 17.30. Hopplagets medisinske koordinator, Lars Haugvad, uttalte følgende etter Forfangs kollaps:

- Besvimelse kan skje hvem som helst. 30 prosent av befolk:ningen kan besvime i løpet av en normal hverdag. Det har ikke noen direkte årsak i vekt eller ernæring.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer